Ελλάδα

Nέα Kαταγγελiα για το ΑsτrαΖeνεκα: «Ο αδελφos μου έπεσε σε kώμα 10 nμέρεs μετά τον EμBoλιo…»

 Νέο περιστατικό που φέρεται να συνδέεται με εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ένας 42χρονος συμπολίτης μας, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, έπεσε σε κώμα δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η αδελφή του 42χρονου μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο MEGA λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βγήκαμε και είπαμε την περιπέτειά μας για να προστατευτούν και άλλοι άνθρωποι. Όλη η οικογένεια είναι υπέρ των εμβολίων». Ο αδερφός της, αυτή τη στιγμή είναι στην εντατική σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, σε κώμα. «Έχει φύγει ο άνθρωπος μας» είπε σπαρακτικά.

Όπως περιέγραψε η ίδια, δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό του, ο 42χρονος εμφάνισε σύνδρομο Γκιλαίν – Μπαρέ. «Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν από τη ασθένειά του», είπε συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής οι γιατροί δεν έχουν επιβεβαίωση ότι για την παρενέργεια οφείλεται το εμβόλιο.

«Είναι κρίμα, είναι κρίμα, για ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας τόσο χρόνια. Για να προστατευθούν και οι ίδιοι και οι γύρω τους, εμβολιάστηκαν. Για κάποιους φιλάσθενους να μην ήταν όλα τα εμβόλια στην λίστα» σημείωσε η αδελφή του 42χρονου.

Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για κανένα εμβόλιο όταν υπάρχει σκλήρυνση κατά πλάκας. «Μπορεί να είναι πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο». Τέλος, η επιδημιολόγος υπογράμμισε ότι τα εμβόλια γενικώς προστατεύουν εκατομμύρια ανθρώπους.

«Ειδικοί»: «Να κάνετε και τη δεύτερη δόση με AstraZeneca»

Έντονη ανησυχία στους περίπου 470.000 ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει προκαλέσει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής

Εμβολιασμών να μπει φρένο στον εμβολιασμό των κάτω των 60 ετών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Τα ερωτήματα που τους βασανίζουν είναι κατά πόσο είναι ασφαλές να κάνουν και τη δεύτερη δόση και αν θα αποκτήσει την πολυπόθητη ανοσία όποιος αλλάξει σκεύασμα.

«Οσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca και δεν είχαν θέμα θρόμβωσης ή θρομβοπενίας, καλό θα είναι η δεύτερη δόση να γίνει από το ίδιο εμβόλιο» διευκρίνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος επισήμανε ότι το δικαίωμα αλλαγής σκευάσματος στη δεύτερη δόση έχουν μόνο όσοι προσκομίσουν σχετική γνωμάτευση από τον γιατρό τους.

«Αν πιστεύουμε ότι το εμβόλιο έχει προκαλέσει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα στον πολίτη και ο γιατρός του το πιστοποιήσει, τότε ο άνθρωπος αυτός μπορεί να αλλάξει και να κάνει ένα άλλο εμβόλιο. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το mix-and-match» εξήγησε και διαβεβαίωσε:

«Οποιος έχει πάρει την πρώτη δόση του AstraZeneca και δεν είχε πρόβλημα δεν θα έχει πρόβλημα στη δεύτερη. Εχουμε αποτελέσματα γι’ αυτό που λέω, μέσα από 40 και παραπάνω εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πάρει το AstraZeneca και το ξέρουμε με βεβαιότητα. Το πρόβλημα με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι στην πρώτη δόση κι όχι στη δεύτερη».

 

Πηγή

Back to top button