Άποψη

Η κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη σε περίπου 740.000 μακροχρόνια άνεργους

Χωρίς στήριξη θα μείνουν 740.000 άνεργοι, παρά τις πομφόλυγες της κυβέρνησης. Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει διθυραμβικά τα «ψίχουλα» που δίνει σε μακροχρόνια ανέργους, αφήνει στο έλεός της τη συντριπτική πλειονότητα ανθρώπων που έχουν μείνει  χωρίς δουλειά – κάποιοι από αυτούς επί χρόνια.

 

Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 130.000.

Όμως, την ίδια στιγμή μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλαδή όσοι είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, είναι 578.668. Έτσι, περίπου 440.000 μακροχρόνια άνεργοι θα μείνουν χωρίς καμία στήριξη.

Αυτό που είναι, όμως, ακόμη πιο αλλοπρόσαλλο και εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το έκτακτο επίδομα θα δοθεί μόνο σε όσους συμπλήρωσαν 12μηνη εγγεγραμμένη ανεργία μετά τον Απρίλιο του 2020.

Άρα, οι 440.000 μακροχρόνια άνεργοι που δεν θα πάρουν ούτε μισό ευρώ είναι όσοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, δηλαδή όσοι το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το κριτήριο της κυβέρνησης για την έκτακτη παροχή είναι εντελώς αντίθετο από αυτό που χρησιμοποιείται τόσο από τον ΑΣΕΠ όσο και από τον ΟΑΕΔ, στις σχετικές προκηρύξεις των οποίων όσο περισσότερος είναι ο χρόνος της ανεργίας τόσο μεγαλύτερη είναι η μοριοδότηση.

Εξάλλου, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 1.030.411 άτομα, ενώ όσοι λαμβάνουν κάποιας μορφής επίδομα από τον οργανισμό, πέραν των έκτακτων παροχών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, είναι λίγο παραπάνω από 160.000.

Επομένως, χωρίς καμία στήριξη, είτε τακτικής είτε έκτακτης μορφής, μένουν σχεδόν 740.000 άνεργοι.

Πηγή: newsbreak.gr

Back to top button