breaking newsΚύπροςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κύπρος-Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης:τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί άμεσα ή έμμεσα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Χρ.Κληρίδης: Ξέφυγε η κατάσταση με τους ανεμβολίαστους – Δέχονται στοχοποίηση

 

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος μίλησε για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης και τον περιορισμό των ανεμβολίαστων από τους χώρους εστίασης, ενώ διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Υγείας ζήτησε γνωμοδότηση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή.

Αρχικά ανέφερε ότι το θέμα των ατομικών δικαιωμάτων έναντι της δημόσιας υγείας είχε εγερθεί από τις πρώτες μέρες της πανδημίας και με το πρώτο lockdown. «Το ίδιο θέμα ταλανίζει την κοινωνία και πλέον υπάρχει διαχωρισμός με τις όποιες πολιτικοοικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρία ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου αναφέρουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί άμεσα ή έμμεσα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Επιπλέον ανέφερε ότι ένα από τα ψηφίσματα αναφέρει ότι τα διατάγματα του Υπουργείου θα έπρεπε να τίθενται ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.

Ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός λόγω της ιδιομορφίας του Συντάγματος. «Η προσπάθεια που γίνεται κατά των ανεμβολίαστων προς την κατεύθυνση του έμμεσου εμβολιασμού είναι δυνατόν να θέσει θέμα συμβατότητας με το Σύνταγμα και το άρθρο 7».

Συμπλήρωσε ότι μια πολιτεία η οποία σέβεται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών πρέπει να ξέρει που να σταματήσει. «Η πλάστιγγα δεν πρέπει να γέρνει υπέρ της μίας πλευράς».

Στη συνέχεια ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο γνωμοδότηση σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή για τα θέματα της πανδημίας. «Ετοιμάστηκε μια πολυσέλιδη έκθεση από την επιτροπή Ποινικού Δικαίου και θα την αποστείλω στον Υπουργό».

Επεσήμανε ότι η μελέτη καλύπτει το θέμα πλήρως σφαιρικά και αντικειμενικά. «Το συμπέρασμα είναι ότι κάποιες πτυχές από την προτεινόμενη νομοθεσία, βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα όπως για παράδειγμα η προσπάθεια για νομιμοποίηση Υπουργικών διαταγμάτων δια μέσω της νομοθεσίας». Εξήγησε ότι θίγονται τα θέματα των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων».

Ως προσωπική άποψη ανέφερε ότι ξέφυγε η κατάσταση στο θέμα των ανεμβολίαστων, καθώς δέχονται στοχοποίηση. «Δεν μπορούν να πάνε σε χώρους εστίασης, σε γάμους και βαφτίσεις, ενώ επιτρέπεται σε ανεμβολίαστους να σερβίρουν άλλα άτομα».

Παράλληλα διερωτήθηκε γιατί ο ανεμβολίαστος με rapid τεστ μπορεί να κυκλοφορεί σε σουπερμάρκετ, Mall και καταστήματα, αλλά όχι σε ένα σουβλατζίδικο. «Το Κράτος πρέπει να παρουσιάσει επιστημονική μαρτυρία ότι οι ανεμβολίαστοι ήταν πρόβλημα στους χώρους εστίασης».

Καταλυτικά ανέφερε ότι υπάρχει το συμπέρασμα ότι είναι πολιτική της Κυβέρνησης για πλήρη έμμεσο εμβολιασμό.

Δείτε το απόσπασμα στο 6:19: 

SigmaLive

 

Back to top button