breaking newsΔιεθνή

Η CIA ανησυχεί για εμφύλιο στην Ουκρανία

Οι Ουκρανοί μιλούν και αρχίζουν πλέον να αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα ότι ηττήθηκαν…

Ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny σε συνομιλία που είχε με τον Charles Brown τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού ήταν αποκαλυπτικός, η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν πάμε καλά…

Πλέον Ουκρανοί αλλά και αξιωματικοί της αμερικανικής CIA αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανοί πλέον αναγνωρίζουν… ο Putin μετέτρεψε την Ρωσία σε υπερδύναμη, στρατιωτικά είναι ανίκητη…

Στο στρατιωτικό μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν ξεκάθαρα προς Kupyansk, Bakhmut και Avdiivka, ενώ μάχες διεξάγονται στην Kherson όπου οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει και κερδίσει μικρό έδαφος στην Ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Valery Zaluzhny (Αρχηγός Ουκρανικού Στρατού) προς Charles Brown (Αρχηγό Στρατού ΗΠΑ): Δεν πάμε καλά

Ο Γενικός διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων, Valery Zaluzhny, δήλωσε ότι είπε στον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Charles Brown, τηλεφωνικά για τη δύσκολη κατάσταση σε ορισμένους τομείς του μετώπου, για τα σχέδια της χειμερινής περιόδου και τις ανάγκες των ουκρανικών στρατευμάτων.

«Είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγό Charles Brown. Μιλήσαμε λεπτομερώς για την κατάσταση στο μέτωπο. Οι κατευθύνσεις Avdiivka, Kupyansk και Marinka παραμένουν οι πιο καυτές. Η κατάσταση είναι πολύπλοκη και ελεγχόμενη Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις προς ορισμένες κατευθύνσεις».

Σύμφωνα με τον Valery Zaluzhny, συζήτησαν επίσης «σχέδια για τη χειμερινή περίοδο και επικεντρώθηκαν στις επείγουσες ανάγκες» των ουκρανικών στρατευμάτων, θέματα εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και αποκατάστασης της μαχητικής αποτελεσματικότητας των μονάδων.

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin δήλωσε: η «αντεπίθεση» όχι μόνο έχει σταματήσει, «είναι μια αποτυχία».

Ανάμεσα στις 18.000 μονάδες εξοπλισμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που καταστράφηκαν ήταν γερμανικά άρματα μάχης Leopard, γαλλικά άρματα μάχης AMX, τουλάχιστον ένα βρετανικό Challenger 2 και αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley.

Συνολικά 557 άρματα μάχης καταστράφηκαν – υποτίθεται ότι ήταν η κύρια δύναμη κρούσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τώρα «καίγονται όμορφα».

Scott Ritter (πρώην CIA): Στην Ουκρανία υπάρχουν δύο στρατόπεδα, μπορεί να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος

Οι αντιθέσεις μεταξύ του προέδρου Zelensky και των στρατηγών του, καθώς και η απουσία νικών, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση εντός της ίδιας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ένας εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στην Ουκρανία όταν εκείνοι που δεν θέλουν να παραδοθούν επιτεθούν στους ανθρώπους που θέλουν να παραδοθούν», τόνισε ο Scott Ritter. Σύμφωνα με τον Ritter, υπάρχουν τώρα δύο στρατόπεδα στην Ουκρανία – υπέρ και κατά της συνέχισης της σύγκρουσης.

Ο στρατός είναι υπέρ της περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, με την εξαίρεση ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να περάσουν σε άμυνα αντί να θυσιάσουν τη στρατιωτική ισχύ σε μια ανούσια αντεπίθεση.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Scott Ritter, μια τέτοια θέση, σύμφωνα με άλλο στρατόπεδο, θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας.

Έτσι, καταλήγει ο Scott Ritter, η Ουκρανία βρίσκεται σε μια βαθύτερη πολιτική κρίση και η διάσπαση μεταξύ της κυβέρνησης του Zelensky και των στρατηγών του θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση και βία.

Όπως σημείωσαν οι New York Times , η αρνητική αντίδραση του γραφείου του Zelensky στις δηλώσεις του ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny για το αδιέξοδο στο μέτωπο σηματοδοτεί μια αυξανόμενη διαίρεση μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας.

Oleg Soskin (Ουκρανός Πολιτικός): Θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία με επίκεντρο την Υπερκαρπαθία

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία θα ξεκινήσει στην Υπερκαρπαθία λόγω των πολιτικών του προέδρου Zelensky προειδοποίησε ο Oleg Soskin, σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Leonid Kuchma.

