breaking newsΔιεθνή

Πούτιν-Κιμ: «Έβγαλαν γλώσσα» στη Δύση και το γιόρτασαν με… πάπια και σορμπέ από ιπποφαές

Μετά την γεμάτη συμβολισμούς για τη Δύση συνάντησή τους, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα με εκλεκτά κρασιά και εδέσματα

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τις συνομιλίες τους στο κοσμοδρόμιο της ρωσικής Άπω Ανατολής απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα. Το μενού περιελάμβανε σαλάτα με πάπια και σύκο, ζυμαρικά από καβούρια, οξύρρυγχο και βοδινό κρέας, καθώς επίσης και μία επιλογή από εκλεκτά ρωσικά κρασιά, δήλωσε δημοσιογράφος του Κρεμλίνου την Τετάρτη.

Το μενού ξεκινά με μια σαλάτα από πάπια, σύκο και νεκταρίνι, ακολουθούμενη από ρωσικά ζυμαρικά «pelmeni» με καβούρι Καμτσάτκα και στη συνέχεια μια ψαρόσουπα White Amur και ένα σορμπέ από ιπποφαές. Για το κυρίως πιάτο, οι ηγέτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οξύρρυγχο με μανιτάρια και πατάτες ή entrecote από μοσχαρίσιο κρέας με ψητά λαχανικά. Για επιδόρπιο θα τους προσφερθούν κόκκινα μύρτιλλα με κουκουνάρι και συμπυκνωμένο γάλα. Στο τραπέζι έρρεε άφθονο κρασί από το αρχοντικό Divnomorskoe από τη νότια Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αυτός και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσουν το πρόγραμμα δορυφορων της Πιονγκγιάνγκ και ο Κιμ είπε ότι η Μόσχα έχει την πλήρη υποστήριξή του στον «ιερό αγώνα» της εναντίον της Δύσης, καθώς συναντήθηκαν την Τετάρτη σε κοσμοδρόμιο στη Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν για την απόκτηση προμηθειών από τον Βορρά για την αναπλήρωση του συρρικνούμενου αποθέματος όπλων και πυρομαχικών της Μόσχας, ο Πούτιν είπε ότι θα συζητήσουν «όλα τα θέματα». «Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ», είπε ο Πούτιν όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν η Ρωσία θα βοηθούσε τον Κιμ να κατασκευάσει δορυφόρους. «Ο ηγέτης της ΛΔΚ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική μηχανική· προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν το διάστημα».

Κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Πούτιν, ο Κιμ είπε ότι ήταν μια ακλόνητη θέση του Βορρά να αναπτύξει περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία και τους δεσμούς του με τη Ρωσία. «Βρίσκω τιμή που ο πρόεδρος ετοίμασε την ευκαιρία να συναντηθούμε σε ένα ειδικό περιβάλλον στον σταθμό εκτόξευσης που είναι η καρδιά της θέσης σας ως διαστημικής υπερδύναμης και μας έδωσε μια βαθιά κατανόηση της πορείας προς τα εμπρός», είπε ο Κιμ.

Ο Κιμ είπε επίσης στον Πούτιν ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει την πλήρη στήριξή του στον «ιερό αγώνα» που διεξάγει η Μόσχα «εναντίον των ηγεμονικών δυνάμεων». «Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού», είπε ο Κιμ στον Πούτιν, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, οι οποίες έχουν απομονωθεί ολοένα και περισσότερο διεθνώς, παρακολουθείται στενά από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους, οι οποίοι υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο εμπόριο όπλων και αμυντικής τεχνολογίας.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο Κιμ θα προσφέρει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, η οποία έχει ξοδέψει τεράστια αποθέματα σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου στην Ουκρανία.

Η επιλογή να συναντηθούν στο κοσμοδρόμιο Vostochny – σύμβολο των φιλοδοξιών της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης – ήταν αξιοσημείωτη, καθώς η Βόρεια Κορέα απέτυχε δύο φορές να εκτοξεύσει αναγνωριστικούς δορυφόρους τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε νωρίτερα ο Πούτιν καθώς τον υποδέχθηκε στο κοσμοδρόμιο, μια σύγχρονη εγκατάσταση στην περιοχή Αμούρ της Άπω Ανατολής της Ρωσίας.

Ο Κιμ έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου, καθώς ωθεί τη χώρα του με πυρηνικά όπλα, βαλλιστικούς πυραύλους, drones και επιθετικά υποβρύχια. Πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Κιμ υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στα κορεάτικα: «Δόξα στη Ρωσία, που γέννησε τους πρώτους κατακτητές του διαστήματος. Αθάνατη».

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον Πούτιν να ξεναγεί τον Κιμ στις εγκαταστάσεις. Η ρωσική κρατική τηλεόραση είπε ότι ο Κιμ έκανε στον Πούτιν πολλές λεπτομερείς ερωτήσεις. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πούτιν ξενάγησε τον Κιμ γύρω από το κτίριο όπου συναρμολογείται ο Angara, ο νέος ρωσικός πύραυλος εκτόξευσης στο διάστημα.

Επτά ταξίδια στο εξωτερικό σε 12 χρόνια

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, στη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, δήλωσαν ο στρατός της Νότιας Κορέας και η ιαπωνική κυβέρνηση.

Ήταν η πρώτη τέτοια εκτόξευση από τον Βορρά ενώ ο Κιμ βρισκόταν στο εξωτερικό, είπαν αναλυτές, επιδεικνύοντας αυξημένο επίπεδο αντιπροσωπείας και πιο εκλεπτυσμένα συστήματα ελέγχου για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της χώρας. Ο Κιμ έκανε μόλις επτά ταξίδια στο εξωτερικό στα 12 χρόνια της εξουσίας του, όλα το 2018 και το 2019. Επίσης, πέρασε για λίγο τα διακορεατικά σύνορα δύο φορές.

Ο Κιμ έφτασε στη Ρωσία με ιδιωτικό τρένο την Τρίτη με κορυφαίους αμυντικούς και στρατιωτικούς βοηθούς και είπε ότι η επίσκεψή του υπογραμμίζει τη «στρατηγική σημασία» των δεσμών των δύο χωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά KCNA. Ο Κιμ θα μπορούσε να προσφέρει βολές πυροβολικού από το μεγάλο απόθεμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο θα μπορούσε να αναπληρώσει τις δυνατότητες της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα, αλλά τα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των πυρομαχικών μπορεί να περιορίσουν τη συνολική επίπτωση, είπαν στρατιωτικοί αναλυτές.

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια συμφωνία θα παραβίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

πηγή newsbomb.gr

 

Back to top button