breaking newsΔιεθνή

Σαουδική Αραβία: Μειώνει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια έως τον Οκτώβριο

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παρατείνει τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς προσπαθεί να στηρίξει τις τιμές σε ένα παραπαίον οικονομικό περιβάλλον.

Ενώ οι παγκόσμιες αγορές αργού συσφίγγονται καθώς η ζήτηση ανεβαίνει προς τα επίπεδα ρεκόρ, το ράλι των τιμών του φετινού καλοκαιριού έχει σταματήσει λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα. Η υποχώρηση εγκυμονεί κινδύνους για το Ριάντ, το οποίο είδε τα συναλλαγματικά του αποθέματα να κατρακυλούν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Οι Σαουδάραβες εισήγαγαν τον πρόσθετο περιορισμό της προσφοράς τον Ιούλιο – επιπλέον των περικοπών που έχουν ήδη κάνει με τους εταίρους τους στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ – και επανεξετάζουν την παράτασή της σε μηνιαία βάση.

Είκοσι από τους 25 εμπόρους και αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι το βασίλειο θα συνεχίσει το μέτρο για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα. Αρκετοί εκπρόσωποι του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του προέβλεψαν ιδιωτικά το ίδιο αποτέλεσμα.

«Δεν νομίζω ότι είναι ακόμη έτοιμοι να χαλαρώσουν – υπάρχει ακόμη πολλή μακροοικονομική αβεβαιότητα και κυρίως η αγωνία για την Κίνα», δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rapidan Energy Group με έδρα την Ουάσινγκτον και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αν χαλαρώσουν πολύ νωρίς, οι κερδοσκοπικές σορτς θα μπορούσαν να επιστρέψουν».

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε υψηλό έξι μηνών πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει, καθώς η Κίνα – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας – αντιμετωπίζει κρίσεις που κυμαίνονται από τη νεανική ανεργία έως την αναταραχή στις βιομηχανίες ακινήτων και τις σκιώδεις τράπεζες της. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονταν κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μόνο τέσσερις από τους εμπόρους και τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα προέβλεψαν ότι το Ριάντ θα μειώσει την τρέχουσα περικοπή του 1 εκατ. βαρελιών σε μικρότερο όγκο και μόνο ένας δήλωσε ότι θα τερματιστεί εντελώς. Κανείς δεν περίμενε ότι το βασίλειο θα ασκήσει την επιλογή, την οποία έθεσε σε κυκλοφορία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, να την εμβαθύνει.

Συνήθως, οι Σαουδάραβες ανακοινώνουν την απόφασή τους σχετικά με την επέκταση με δήλωση που δημοσιεύεται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

«Η αγορά παραμένει εύθραυστη, ειδικά με τη συντήρηση των διυλιστηρίων τον Οκτώβριο»που έρχεται, δήλωσε ο Γκάρι Ρος, βετεράνος σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στην Black Gold Investors LLC. «Χωρίς τη συνέχιση της πλήρους περικοπής τον Οκτώβριο, οι Σαουδάραβες θα διακινδύνευαν μια λαβή των 70 δολαρίων στο Brent – κάτι που δεν θέλουν να δουν».

Οι έμποροι περιμένουν επίσης να δουν τα επόμενα βήματα από το άλλο μέλος του ΟΠΕΚ+, τη Ρωσία.

Ενώ οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τους Σαουδάραβες να προβούν σε βαθύτερες περικοπές της προσφοράς, η Μόσχα προσχώρησε καθυστερημένα. Η Ρωσία αρχικά δεσμεύτηκε να περιορίσει τις εξαγωγές κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο και στη συνέχεια δήλωσε ότι θα μειώσει αυτή τη μείωση τον Σεπτέμβριο σε 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Η πλήρης συμμαχία των 23 χωρών του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συνεδριάσει στα τέλη Νοεμβρίου για να επανεξετάσει την πολιτική παραγωγής για το 2024.

.primenews

Back to top button