Άποψη

Αυτό είναι που λέμε “την έφαγα από καραμπόλα” – Ο Τσαβούσογλου ανησυχεί για τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ

 

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία διαθέτει 14 στρατιωτικές βάσεις στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), από τις οποίες οι 13 έχουν δημιουργηθεί υποτίθεται για να αντιμετωπίσει τις διεισδύσεις ανταρτών του ΡΚΚ από το έδαφος του Ν. Κουρδιστάν στα εδάφη του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, στην ΝΑ Τουρκία.

 

Η 14η βάση είναι αυτή της Μπασίκα, όπου η Τουρκία έχει στείλει από το φθινόπωρο του 2016 μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία, υποτίθεται για να συμμετέχει στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ι.Κ. και έκτοτε παραμένει εκεί, στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής πολιτικής του Ερντογάν, που έχει στόχο τον έλεγχο του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Μετά την χθεσινή απόφαση της βουλής του Ιράκ, να ζητήσει από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος του Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανησυχώντας για την τύχη των βάσεων του τουρκικού στρατού στην επικράτεια του Ιράκ, δήλωσε:

 “Η απόφαση της βουλής του Ιράκ για αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των άλλων ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ, δεν είναι δεσμευτική. Η εκτέλεση του Κασίμ Σουλεϊμανί θα ενισχύσει τις θέσεις των ριζοσπαστών στο Ιράκ”.

Ο Τσαβούσογλου έκανε την ως άνω αναφορά κατά την ετήσια αποτίμηση του έργου του τουρκικού ΥΠΕΞ στους Τούρκους δημοσιογράφους. 

infognomonpolitics

Back to top button