Διεθνή

Ιλιγγιώδης πτώση μετοχών Τραπεζών και Χρηματιστηρίων. Καταρρέουν οι αγορές; Στο φάσμα χρεοκοπίας και η Credit Suisse μετά την Silicon Valley Bank! Oι πελάτες της (SVB) έβγαζαν τα χρήματά τους με ρυθμό ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων $ ανά δευτερόλεπτο…Υπερσυσσώρευση για το Κεφάλαιο, πτωχοποίηση των λαών! ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη νομισματική της σύσφιξη παρά την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές; Την Τετάρτη, οι δυσκολίες της Credit Suisse –η οποία σημείωσε βουτιά στο χρηματιστήριο κατά 30%– πυροδότησε νέα καταιγίδα, λίγες μέρες μετά από αυτή που προκάλεσε η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank.Η πτώση της αμερικανικής τράπεζας SVB και, ακόμη περισσότερο, οι ανησυχίες γύρω από την Credit Suisse εκτροχιάζουν τις αγορές. Oι πελάτες της (SVB) έβγαζαν τα χρήματά τους με ρυθμό ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων ανά δευτερόλεπτο…Υπερσυσσώρευση για το Κεφάλαιο, πτωχοποίηση των λαών! Πακτωλός χρημάτων και υπερκέρδη για ελίτ κατοχική ανέχεια για πληθυσμούς…

Η Credit Suisse υφίσταται τη χειρότερη πτώση της ιστορίας της στο χρηματιστήριο και δανείζεται 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από την κεντρική τράπεζα της χώρας για ν΄ανακάμψει.Η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,7 δισ. ευρώ) βραχυπρόθεσμα από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να «ενδυναμώσει» τον όμιλο, του οποίου ο τίτλος κατέρρευσε στο χρηματιστήριο Sotck.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποτροπίασαν, κακοποιημένα από τους επενδυτές που ανησυχούν για την κατάσταση. Η παρέμβαση των ελβετικών αρχών στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, επέτρεψε στη Wall Street να ανακάμψει, ενώ οι ασιατικές αγορές άνοιξαν απότομα χαμηλότερα την Πέμπτη.Την Τετάρτη, η μετοχή της Credit Suisse της τράπεζας υπέστη τη χειρότερη πτώση στην ιστορία της, κλείνοντας με πτώση 24,24%, στα 1,697 ελβετικά φράγκα. Ιλιγγιώδης πτώση της μετοχής Εν τω μεταξύ, η ανησυχία ξεπερνά τα σύνορα της αλπικής χώρας. Απότομη πτώση κατέγραψαν και πάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χτυπημένα από τις δυσκολίες της Credit Suisse, η οποία αναπτέρωσε τους φόβους για χρηματοπιστωτική σταθερότητα στον απόηχο της χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank.

  • Credit Suisse -22% στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;
  • Societe Generale -10%.
  • BNP -9,7% κ.λπ.
  • Οι BNPParibas, Crédit Agricole και Société Générale βυθίζονται από 6% ως 10% και η Axa πέφτει πάνω από 5%.

Η ΕΚΤ που ξεκίνησε τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη, βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα δίλημμα: να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή να κάνει ένα διάλειμμα για να μην επιδεινώσει τις ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού συστήματος. Πανούκλα ή χολέρα; Ανάλογο ερώτημα τίθεται και για τους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες που συναντώνται από το απόγευμα της Τετάρτης στη Φρανκφούρτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα μετά την ηχηρή κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις δυσκολίες της Credit Suisse.

Μπορεί η Credit Suisse να χρεοκοπήσει; «Όχι, γιατί η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα θα έρθει στη διάσωση εάν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας», επιβεβαιώνει ο Philippe Dessertine, οικονομολόγος και διευθυντής του Institute of High Finance.

Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Τράπεζας της Silicon Valley (SVB) την Πέμπτη, οι πελάτες της έβγαζαν τα χρήματά τους με ρυθμό ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων ανά δευτερόλεπτο (42 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα).

Μερικοί έμποροι και hedge funds κέρδισαν μια περιουσία ταυτόχρονα. Σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners που αποκάλυψε το Bloomberg, οι short sellers κέρδισαν σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια εν αναμονή της χρεοκοπίας της SVB. Ο τίτλος είχε καταρρεύσει κατά 60% την Πέμπτη. Έπεσε σε συγκρίσιμο μέγεθος την Παρασκευή στο pre-opening πριν ανασταλεί.

Στη συνέχεια εξαπολύθηκαν καθοδικές εικασίες. Σχεδόν 38 εκατομμύρια μετοχές είχαν πωληθεί ανοικτά την Πέμπτη, σε σύγκριση με λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατά μέσο όρο ημερησίως το 2023. Μόνο τριάντα περίπου hedge funds και εξειδικευμένες εταιρείες ήταν short sellers σχεδόν στο 5% του κεφαλαίου της εταιρείας. Ανάμεσά τους είναι η Bleecker Street Research, σύμφωνα με το Fortune. Η τράπεζα οδήγησε σε κολοσσιαίες απώλειες 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων. Είχε αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο για τις επενδύσεις της επενδύοντας σε τίτλους στεγαστικών δανείων χωρίς να μετρήσει τις συνέπειες. Σε δύο χρόνια (2020 έως 2021) οι καταθέσεις της είχαν τριπλασιαστεί στα 180 δισ., αλλά το 2022, οι τεχνολογικοί όμιλοι είχαν ήδη αποσύρει 45 δισ. από την τράπεζα για να χρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητά τους σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον. Η SVB «πρέπει να προσευχηθεί για να τη σώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (και να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια)» προειδοποίησε η εταιρεία ανοικτών πωλήσεων Raging Capital Ventures στις 18 Ιανουαρίου. (Les Echos. le Monde κλπ)

dimpenews.com

Back to top button