breaking newsΚύπρος

Η ιδεολογία της αντίστασης

Ο πατριωτισμός και η αγάπη για την υπεράσπιση της πατρίδας έχουν πλέον παρεξηγηθεί. Όποιος διαφωνεί με παραχωρήσεις και συμβιβασμούς, ρίχνεται στον Καιάδα της απαξίωσης ως ρατσιστής. Οι λέξεις έχασαν τη σημασία τους και οι γραμμές του νόμιμου και παράνομου ξεθωριάζουν

Ανδρούλα Γκιούρωφ

«Έρχονται οι Τούρκοι». Αυτήν την κραυγή πανικού την ακούγαμε από μικρά παιδιά, όταν η κατάσταση στο Κυπριακό βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή (όπως έλεγαν τότε οι μεγάλοι ) και η Τουρκία απειλούσε με εισβολή, βομβαρδισμούς και άλλα δεινά τον τόπο μας.

Θυμάμαι την περίοδο του ‘64-’65 με τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, οι γυναίκες στη Λευκωσία έβραζαν σε καζάνια νερό για να τους ρίξουμε. Άλλοι μάζευαν πέτρες (την Ιντιφάντα δεν την γνωρίζαμε τότε), σιδερικά, τσάπες να αμυνθούμε. Εμείς τα παιδιά δεν ξέραμε τι γίνεται, αλλά, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, μαζεύαμε κι εμείς πέτρες, επειδή βλέπαμε τις μανάδες να συγκεντρώνουν με τόση ζέση τον πρωτόγονο οπλισμό τους.

Αυτή η εγρήγορση για άμυνα και επιβίωση υφάνθηκε σε ένα σκληρό ιστό αντίστασης, που παραμένει μέχρι σήμερα αναλλοίωτη. Όπως τα κύτταρα ενός ζωντανού οργανισμού που θέτει σε συναγερμό το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να καταπολεμήσουν μιαν ασθένεια ή μόλυνση. Η ιδεολογία της αντίστασης σε υγιείς και ζώντες οργανισμούς είναι η μόνη οδός για ένα άτομο ή ένα λαό να επιβιώσει.

Πέρασαν τα γεγονότα της δεκαετίας του ’60. Φθάσαμε στο προδοτικό πραξικόπημα για να ακολουθήσει (κατά τα συμφωνηθέντα CIA, ΗΠΑ, Τουρκίας, ελληνικής χούντας), η βάρβαρη τουρκική εισβολή. Έφηβοι πια, κι ο παιδικός εφιάλτης επανέρχεται σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ οργής, θυμού και αγανάκτησης: «Έρχονται οι Τούρκοι… βομβαρδίζουν λεηλατούν…, βιάζουν γυναίκες …παιδιά».

Σήμερα 50 χρόνια μετά, εκείνος ο εφιάλτης μπορεί να αποκοιμήθηκε βαθιά στο υποσυνείδητό μας, αλλά η οργή, όπως και η ανάγκη για αντίσταση, είναι ακόμα ζωντανή. Η αγωνία για το αύριο δεν εκπηγάζει από φόβο για τις δικές μας ζωές, τις οποίες ζήσαμε όπως ζήσαμε, αλλά για να διαφυλάξουμε τις βιολογικές μας προεκτάσεις. Τα παιδιά, τα εγγόνια και τους νέους μας που δεν έζησαν ποτέ τον εφιάλτη του πολέμου, ούτε άκουσαν την κραυγή: «Έρχονται οι Τούρκοι…».

 

Σήμερα η Τουρκία αποθρασύνεται ολοένα και περισσότερο και, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν δυνάμεις που θα μπορούσαν να την αναχαιτίσουν. Οι ΗΠΑ την κανακεύουν, η Ρωσία τής κάνει πλάτες, ο ΟΗΕ περί άλλα τυρβάζει και τηρεί ίσες αποστάσεις θύτη θύματος. Η Ε.Ε., της οποίας είμαστε, υποτίθεται, και ισότιμο μέλος, εξακολουθεί να την «μπουκώνει» με εκατομμύρια ευρώ βοήθεια.

