breaking newsΚύπρος

Θέλουν και αποαναγνώριση, θέλουν και διαβατήρια

Θέλουν και αποαναγνώριση, θέλουν και διαβατήρια
  Ανδρέας Πιμπίσιης  
 

Σε δύο ταμπλό το παιχνίδι του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Από τη μια επιδιώκουν την αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη σπρώχνουν τους Τουρκοκύπριους, και όχι μόνο, να επιδιώξουν να πάρουν στα χέρια τους τα διεθνώς αναγνωρισμένα διαβατήριά της. 

Πριν από ενάμιση χρόνο στη Γενεύη, ο Ερσίν Τατάρ παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προτάσεις που στόχευαν όχι προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, αλλά επιδιώκοντας να ωθήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί τα όσα απαιτεί να εφαρμοστούν κάτω από την ομπρέλα της κυριαρχικής ισότητας και το ίσο διεθνές καθεστώς ουσιαστικά παραπέμπουν σε τερματιστεί η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως διεθνής οντότητα.

Ο Ερσίν Τατάρ ουσιαστικά κατέθετε ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ μια πρόταση η οποία απαιτήθηκε πρώτα και κύρια από την ίδια την Τουρκία στη βάση των δικών των σχεδίων και απαιτήσεων. Στην πορεία και ειδικότερα τους τελευταίους μήνες η τουρκική πλευρά και κατ’ επέκταση και η ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος προτάσσουν τη λύση δύο κρατών. 

Είτε μέσω της απαιτήσεις της κυριαρχικής ισότητας είτε μέσω της λύσης δύο κρατών, η βασική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι πολύ συγκεκριμένη και αποσκοπεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κρατική οντότητα διεθνώς αναγνωρισμένη. Αυτό όμως είναι η μια όψη του νομίσματος. Γιατί υπάρχει και άλλη όψη…

Την ίδια ώρα που η τουρκική πλευρά προσπαθεί να πετύχει την αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται και σπρώχνει τους Τουρκοκύπριους και όσους έχουν έναν εκ των δύο γονέων Τουρκοκύπριο, να ζητήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Το ίδιο το κατοχικό καθεστώς καλεί τους Τουρκοκύπριους να διεκδικήσουν το διεθνώς αναγνωρισμένο διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου και ο Ερσίν Τατάρ, ο νυν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ένθερμος υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών, είναι ένας εξ εκείνων των Τουρκοκυπρίων που είχε αποκτήσει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η αποκάλυψη του γεγονότος αυτού είχε προκαλέσει στο παρελθόν πολλά αρνητικά και ειρωνικά σχόλια στον τουρκοκυπριακό Τύπο και ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα. 

>> Το δημοσίευμα της Αβρούπα: Η σημερινή πραγματικότητα, όσον αφορά την προσέγγιση του κατοχικού καθεστώτος για τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή του να θεωρείται κάποιος υπήκοος της ΚΔ, καταγράφεται μέσα από άρθρο του Μεχμέτ Λεβέντ στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας Αβρούπα (πηγή ΓΤΠ).

Στο κείμενό του ο Μ. Λεβέντ αναφέρεται σε «επιδρομή στα διαβατήρια της ΚΔ» και υποστηρίζει ότι βιώνουν πάλι μια περίοδο κατά την οποία όσοι υποστηρίζουν την «κυρίαρχη ισότητα» και διακατέχονται από επιθυμία για διαβατήριο της παγκόσμια αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, διατυμπανίζουν ότι «κάθε Τουρκοκύπριος έχει δικαίωμα απόκτησης αυτού του διαβατηρίου και πρέπει να το εξασκήσει».

Ο Λεβέντ υποστηρίζει ότι απαιτούν συνεχώς από την Κυπριακή Δημοκρατία να δοθεί αυτό το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να έχει καταστεί και «επίσημη πολιτική της τδβκ, ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται παγκόσμια από καμία χώρα, πλην της Τουρκίας», όπως αναφέρει. 

Ο αρθρογράφος προβάλλει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δήλωση του λεγόμενου υπουργού εργασίας, Χασάν Τατσόι, στην λεγόμενη βουλή, ο οποίος φέρεται να είπε τα εξής: «Είναι καθήκον της συνέλευσης της τδβκ να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα των παιδιών από μικτούς γάμους, που δεν έχουν λάβει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το θέμα τυγχάνει χρησιμοθηρικής προσέγγισης για τις επερχόμενες «εκλογές» και προς άγρα ψήφων και επεξηγεί γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Αυτή η ευλογία [Σημ. μεταφραστή: το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας] ανοίγει κάθε πόρτα, ωφελεί σε κάθε δουλειά. Είναι μια απαραίτητη ευλογία που αξίζει χρυσάφι, σε αντίθεση με το διαβατήριο της τδβκ που δεν είναι ικανό να ανοίξει καμία πόρτα και να ωφελήσει σε καμία εργασία».

Καταλήγοντας, ο Λεβέντ καλεί και όσους θέλουν να αποκτήσουν διαβατήριο και προσπαθούν να καταστεί μια πολιτική που θα ζητηθεί στη λεγόμενη βουλή, και όσους ήδη κατέχουν διαβατήριο αλλά καταφέρονται με μίσος και εχθρότητα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να «δείξουν τον ηρωισμό τους» αρνούμενοι και την ταυτότητα και το διαβατήριο της.

Back to top button