breaking newsΔιεθνή

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας – Όχι Χαμάς στην απελευθέρωση ομήρων

 

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σήμερα θέατρο πολύνεκρων αεροπορικών επιδρομών και σφοδρών μαχών, μετά την απειλή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ότι δεν θα αφήσει ελεύθερους «ζωντανούς» τους ομήρους που κρατά χωρίς «διαπραγματεύσεις».

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο του πολέμου, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, έτερη ένοπλη οργάνωση που δρα κυρίως στη Γάζα, έκανε λόγο για σκληρές μάχες σε τομέα της πόλης της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι ανατίναξε σπίτι μέσα στο οποίο ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν υπόγεια σήραγγα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και χθες για «μανιασμένες» μάχες σε τομείς της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιούνις, όπου παλαιστίνιοι μαχητές «βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες», πυροδοτούν «εκρηκτικά» και εκτοξεύουν «αντιαρματικές ρουκέτες».

«Δεν θέλω να πω ότι χρησιμοποιούμε όλη μας τη δύναμη, αλλά χρησιμοποιούμε μεγάλη δύναμη και εξασφαλίζουμε σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Ο επίσημος απολογισμός των απωλειών του ισραηλινού στρατού ξεπέρασε σήμερα τους 100 νεκρούς —έφθασε τους 101—, ανέφερε το γενικό επιτελείο.

Θέση ισχύος;

Η Χαμάς από την πλευρά της προειδοποίησε χθες ότι κανένας από τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα φύγει «ζωντανός» αν δεν προηγηθεί διαπραγμάτευση και εάν δεν «ικανοποιηθούν οι όροι» της.

«Ούτε ο φασίστας εχθρός και η αλαζονική διοίκησή του, ούτε οι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και χωρίς να να ικανοποιηθούν οι όροι της αντίστασης», τόνισε ο Αμπού Ουμπέιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»

Ο άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι στριμωγμένος σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισε η επίθεση του στρατού του Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες κι ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας να πάει σε «ασφαλείς ζώνες» για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες.

«Η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (…) είναι ‘ασφαλείς ζώνες’ δεν σημαίνει τίποτα», σχολίασε η συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς. Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ανανεώσει τη βίζα της Καναδής, στην οποία προσάπτει πως δεν είναι «αμερόληπτη».

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν όπως μπορούν — με αυτοκίνητα, φορτηγά, κάρα, ακόμα και με τα πόδια. «Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη και δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», είπε με απελπισία ο Αμπού Μοχάμεντ καθ’ οδόν προς τη Ράφα.

Η πόλη στα —κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

Την ώρα που όπως στηλιτεύει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει «γονατίσει», ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε χθες απόφαση που ζητεί να χορηγηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακο.

Η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες, λέει ο ΟΗΕ, ενώ δεν διανέμονται παρά στη Ράφα.

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για να κηρυχθεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Μετά το αμερικανικό βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, παίρνει τη σκυτάλη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή η εκπρόσωπος του προέδρου της.

Η έκτακτη συνεδρίαση της ΓΣ θα γίνει αύριο Τρίτη μετά το μεσημέρι, κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και της ομάδας των αραβικών κρατών, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αναμένεται η Γενική Συνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, να ψηφίσει απόφαση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και κατά μεγάλο μέρος της επαναλαμβάνει διατυπώσεις του κειμένου στο οποίο άσκησε βέτο η Ουάσινγκτον την Παρασκευή.

Το σχέδιο ψηφίσματος εκφράζει ανησυχία για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» και «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Στα τέλη Οκτωβρίου, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες μέσα σε δέκα ημέρες να εγκριθεί απόφαση του ΣΑ, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 15 αποχές), κείμενο που απηύθυνε έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Δύο εβδομάδες αργότερα, εντέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας έσπασε τη σιωπή του, υιοθετώντας απόφαση που καλούσε να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» και «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», αλλά ούτε «κατάπαυση του πυρός», ούτε καν «ανακωχή».

Την περασμένη εβδομάδα —ενεργοποιώντας, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε το αξίωμα, το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να «εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας» σε κάποιο ζήτημα που «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»— ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το κορυφαίο όργανο του διεθνούς οργανισμού να πιέσει να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», καταγγέλλοντας τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

«Δυστυχώς» το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έκανε αυτό που έπρεπε, έκρινε χθες, κρίνοντας πως «το κύρος και η αξιοπιστία του» υπέστησαν πλήγμα.

Το κείμενο που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ και καλούσε να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ενέκριναν 13 χώρες μέλη του ΣΑ, μια απείχε (Βρετανία), όμως το καταψήφισαν οι ΗΠΑ, κράτος-μόνιμο μέλος με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Έφτασαν τους 18.205 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – 49.645 οι τραυματίες

Τουλάχιστον 18.205 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η κυβέρνηση της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, εκτιμά ότι 49.645 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, του ‘Ασραφ αλ-Κόντρα.

PrimeNews.

Back to top button