Οι Τ/κ στη συντριπτική τους πλειοψηφία βολεύτηκαν με την κατοχή και τα παράνομα παράγωγά της και έχουν ανοικτές τις παλάμες και προς την Τουρκία και προς τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσοι Ε/κ πολιτικοί επιμένουν να λένε πως οι Τ/κ δεν είναι εχθροί μας, είναι αδελφοί μας, είτε είναι πολιτικά αφελείς είτε τα λένε για να κατευνάσουν το θεριό.

Είτε έχουν μετατραπεί σε αθύρματα μιας νοσηρής ρεάλ πολιτίκ που θέλει τους αδύναμους να υποκύπτουν στους ισχυρούς. Όλοι αυτοί οι κύριοι ηγέτες και ακόλουθοι έχουν προ πολλού διαγράψει από την πολιτική δράση τους την ιδεολογία της αντίστασης. Παρότι τα κινήματα Αριστεράς σε Κύπρο και Ελλάδα από την εμφάνισή τους πριν από 90 τόσα χρόνια είχαν το ηθικό πλεονέκτημα της αντίστασης, του ήθους και του αγώνα εναντίον κάθε είδους υποταγής, οι σημερινές ηγεσίες (ΑΚΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ) έδωσαν και δίνουν διαφορετικά δείγματα γραφής.

Άλλο ρατσισμός και άλλο πατριωτισμός

Ο πατριωτισμός και η αγάπη για την υπεράσπιση της πατρίδας έχουν πλέον παρεξηγηθεί. Όποιος διαφωνεί με παραχωρήσεις και συμβιβασμούς, ρίχνεται στον Καιάδα της απαξίωσης ως ρατσιστής. Οι λέξεις έχασαν τη σημασία τους και οι γραμμές του νόμιμου και παράνομου ξεθωριάζουν. Δυστυχώς, δεν κατανοούν πως όποιος δεν μπορεί να αισθάνεται αδελφοσύνη με έναν πραξικοπηματία που πληρώθηκε αδρά για να πουλήσει την πατρίδα του, έτσι δεν αισθάνεται κανένα είδος συγγένειας ή αδελφοσύνης με έναν Τ/κ που σφετερίζεται την περιουσία ενός Ε/κ πρόσφυγα και συμμετέχει στη λαφυραγωγία.

Η στάση του όρθιου και του ορθού

Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μαζί με τον σύντροφό του Απόστολο Σάντα, τον Μάη του 1941, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από τον ιστό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη για την «ιδεολογία της αντίστασης». Και όσο οι Μήδοι και οι μηδίσαντες προσπαθούν να πνίξουν τις φωνές της αντίστασης, αυτή η ιδεολογία παραμένει απέθαντη, συνώνυμη και ταυτισμένη με τη στάση του όρθιου πολίτη και του ορθού δρόμου. Με τους αγώνες για ελευθερία, δικαιοσύνη κοινωνική προκοπή.

Αυτή η ιδεολογία πρέπει να συνέχει τους αντιπροσώπους του λαού, της κυβέρνηση και των πολιτών. Δυστυχώς, όμως, σήμερα επιχειρείται η διάβρωσή της με επικίνδυνους ξενιστές και υποταγμένους πολιτικούς, που θέλουν τον λαό να υποκύπτει, να σέρνεται και να αποδέχεται τις αξιώσεις του διεθνούς παραβάτη.

Άρχισαν τον θρήνο οι πολιτικές μοιρολογίστρες

Οι πολιτικές μοιρολογίστρες βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν συλλήβδην τον λαό μας ως ρατσιστές, εξαιτίας των απαράδεκτων βανδαλισμών στο τζαμί Τζεντίτ στον Άγιο Αντώνιο, στη Λεμεσό. Καταδικαστέοι και απαράδεκτοι οι βανδαλισμοί χώρων θρησκευτικής λατρείας, απ’ όπου και αν προέρχονται. Όμως, ας αφήσουμε τις υπερβολές, επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι έριξαν δύο κροτίδες και έγραψαν υβριστικά συνθήματα εναντίον μεταναστών.

Το ότι γέμισε η Κύπρος με χιλιάδες μετανάστες που μας στέλνει «πεσκέσι» οργανωμένα η Τουρκία, προκειμένου να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας και των ελεύθερων περιοχών, δεν το βλέπουν;

Ο Ακιντζί, ο Τατάρ και τα άλλα ανδρείκελα της κατοχικής Τουρκίας, αντί να σιωπήσουν γι’ αυτό το μεμονωμένο περιστατικό, έβγαλαν και γλώσσα, ζητώντας συλλήψεις και τιμωρίες. Βεβαίως και να τιμωρηθούν όσοι βεβηλώνουν θρησκευτικούς ή δημόσιους χώρους.