Πρόσφατα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó είπε ότι η Ουκρανία «με κυνικό τρόπο» δεν έχει καμία πρόθεση να επιλύσει το ζήτημα των δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας στην Υπερκαρπάθια, το οποίο είναι σημαντικό για τη Ουγγαρία.

Ο υπουργός Peter Szijjártó είπε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν ενέκρινε τη διάθεση 500 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης προς την Ουκρανία.

«Σε κάποια περιοχή θα υπάρξει έκρηξη και όλα δείχνουν ότι πιθανότατα θα εκραγεί η Υπερκαρπαθία. Νομίζω ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Zelensky σε συγχαίρουμε, μπράβο, κάνεις καλή δουλειά»

Κατά τη γνώμη του Oleg Soskin, οι ενέργειες του Προέδρου της Ουκρανίας οδηγούν στην «αρχή ενός εμφυλίου πολέμου» στη χώρα.

Andriy Yermak (σύμβουλος Zelensky): Το 2024 θα κριθούν τα πάντα για την Ουκρανία

Το 2024 θα είναι έτος καθοριστικής σημασίας για την Ουκρανία υποστήριξε ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.

«Το σημείο καμπής πλησιάζει. Η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική» λέει ο Yermak, ο οποίος κάλεσε τη Δύση να μεταφέρει επιπλέον συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, πριν την έλευση του χειμώνα.

Washington Post: Τελειώνει η βοήθεια των ΗΠΑ… και μαζί και η Ουκρανία;

Το τέλος της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, κάτι που θα σημάνει και το τέλος … της ίδιας της Ουκρανίας στον πόλεμο της έναντι της Ρωσίας μπορεί να σηματοδοτεί το εξαιρετικά χαμηλό ενδιαφέρον του αμερικανικού Κογκρέσου για την χρηματοδότηση του Κιέβου.

Σε δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται πως το Κογκρέσο δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς δίνει προτεραιότητα σε άλλα θέματα εθνικής ασφάλειας, όπως είναι ο πόλεμος στο Ισραήλ και η κατάσταση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

«Τα χρήματα και ο χρόνος τελειώνουν για την Ουκρανία, υποστηρίζουν οι σύμμαχοι της. Αλλά το ενδιαφέρον του Κογκρέσου για την χρηματοδότηση του αγώνα της Ουκρανίας κατά των ρωσικών στρατευμάτων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ, μια και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από άλλες προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας, όπως είναι το Ισραήλ και τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, μπορεί να προμηνύει το τέλος της συνεχιζόμενης αμερικανικής βοήθειας στον Ευρωπαίο σύμμαχο τους» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Washington Post, η αυξανόμενη προοπτική ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει την πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες, υπονομεύοντας έναν από τους κύριους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.

Daily Beast (ΗΠΑ): Υποχώρηση μέχρι το… Lviv

Μάλιστα δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Daily Beast υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φοβούνται ότι εξαιτίας της μείωσης της προσοχής της Δύσης στο ουκρανικό λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, θα πρέπει να υποχωρήσουν… ακόμα και μέχρι την πόλη της Lviv που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Βάσει του δημοσιεύματος, οι Ουκρανοί θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ορθολογική χρήση των προμηθειών και των πυρομαχικών της, εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί.

dikGAZETE (Τουρκία): Persona non Grata o Zelensky, τρία μεγάλα προβλήματα – Χάνει παντού η Ουκρανία

Για ήττα του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στο στρατιωτικό μέτωπο με τη Ρωσία αλλά και για δραστική μείωση της επιρροής του τόσο στην παγκόσμια σκηνή όσο και στο εσωτερικό της χώρας του κάνει λόγο η τουρκική ιστοσελίδα

«Η Ουκρανία συνεχίζει να χάνει στο μέτωπο, στη διπλωματία και στην εσωτερική πολιτική σκηνή» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι ο Zelensky δέχεται σκληρή κριτική και ότι έχει γίνει πράγματι persona non grata στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται ο Ουκρανός πρόεδρος έχει χάσει τη δημοτικότητα που απολάμβανε μέχρι πρότινος στη διεθνή σκηνή, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ φαίνεται να εγκαταλείπουν σταδιακά το Κίεβο, καθώς φέρονται να χρειάζονται περισσότερο το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή από την Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, τονίζεται ότι οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να επικρίνουν τον Zelensky και ότι ο λαός θέλει τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρνητική είναι η κατάσταση για την Ουκρανία και στο πολεμικό μέτωπο, ενώ αναφέρεται πως ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να εξαπολύσει και μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μετά την ανεπιτυχή αντεπίθεση τους.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Δύσκολη η κατάσταση αλλά δεν θα κερδίσει ο Putin

Σε σημερινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg είπε πως η κατάσταση στο μέτωπο στην Ουκρανία είναι δύσκολη.

