breaking newsΔιεθνή

Μεξικό: Βρυχάται το Ποποκατεπέτλ – Σε κατάσταση συναγερμού εκατομμύρια κάτοικοι

Εκατομμύρια πολίτες στο Μεξικό ενημερώθηκαν ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ύστερα από το «ξύπνημα» του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε σαν αποτέλεσμα το διεθνές αεροδρόμιο της Πουέμπλα ανέστειλε τη λειτουργία του εξαιτίας της πτώσης ηφαιστειακής τέφρας στον διάδρομο, γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνήτης της ομώνυμης μεξικανικής πολιτείας, ο Σέρχιο Σαλομόν.

Προχθές Κυριακή, οι μεξικανικές αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή γύρω από το Ποποκατεπέτλ, του πλέον επικίνδυνου ενεργού ηφαιστείου της χώρας, ο κώνος του οποίου βρίσκεται σε συγκριτικά μικρή απόσταση –κάπου 70 χιλιόμετρα– από την πρωτεύουσα, καθώς αναδίδεται ηφαιστειακή τέφρα και εκτοξεύονται λιωμένα υλικά που υπάρχει κίνδυνος να απειλήσουν την αεροπορική κίνηση και τον πληθυσμό.

Αναμενόταν «ασθενής ηφαιστειακή εκρηκτική δραστηριότητα» στο Ποποκατέπετλ και εκτοξεύσεις συντριμμιών ή εκλύσεις αναβλημάτων από τον κρατήρα, εξήγησε η Λάουρα Βελάσκες, η διευθύντρια της μεξικανικής Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η επανέναρξη της δραστηριότητας στο ηφαίστειο είχε ήδη οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου Μπενίτο Χουάρες της πρωτεύουσας για μερικές ώρες το Σάββατο.

Οι αρχές κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων περιοχών γύρω από το ηφαίστειο.

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο.

Το Ποποκατεπέτλ, που φθάνει τα 5.452 μέτρα ύψος, είναι το δεύτερο υψηλότερο ηφαίστειο του Μεξικού και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες από το 1994, όταν ενεργοποιήθηκε εκ νέου.

πηγή cnn.gr

 

Back to top button