breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι γαλλικές αρχές παραδέχονται ότι περισσότεροι από 5.200 τόνοι χημικών ουσιών ανέβηκαν σε φλόγες κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ρουέν

Ένας πελώριος 5,253 τόνων ανάμεικτων χημικών ουσιών, κυρίως πετρελαίου και προσθέτων καυσίμων, έχουν καταστραφεί σε μια μεγάλη πυρκαγιά σε ένα χημικό εργοστάσιο στη Ρουέν που προκάλεσε φόβους για ενδεχόμενες βλάβες στην υγεία και περιβαλλοντικές ζημίες την περασμένη εβδομάδα.

 

Η λεπτομερής έκθεση για το τι ακριβώς καίγεται στο περιστατικό της 26ης Σεπτεμβρίου στο εργοστάσιο, που λειτούργησε από την πολυεθνική εταιρεία χημικών Lubrizol των ΗΠΑ, έγινε γνωστό από την τοπική διοίκηση την Τρίτη.

Οι περισσότερες χημικές ουσίες που καταστράφηκαν αποδείχτηκαν πρόσθετα καυσίμων πολλαπλών χρήσεων (3,308 τόνοι) και ενισχυτικά ιξώδους (711 τόνοι), σύμφωνα με την έκθεση που περιλαμβάνει λεπτομερή γραφήματα σχετικά με τα στοιχεία που ακριβώς κρύβονται πίσω από αυτά τα ονόματα.

 Άλλες ενώσεις περιελάμβαναν διάφορους διαλύτες, λιπαντικά, αντιψυκτικά και άλλα υγρά.

 

Η πυρκαγιά στο χημικό εργοστάσιο, χαρακτηρισμένη τυπικά ως περιοχή υψηλού κινδύνου από την ΕΕ λόγω της φύσης των χημικών ουσιών που χειρίζεται, κατέπληξε τη Rouen την περασμένη Πέμπτη σε παχύ μαύρο καπνό που άφησε πλούσια αιθάλη στο περιβάλλον.

 

Προκάλεσε επίσης φόβους για πιθανούς κινδύνους για την υγεία και περιβαλλοντικές ζημιές, με τους ντόπιους και τους οικολογικούς ακτιβιστές να διοργανώνουν αρκετές διαμαρτυρίες που απαιτούν την “αλήθεια” για την πυρκαγιά. 

Οι αρχές, όπως και η ίδια η Lubrizol, δεσμεύτηκαν να είναι διαφανείς σχετικά με το ατύχημα, τις αιτίες και τις συνέπειές του.

Τη Δευτέρα, το εργοστάσιο επισκέφθηκε ο γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τους ντόπιους ότι δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχεί. Η μυρωδιά που το περβάζι συνέχισε σε όλη την πόλη περιγράφηκε από τον υπάλληλο ως ενοχλητικό” αλλά “όχι επιβλαβές”.

Επιπλέον, ο Philippe υποστήριξε ότι “η ποιότητα του αέρα στη Ρουέν δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση”, επικαλούμενοι επιστήμονες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κατανόησε απόλυτα» το άγχος των ντόπιων.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Ρουέν έχουν πει να μην τρώνε φρούτα και λαχανικά από τους κήπους τους, ενώ οι αγρότες απαγορεύονταν να πωλούν τα προϊόντα τους από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος. Εκτός από αυτό, οι αρχές επέμειναν ότι το νερό στην πόλη παρέμεινε «πόσιμο», ανταποκρινόμενο στις εικόνες του γκριζωπού και μαύρου μαύρου νερού της βρύσης που έχουν μοιραστεί στο διαδίκτυο.

.rt.com
Back to top button