«Οι έντονες μάχες συνεχίζονται. Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δύσκολη. Και αυτό απλώς καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον πρόεδρο Putin να κερδίσει. Η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη και είναι προς το συμφέρον μας να στηρίξουμε την Ουκρανία» υπογράμμισε ο Stoltenberg, αναφέροντας μάλιστα πως το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή της Βαλτικής με αεροσκάφη και drones μετά την επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και στους αγωγούς του Ίντερνετ μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας.

Ωστόσο, ο Stoltenberg δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση στους αγωγούς Nord Stream.

Υπενθυμίζεται πως η Washington Post και το Spiegel έχουν αναφέρει πως ο 48χρονος Ουκρανός συνταγματάρχης Roman Chervinsky ήταν ο «συντονιστής» της επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream.

«Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε εθνικό επίπεδο, δεν θα τις σχολιάσω», είπε ο Stoltenberg πριν από την έναρξη της κοινής συνάντησης στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της ΕΕ.

Βόμβα Pistorius (Γερμανία): Ανέφικτο να δώσουμε 1 εκατ. οβίδες στην Ουκρανία

Η EE δεν θα καταφέρει να παραδώσει ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού και πυραύλους στην Ουκρανία ως τον Μάρτιο του 2024, όπως είχε δεσμευθεί παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius.

«Είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι ο στόχος του ενός εκατομμυρίου δεν θα επιτευχθεί. Δεν υποσχέθηκα 1 εκατομμύριο πυρομαχικά και το έκανα σκοπίμως. Το σωστό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι αν το ένα εκατομμύριο ήταν ποτέ ένας ρεαλιστικός στόχος» υποστήριξε ο Pistorius, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επίσημα παραδέχεται τη μη επίτευξη του στόχου.

«Υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν: «Πρέπει να προσέχετε, το ένα εκατομμύριο μπορεί να το πει εύκολα κανείς, τα χρήματα είναι διαθέσιμα, αλλά πρέπει να υπάρχει και η παραγωγή». Αυτές οι φωνές αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο, δυστυχώς» υποστήριξε ο Pistorius. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει προσφέρει περίπου 300.000 οβίδες πυροβολικού και πυραύλους στην Ουκρανία από τα αποθέματά της είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να παραδώσει τις οβίδες που υποσχέθηκε

Στην παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να παραδώσει στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο του 2024 τις περίπου 1 εκατομμύριο οβίδες που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο, προχώρησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytrο Kuleba.

«Ο λόγος για αυτό το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης της ΕΕ να υποστηρίξει την Ουκρανία, αλλά η θλιβερή κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετές οβίδες» υποστήριξε ο Kuleba, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ εμποδίζεται ακόμα από τη γραφειοκρατία.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και εμείς κρούουμε πολύ δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου» επισήμανε ο Kuleba. Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ είχε υποσχεθεί να προμηθεύσει με ένα εκατομμύριο οβίδες την Ουκρανία έως τον Μάρτιο του 2024, κάτι που σύμφωνα με πολλά διεθνή ΜΜΕ θεωρείται απίθανο.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται πως η Ουκρανία έχει παραλάβει μόλις το 30% των οβίδων, ενώ και οι Βρυξέλλες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα μια και πολλά κράτη δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των προμηθειών τους.

John Mearsheimer (University of Chicago): Ο Putin ανέστησε την Ρωσία την έκανε ξανά υπερδύναμη

Η Ρωσία έγινε για άλλη μια φορά υπερδύναμη χάρη στον Vladimir Putin, δήλωσε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του University of Chicago John Mearsheimer κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ανεξάρτητων Μελετών. «Θεωρούμε τη Ρωσία υπερδύναμη επειδή ο Vladimir Putin, έχοντας έρθει στην εξουσία το 2000, επανέφερε τους Ρώσους από τον άλλο κόσμο, από τους νεκρούς. Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε ότι στη δεκαετία του 1990, στην πραγματικότητα, η Ρωσία πέθανε, αλλά ο Putin έδωσε νέα πνοή».

