breaking newsΔιεθνή

Πρωτοβουλία Κατάρ για ανακωχή με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων

Το Κατάρ διαπραγματεύονται την απελευθέρωση δέκα έως δεκαπέντε ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Το Κατάρ διεξάγει την διαπραγμάτευση «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών», σύμφωνα, με άλλη πηγή που μίλησε στο AFP.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της , καθώς και δύο Ισραηλινών.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε την Κυριακή την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει την μεσολάβηση παρά τις δυσκολίες «που προκαλούν οι ενέργειες της ισραηλινής κατοχής».

«Η συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά»

Την περασμένη εβδομάδα, το BBC, επικαλούμενο πηγές από το Κατάρ, με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι «είχαμε κάνει όλα τα δύσκολα πράγματα». Οι διαπραγματεύσεις εστίαζαν σε λεπτομέρειες, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η ισχύς είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, ενώ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι το Ισραήλ δεν συμφωνεί με καμία κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, πολλές οικογένειες ομήρων εκφράζουν φόβους για την τύχη των αγαπημένων τους λόγω των επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τριήμερη κατάπαυση πυρός, προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, μετέδωσε χθες, Τρίτη, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

 

PrimeNews.

Back to top button