Αποσιωπούν, ωστόσο, τα δικά τους εγκλήματα στα κατεχόμενα από την Τουρκία κυπριακά εδάφη. Τη σύληση εκατοντάδων χριστιανικών μνημείων και αρχαιοτήτων ανεκτίμητης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πάνω από πεντακόσιες εκκλησίες στα κατεχόμενα έχουν λεηλατηθεί, εκατοντάδες αρχαιολογικοί θησαυροί έγιναν πλιάτσικο από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και τυμβωρύχους και ξεπουλήθηκαν σε παράνομα διεθνή παζάρια.

Κατέστρεψαν νεκροταφεία, ισοπέδωσαν χώρους λατρείας ή τους μετέτρεψαν σε στάβλους ζώων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί και συντηρεί με σημαντικές δαπάνες δεκάδες τζαμιά. Οι κατακτητές, όμως, δεν σέβονται, καταστρέφουν και, άμα λάχει και καμιά βολική γι’ αυτούς προβοκάτσια, ζητούν και ρέστα.

Ο υπό καθαίρεση Τσαβούσογλου και τα παραμύθια της Αϊσέ

Από την άλλη, ο υπό καθαίρεση Τούρκος ΥΠΕΞ (σύμφωνα με τουρκικές πηγές ο Ερντογάν θα τον «ανασχηματίσει» και θα διορίσει στη θέση του τον γαμπρό του Αλμπαϊράκ), ντελαλίζει τις ανομίες της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη επιχείρησε να νομιμοποιήσει τις κλεψιές και τους σφετερισμούς της Τουρκίας και άρχισε τα παραμύθια της Αϊσέ: «Εμείς έχουμε συμφέροντα στη Μεσόγειο, για την σταθερότητα της περιοχής», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός κι ούτε στα καλά καθούμενα έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά στο θέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων μας όταν φτάσει η ώρα κάνουμε τα βήματά μας…». 
Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η στάση της Τουρκίας εκεί έχει δύο σκέλη:

«Πρώτον, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ‘τ/κ λαού’ και, δεύτερον, βήματα εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν με όλους, πλην της ε/κ πλευράς, η οποία «πρέπει να συμφωνήσει με την ‘τδβκ’ για να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο».

Δηλαδή, στόχος τους είναι να συνεργαστούν με όλους τους άλλους, πλην των νόμιμων ιδιοκτητών της ΑΟΖ, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά τα ελληνικά νησιά, συνέχισε το παραμύθι ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά έχουν χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Για τα νταούλια και τους αμανέδες στην Αγία Σοφία ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε θρασύτατη τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας πως δεν μπορεί να καθορίζει πού και πότε θα γίνει προσευχή ή πού και πότε θα γίνει ανάγνωση του Κορανίου μέσα στα εδάφη μιας χώρας, παρασιωπώντας τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών πως η Αγία Σοφία είναι παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και χώρος χριστιανικής λατρείας και δεν μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί ή να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της. Το θράσος του Τσαβούσογλου έφτασε στην κορύφωση όταν είπε πως ο ναός είναι «κληρονομιά του Σουλτάνου Μωάμεθ».

Με αυτούς τους θρασύτατους κλέφτες, παραχαράκτες της ιστορίας και σφετεριστές πώς να μην ενισχύεται η ιδεολογία της αντίστασης;

Με αυτούς τους επικίνδυνους παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου είναι που θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να λύσουμε το Κυπριακό;

Κατά τα άλλα, την Τετάρτη η Ε.Ε. αποφάσισε να αυξήσει τη βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, με 485 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για το 2020. Η δική μας κυβέρνηση ήταν απούσα κατά τη λήψη αυτής της απόφασης και δεν αντέδρασε; Πώς είναι δυνατόν να αποδέχονται τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για να στέλνει σε Κύπρο και Ελλάδα παράνομα μπουλούκια λαθρομεταναστών, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν είναι καν πρόσφυγες, αλλά μέλη φανατικών ισλαμιστικών ομάδων.

simerini

Back to top button