Σύμφωνα με τον John Mearsheimer, το μοντέλο της Δύσης έφτασε στο τέλος του και έχει αντικατασταθεί από έναν πολυπολικό κόσμο: τώρα, αντί για μία υπερδύναμη στη διεθνή σκηνή, υπάρχουν τρεις: οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.

Ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η εποχή της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης ανήκει στο παρελθόν και οι προσπάθειες να κρατηθεί στην ζωή η μονοπολική παγκόσμια τάξη έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών στον πλανήτη.

David van Weel (ΝΑΤΟ): Δυσκολεύει η βοήθεια στην Ουκρανία αλλά δεν πρέπει να σταματήσει

Στην παραδοχή ότι όσο συνεχίζονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο δυσκολεύει και η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο προχώρησε ο βοηθός του γενικού γραμματέα, David van Weel.

Σε δηλώσεις του στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi, ο van Weel υποστήριξε ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση και παρά τις δυσκολίες δεν θα πρέπει να παύσει η βοήθεια.

«Η Ουκρανία παλεύει για την ελευθερία της χώρας της, αλλά ταυτόχρονα και για εμάς. Εάν υπάρξει κόπωση όσον αφορά την παροχή βοήθεια, θα είναι ένα πλήγμα για τη διεθνή ασφάλεια… Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολη είναι η παροχή βοήθειας, αλλά για τους μαχόμενους Ουκρανούς η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από εμάς που βοηθάμε μόνο με όπλα και χρήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια» τόνισε ο van Weel, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ γενικά παρέχουν «αρκετή βοήθεια στην Ουκρανία».

Brian Berletic (Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ): Οι Ουκρανοί πολίτες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι ο στρατός ηττήθηκε

Οι Ουκρανοί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι οι αρχές του Κιέβου ηττήθηκαν στη σύγκρουση, δήλωσε ο Brian Berletic πρώην αξιωματικός του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Brian Berleticμ η ουκρανική ηγεσία «γίνεται ολοένα και πιο απελπισμένη» λόγω της ήττας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

«Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα αντιληφθεί αυτό που συμβαίνει καθαρά ως την απροθυμία μιας υπερβολικά πεισματάρης κυβέρνησης να παραδεχτεί ότι έχασε. Αντί απλώς να αναγνωρίσουν αυτό το γεγονός, να αποδεχτούν την πραγματικότητα, οι αρχές του Κιέβου ρίχνουν τους απλούς ανθρώπους στην πρώτη γραμμή του μετώπου όπου σκοτώνονται καθημερινά… Τώρα ο μέσος Ουκρανός αρχίζει να το καταλαβαίνει ότι η Ουκρανία έχασε», είπε ο Brian Berletic.

Newsweek: Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει μόνο με μεγάλης κλίμακας παρέμβαση των ΗΠΑ

Η Δύση δεν μπορεί πλέον να κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ουκρανία αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα λόγω των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε πηγή του αμερικανικού Κογκρέσου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek.

«Για να κερδίσει η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει όχι μόνο να τηρήσουν την τρέχουσα πορεία, θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμετοχή μας στην Ουκρανία. Δυστυχώς, δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Το επίπεδο παρέμβασης που χρειάζεται για τη νίκη της Ουκρανίας απαιτεί «δέσμευση και στρατιωτική εμπλοκή» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Νομίζω ότι η Ουκρανική ηγεσία έχει πρόβλημα και αναμένω ότι αυτό το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο.
Δυστυχώς, οι αριθμοί και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους»
κατέληξε η πηγή στο Newsweek

Ruslan Onishchenko (Εθνικό Τάγμα Tornado): Η Ουκρανία είναι σκλάβος της Δύσης, θα υποχρεωθεί σε διαπραγματεύσεις

Ο πρώην διοικητής του Εθνικού Τάγματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχτηκε την αλήθεια για το μέλλον της Ουκρανίας

Οι δυτικές χώρες θα αναγκάσουν την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ruslan Onishchenko πρώην διοικητής του Εθνικού Τάγματος Tornado.

«Πιστεύω ότι θα μας βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ποιοι; Οι σύμμαχοί μας, ας τους πούμε έτσι. Δεν θα ήθελα να τους αποκαλώ αφέντες, αν και είμαστε υποτελείς, σκλάβοι», τόνισε ο ουκρανός στρατιωτικός.

