breaking newsΔιεθνή

Πούτιν στη Σύνοδο των BRICS: «Μια μη αναστρέψιμη, αντικειμενική διαδικασία αποδολαριοποίησης κερδίζει δυναμική»

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παρεμβαίνει μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των BRICS που πραγματοποιείται στην Νότια Αφρική.

«Μια μη αναστρέψιμη, αντικειμενική διαδικασία αποδολαριοποίησης κερδίζει δυναμική στους BRICS», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τις πρώτες του δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στις εξαγωγικές-εισαγωγικές πράξεις μεταξύ των μελών της ένωσης μειώνεται σταθερά και πέρυσι ανήλθε σε μόλις 28,7%.

Ο Putin σημείωσε ότι οι χώρες της Ένωσης σήμερα πρέπει να λύσουν σύνθετα προβλήματα στο πλαίσιο της αστάθειας της αγοράς, καθώς και της πληθωριστικής πίεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος για αυτό ήταν οι ανεύθυνες ενέργειες μιας σειράς κρατών.

Οι εμπορικές σχέσεις

Επιπροσθέτως τόνισε ότι τα μέλη των BRICS συνεργάζονται με βάση τις αρχές της ισότητας και της εταιρικής υποστήριξης.

Πρόσθεσε ότι ο εμπορικός τζίρος της Ρωσίας με τις χώρες της ένωσης ξεπέρασε τα 230 δισ. δολάρια.

Ενώ όπως είπε την τελευταία δεκαετία, οι αμοιβαίες επενδύσεις των χωρών της Ένωσης αυξήθηκαν έξι φορές.

Οι επενδύσεις τους στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό τους έχουν διπλασιαστεί και οι συνολικές εξαγωγές τους έχουν φτάσει το 20% του παγκόσμιου αριθμού, είπε ο Putin.

Ταυτόχρονα, υπό τις τρέχουσες συνθήκες είπε, η Μόσχα σκοπεύει να αναπροσανατολίσει τις ροές μεταφορών και logistics προς αξιόπιστους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των κρατών BRICS, δήλωσε σε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι στόχοι της Ένωσης

Επίσης, χαρακτήρισε λογικό μια από τις προτεραιότητες της συνεργασίας των «πέντε» συνολικά ήταν η ενίσχυση της διασύνδεσης, η δημιουργία νέων βιώσιμων συγκοινωνιακών οδών.

Μεταξύ των εμβληματικών ρωσικών έργων, ο Putin σημείωσε τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας και τον νέο διεθνή μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου.

«Αυτές οι δύο διαμπερείς αρτηρίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τις συντομότερες και πιο οικονομικά βέλτιστες εμπορικές οδούς που συνδέουν μεγάλους βιομηχανικούς, γεωργικούς και ενεργειακούς κόμβους με τις καταναλωτικές αγορές», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως ο Putin, έπειτα από ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, είναι ο μοναδικός ηγέτης των BRICS που δεν θα παραβρεθεί και θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Lavrov

Η σύνοδος των BRICS

Η διεύρυνση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ως αντίβαρο στη Δύση βρίσκεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής σήμερα (22/8/2023) στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχουν προσθέσει μια κάποια επιτακτικότητα στην προσπάθεια ενίσχυσης του συνασπισμού, ο οποίος μερικές φορές υπέφερε από εσωτερικές διαιρέσεις και έλλειψη συνεκτικού οράματος.

Η αποδολαριοποίηση

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, κεντρικό ζήτημα αποτελεί η μεγάλη επιρροή του δολαρίου των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

Η συζήτηση για την «αποδολαριοποίηση» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των εκπροσώπων των BRICS, παρόλο που το θέμα δεν περιλαμβάνεται επίσημα στην ατζέντα της συνόδου.

Κάποιοι επιμένουν ως προς την ανάγκη ανάδειξης ανταγωνιστικού νομίσματος που θα υποστηρίζεται από τα μέλη των BRICS, αμφισβητώντας την υπεροχή του δολαρίου.

Ωστόσο, η εφεύρεση νέου νομίσματος αποτελεί εξαιρετικά φιλόδοξο και πιθανώς ανέφικτο εγχείρημα και η σύνοδος κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί σε επιλογές όπως η διευρυμένη χρήση τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.

Χώρες όπως η Αργεντινή, έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν το κινεζικό γουάν για κάποιες συναλλαγές.

Η ιστορία των BRICS

Το 2001, ο Jim Oneil, Βρετανός οικονομολόγος της Goldman Sachs, επινόησε το ακρωνύμιο «BRIC» — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα — για να καταγράψει τη συλλογική δυναμική αυτών των μεγάλων οικονομιών στην παγκόσμια σκηνή.

Ανεξάρτητα από τις ιστορικές και γεωγραφικές διαφορές τους, καθώς και τις διαφορές στα πολιτικά τους συστήματα, οι τέσσερις χώρες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής BRIC πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2009. Το 2011, η Νότια Αφρική είχε γίνει επίσης πλήρες μέλος, προσθέτοντας το S στους BRICS.

Το πλαίσιο της διεύρυνσης

Οι ηγέτες θα παραστούν σε δείπνο την Τρίτη το απόγευμα, όπου είναι πιθανό να συζητήσουν το πλαίσιο και τα κριτήρια για την αποδοχή νέων κρατών μελών στην ομάδα.

Η Ρωσία λέει «ναι» στην αποδοχή νέων μελών ως μέσο να αντιμετωπίσει τη διπλωματική της απομόνωση, ενώ και η Νότια Αφρική έχει ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης.

Από την πλευρά της η Ινδία, είναι επιφυλακτική ως προς την κινεζική κυριαρχία και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας βιαστικής επέκτασης. Ωστόσο, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε χθες Δευτέρα ότι η χώρα του έχει «θετική πρόθεση και ανοιχτό μυαλό». Η Βραζιλία από την πλευρά της, ανησυχεί ότι η επέκταση των BRICS θα μειώσει την επιρροή της.

Η πιθανότητα διεύρυνσης των BRICS είναι προς το παρόν στον αέρα. Ωστόσο, η δέσμευση της ομάδας να προσφέρει εναλλακτική σε μία παγκόσμια τάξη που κυριαρχείται από πλούσια δυτικά έθνη βρίσκει ήδη απήχηση.

Π

Back to top button