breaking newsΔιεθνή

Δικαστήριο μπλοκάρει την απόφαση που απαγόρευε στην κυβέρνηση Μπάιντεν να απαιτήσει λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο χάρισε στην κυβέρνηση Μπάιντεν μια προσωρινή νίκη, συμφωνώντας να αναστείλει προσωρινά μια προηγούμενη απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου που απαγόρευε σε μια σειρά από ομοσπονδιακές υπηρεσίες και το προσωπικό τους να επικοινωνούν με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αιτήματα λογοκρισίας της συνταγματικά προστατευόμενης ελευθερίας του λόγου.

Την Παρασκευή, τριμελής επιτροπή του 5ου Εφετείου της Νέας Ορλεάνης εξέδωσε απόφαση με την οποία έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει την απαγόρευση της λογοκρισίας μέσω αντιπροσώπου.

Η «προσωρινή διοικητική αναστολή» θα ισχύσει έως ότου η υπόθεση παραπεμφθεί σε διαφορετική επιτροπή εφετών, η οποία θα συζητήσει επί της ουσίας της απόφασης που απαγόρευσε στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να πιέζουν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να λογοκρίνουν την ελευθερία του λόγου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε στην Epoch Times με δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν παρέχει κανένα σχόλιο σχετικά με την απόφαση της Παρασκευής.

Η απόφαση της Παρασκευής είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε ένα έπος που ξεκίνησε από μια αγωγή λογοκρισίας μέσω αντιπροσώπου που ασκήθηκε από τη Λουιζιάνα και το Μιζούρι εναντίον υπηρεσιών της κυβέρνησης Μπάιντεν και κορυφαίων αξιωματούχων, αφού προέκυψαν στοιχεία ότι διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και ορισμένα από τα ανώτερα στελέχη τους πίεζαν εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοκρίνουν την ελευθερία του λόγου των Αμερικανών.

Ιστορική απόφαση

Στις 4 Ιουλίου, ο δικαστής Τέρι Α. Ντότι (Terry A. Doughty) του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Λουιζιάνα εξέδωσε απόφαση (pdf) σύμφωνα με την οποία διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών, του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security-DHS), του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Department of Justice-DOJ) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, απαγορεύεται να προβαίνουν σε μια σειρά από ενέργειες σχετικά με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες και τα μέλη του προσωπικού τους απαγορεύεται να συναντώνται ή να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος ή «να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε επικοινωνία οποιουδήποτε είδους με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προτρέποντας, ενθαρρύνοντας, πιέζοντας ή παρακινώντας με οποιονδήποτε τρόπο για την αφαίρεση, διαγραφή, καταστολή ή μείωση του περιεχομένου που περιέχει προστατευόμενη ελευθερία λόγου», σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μέτρα.

Απαγορεύεται επίσης στις υπηρεσίες να σημειώνουν περιεχόμενο σε αναρτήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να τις προωθούν στις εταιρείες με αιτήματα για ενέργειες όπως η αφαίρεση ή η με άλλο τρόπο καταστολή της εμβέλειάς τους.

Δεν επιτρέπεται επίσης η ενθάρρυνση ή η με άλλο τρόπο υποκίνηση των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης να αλλάξουν τις κατευθυντήριες γραμμές τους για την αφαίρεση, την καταστολή ή τη μείωση του περιεχομένου που περιέχει προστατευόμενη ελευθερία λόγου από την κυβέρνηση.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις της Πρώτης Τροποποίησης στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Λουιζιάνα Τζεφ Λάντρι (Jeff Landry), ένας από τους ενάγοντες, στην εκπομπή «American Thought Leaders» του EpochTV σε συνέντευξή του μετά την απόφαση.

«Αν δείτε τη γνώμη που εκθέτει ο δικαστής, ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα από τα πιο μαζικά εγχειρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον περιορισμό του αμερικανικού λόγου στην ιστορία της χώρας μας», συνέχισε ο Λάντρι. «Τα πράγματα που αποκαλύψαμε, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να είναι και σοκαριστικά, αποκρουστικά και ανησυχητικά για όλους τους Αμερικανούς».

Ωστόσο, ο Ντότι έκανε κάποιες εξαιρέσεις στη διαταγή του, επιτρέποντας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να επικοινωνούν με εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για να τις ειδοποιούν για εγκληματικές δραστηριότητες ή απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.

Επιτρέπονται επίσης οι επαφές που ειδοποιούν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για αναρτήσεις που σκοπεύουν να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους σχετικά με τις απαιτήσεις ή τις διαδικασίες ψηφοφορίας, καθώς και η επικοινωνία με τις εταιρείες σχετικά με την καταστολή αναρτήσεων που δεν αποτελούν προστατευόμενη ελευθερία του λόγου.

Τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν διάφορους κατονομαζόμενους οργανισμούς, καθώς και τους πράκτορες, τους αξιωματούχους, τους υπαλλήλους και τους εργολάβους τους.

Η έφεση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Μία ημέρα μετά την απόφαση του Ντότι στις 4 Ιουλίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) κατέθεσε έφεση, ζητώντας από τα δικαστήρια να ανατρέψουν την απαγόρευση επαφών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι η προσωρινή διαταγή ήταν πολύ ευρεία και δύσκολα εφαρμόσιμη και θα μπορούσε να εμποδίσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να συνεργαστούν με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για νόμιμους λόγους, όπως η καταπολέμηση του εγκλήματος.

Στις 10 Ιουλίου, ο Ντότι απέρριψε το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αναστείλει την προηγούμενη απόφασή του, απορρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η διαταγή θα μπορούσε να βάλει φραγμό στη δραστηριότητα της επιβολής του νόμου στο διαδίκτυο.

«Παρόλο που αυτή η προσωρινή διαταγή αφορά πολυάριθμες υπηρεσίες, δεν είναι τόσο ευρεία όσο φαίνεται», έγραψε ο Ντότι στις 10 Ιουλίου. «Απαγορεύει μόνο κάτι που οι εναγόμενοι δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να κάνουν – να επικοινωνούν με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να παροτρύνουν, να ενθαρρύνουν, να πιέζουν ή να παρακινούν με οποιονδήποτε τρόπο την αφαίρεση, τη διαγραφή, την καταστολή ή τη μείωση του περιεχομένου που περιέχει προστατευόμενη ελευθερία λόγου και έχει αναρτηθεί σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Ο δικαστής έγραψε επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς που άσκησαν την αγωγή είναι πολύ πιθανό να επικρατήσουν αποδεικνύοντας ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και οι αξιωματούχοι «ενθάρρυναν σημαντικά», «εξαναγκάστηκαν» ή «συμμετείχαν από κοινού» στην υποτιθέμενη καταστολή αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιείχαν πληροφορίες επικριτικές για τα εμβόλια COVID-19 ή αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Σε απάντηση, οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπάιντεν κατέθεσαν επείγουσα αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής στο 5ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Ντότι ήταν υπερβολικά ασαφής και ευρεία.

Στη συνέχεια, οι γενικοί εισαγγελείς του Μιζούρι και της Λουιζιάνα υπέβαλαν αίτηση για να αντιταχθούν στην αίτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναστολή της αρχικής απαγόρευσης του Ντότι σχετικά με τη δυνατότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να επικοινωνεί με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αιτήματα για την αφαίρεση περιεχομένου με συνταγματικά προστατευόμενο λόγο.

Η απόφαση της Παρασκευής από το εφετείο δεν ανέλυσε το σκεπτικό για τη χορήγηση της προσωρινής διοικητικής αναστολής κατά της αρχικής απαγόρευσης του Ντότι.

Prime News.

Back to top button