Πρόσθεσε ότι όλοι καταλαβαίνουν ήδη ότι η δυτική βοήθεια σταδιακά εξασθενεί και ότι αργά ή γρήγορα οι σύμμαχοι θα πρέπει να πείσουν την Ουκρανία για μια ειρηνική διευθέτηση.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Η CIA θα ενημερώσει τον Zelensky ότι ο χρόνος του τελείωσε, παγώνει η

Ο διευθυντής της CIA, έχει επιφορτιστεί με το «πάγωμα» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πρέπει να ενημερώσει τον Zelensky για τα νέα σχέδια των ΗΠΑ τόνισε ο Kim Dotcom ο Γερμανο-Φινλανδός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης υπηρεσίας φιλοξενίας αρχείων Megaupload.

«Ο διευθυντής της CIA θα πάει στην Ουκρανία για να ενημερώσει τον Zelensky ότι ο χρόνος του έχει τελειώσει», πιστεύει ο επιχειρηματίας. Σύμφωνα με την Dotcom, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στη CIA να «παγώσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία προκειμένου να σώσει τον Biden από εκλογική πανωλεθρία.

«Καλή τύχη στον Zelensky αν αρνηθεί την αποζημίωση που θα προσφέρει η CIA», ευχήθηκε ο επιχειρηματίας στον Ουκρανό πρόεδρο.

Ouest-France: Οι βαριές απώλειες των Ουκρανών και οι νίκες των ρώσων λύγισαν την Ουκρανία

Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ξεπερνούν σημαντικά τις ρωσικές, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη νίκη με στρατιωτικά μέσα, αναφέρει η Ouest-France.

«Είναι απίθανο οι Ουκρανοί να έχουν συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις μέχρι την άνοιξη για να εξαπολύσουν μια νέα επίθεση», αναφέρει ο πρώην στρατηγός Jerome Pellistrandi, και επικεφαλής του περιοδικού Défense nationale.

σημειώνει ότι τώρα η κατάσταση στο μέτωπο για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αδιέξοδη, καθώς οι αμυντικές θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων είναι απόρθητες και οι απώλειες της Ουκρανίας είναι τόσο μεγάλες που η Ουκρανία δεν έχει την πολυτέλεια να διακινδυνεύσει συνεχείς προσπάθειες για μια αβέβαιη νίκη.

Ο αξιωματικός των χερσαίων δυνάμεων Guillaume Ancel πρόσθεσε ότι ακόμη και η προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F-16 στο Κίεβο είναι απίθανο να επηρεάσει την κατάσταση, καθώς ο αριθμός τους θα είναι ανεπαρκής.
Κάθε επιθετική κίνηση εξαντλεί σοβαρά τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, έτσι ώστε ακόμα κι αν καταφέρουν να διαπεράσουν τις ρωσικές άμυνες, δεν θα μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν την επιτυχία τους.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα ανακάμψει, εξήγησε ο στρατιωτικός ειδικός Thibault Fouillet. Έτσι, η έξοδος από το αδιέξοδο με στρατιωτικά μέσα είναι πλέον αδύνατη – είτε θα είναι διπλωματική διευθέτηση είτε ηθική εξάντληση ενός από τα μέρη, κατέληξε.

Daily Beast: Ο Ουκρανικός στρατός φοβάται άτακτη υποχώρηση στο Lviv εάν η βοήθεια από την Δύση καταρρεύσει

Ο ουκρανικός στρατός φοβάται ότι θα πρέπει να υποχωρήσει μέχρι το Lviv λόγω της φθίνουσας δυτικής υποστήριξης, γράφει η Daily Beast.

«Χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων, θα αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε εάν τα εχθρικά στρατεύματα προχωρήσουν σε όλα τα μέτωπα. Έχουμε εταίρους και θα λάβουμε βοήθεια από αυτούς, αλλά θα είναι πολύ λιγότερη ή ο πόλεμος θα φτάσει στο Lviv», αναφέρει Ουκρανός στρατιωτικός με το διακριτικό Spencer.

Σύμφωνα με στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η αποδυνάμωση της προσοχής των ΗΠΑ θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να πετύχουν μια μεγάλη νίκη Η Ουκρανία εξαντλείται από πυρομαχικά.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν φόβοι στις τάξεις των ουκρανικών στρατευμάτων ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη χρήση των υφιστάμενων εφεδρειών στην περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Global Times: Ο Zelensky έχει δεχθεί πισώπλατα μαχαιρώματα από τους συμμάχους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη αναγκάζονται να μεταθέσουν την ευθύνη για την καταστροφή του Nord Stream στους Ουκρανούς, γράφει η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times.

Αυτή τη στρατηγική συμπεριφοράς επέλεξε η Δύση, αφού στο μέλλον, σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και απόπειρες αποκατάστασης ομαλών σχέσεων, μια τρομοκρατική επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου θα παραμείνει εμπόδιο.

Ως εκ τούτου, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απαλλαγούν από υποψίες, υποστηρίζει η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times

«Οι δυτικές χώρες γνωρίζουν ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη», δήλωσε ο Κινέζος αναλυτής Qu Heng.

Η υπονόμευση του Nord Stream είναι θέμα αντιπαράθεσης όχι μόνο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή Ρωσίας και ΝΑΤΟ, αλλά πράξη κρατικής τρομοκρατίας ενάντια σε κρίσιμες διεθνείς υποδομές, σημείωσε η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φοβούνται ότι θα λογοδοτήσουν και θα πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις – αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ρίχνουν την ευθύνη στους Ουκρανούς.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Washington Post στοχοποίησε τον 48χρονο Ουκρανό συνταγματάρχη Roman Chervinsky ως συντονιστή της επίθεσης στο Nord Stream.

Σύμφωνα με πηγές της Washington Post, φέρεται να έπαιξε κεντρικό ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση και έλαβε εντολές από Ουκρανούς αξιωματούχους που αναφέρονταν στον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν ένα ουκρανικό προπύργιο στη δυτική πλευρά της κατεύθυνσης του Bakhmut. Oμάδες επίθεσης αλεξιπτωτιστών μετακινήθηκαν στη δασική έκταση όπου είχαν καταφύγει οι Ουκρανοί.

Στρατιώτες της μονάδας Ivanovo “Storm” σε μια μικρή ομάδα πλησίασαν αθόρυβα τα χαρακώματα από διάφορες κατευθύνσεις, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες εντόπισαν στοιχεία από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι αλεξιπτωτιστές μπόρεσαν να αποκτήσουν βάση σε εχθρικές θέσεις».

Ρωσική προέλαση στην γραμμή Kupyansk-Svatove στην Βόρεια Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove στις 13 Νοεμβρίου και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες προόδους.

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Νοεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν δυτικά της Volodymyrivka (19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Svatove).

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν πάνω από 15 ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Synkivka (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk), Ivanivka (21 χλμ νοτιοδυτικά του Kupyansk), Kyslivka (22 χλμ νοτιοδυτικά του Kupyansk) και Novoyehorivka (15 χλμ νοτιοδυτικά του Svatove).

Ο Εκπρόσωπος της Διοίκησης των Ουκρανικών Επίγειων Δυνάμεων, Αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στις κατευθύνσεις Kupyansk, Lyman και Bakhmut αμύνονται ενάντια σε ρωσικά αποσπάσματα που αποτελούνται από νεοσύλλεκτους κατάδικους και τακτικές ρωσικές μονάδες που αποτελούνται κυρίως από κινητοποιημένο προσωπικό.

Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που δρα στην κατεύθυνση Kupyansk δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή συχνά πραγματοποιούν επιθέσεις με ομάδες έως 10 ατόμων η καθεμία και με τέσσερα έως πέντε οχήματα.

Οι Ρώσοι προχωρούν και στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut στις 13 Νοεμβρίου και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 12 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 2 χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις ανατολικά της Klishchiivka και κοντά στο Dubovo-Vasylivka (8 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut), Ivanivske και Andriivka (10 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).

Αρκετοί Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Klishchiivka και εδραιώνουν τον έλεγχο σε θέσεις στο βόρειο τμήμα της Klishchiivka. Οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις έξω από την Klishchiivka πριν από αρκετές ημέρες.

Ορισμένες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση της Bohdanivka (6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut) και δημιούργησαν νέες θέσεις κοντά στη δεξαμενή Berkhivka (περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut).

Προέλαση ρώσων στο Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 13 Νοεμβρίου και σημείωσαν επιβεβαιωμένα κέρδη.

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στα ανατολικά προάστια του Steptove (3 χιλιόμετρα βόρεια της Avdiivka).

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις νοτιοανατολικά και νότια του Novokalynove (11 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), ανατολικά της Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και της Novobakhmutivka (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka).

Αρκετοί Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο εργοστάσιο κοκ στην Avdiivka και στο σωρό απορριμμάτων στη βόρεια Avdiivka.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τουλάχιστον το ήμισυ του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka και ότι οι υποτιθέμενες αναφορές για ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν το εργοστάσιο είναι ψευδείς.

Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από πολλές απροσδιόριστες θέσεις στη βιομηχανική περιοχή στη νότια πλευρά της Avdiivka.

PrimeNews.

Back to top button