breaking newsΕλλάδα

Νέα Αγχίαλος: Βρέθηκαν διάσπαρτα βλήματα από τις εκρήξεις!

 

Για δεύτερη μέρα η Νέα Αγχίαλος βρίσκεται σε συναγερμό, υπό τον φόβο νέων εκρήξεων στην περιοχή που βρίσκεται η αποθήκη της Πολεμικής Αεροπορίας, με πυρομαχικά.

Μετά τις σκηνές Αποκάλυψης χθες στη Ν. Αγχίαλο, είναι πραγματικά θαύμα το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Όπως αναφέρει στο Facebook ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό που τυλίχθηκε στις φλόγες, σε διάσπαρτα σημεία έχουν εντοπιστεί βλήματα.

«Αδιάψευστοι μάρτυρες άνθρωποι με επιχειρήσεις που με πλησίαζαν και μου ανέφεραν ότι τα βλήματα χτυπούσαν και κατέστρεφαν θερμοκήπια, ποιμνιοστάσια. Θραύσματα από τις εκρήξεις των πυρομαχικών παντού. Από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες» αναφέρει ο ίδιος.

«Είναι αδιανόητο να απειληθεί από πυρκαγιά η δεύτερη μεγαλύτερη πτέρυγα μάχης της Αεροπορίας μας στην Ελλάδα. Είναι εκτός λογικής να μην υπάρχουν μόνιμες ζώνες περίφραξης και προφύλαξης, ζώνες αντιπυρικής προστασίας, γύρω από στρατιωτικές αποθήκες, ιδιαίτερα όταν αυτές βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές» σημειώνει ο κ. Μεϊκόπουλος.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Βρίσκομαι στην Αγχίαλο, με τον Πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού “Δήμητρα” στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Ο μεγαλύτερος οινοποιητικός συνεταιρισμός του Νομού που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους, έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.

Τουλάχιστον το 50% της επιχείρησης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση δεν κάηκε απο τη φωτιά, αλλά χτυπήθηκε από τα βλήματα των στρατιωτικών αποθηκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αδιάψευστοι μάρτυρες άνθρωποι με επιχειρήσεις που με πλησίαζαν και μου ανέφεραν ότι τα βλήματα χτυπούσαν και κατέστρεφαν θερμοκήπια, ποιμνιοστάσια. Θραύσματα από τις εκρήξεις των πυρομαχικών παντού. Από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Σε εκτεταμένες περιοχές της Αγχιάλου υπάρχουν διάσπαρτα βλήματα.

Είναι αδιανόητο να απειληθεί από πυρκαγιά η δεύτερη μεγαλύτερη πτέρυγα μάχης της Αεροπορίας μας στην Ελλάδα.

Είναι εκτός λογικής να μην υπάρχουν μόνιμες ζώνες περίφραξης και προφύλαξης, ζώνες αντιπυρικής προστασίας, γύρω από στρατιωτικές αποθήκες, ιδιαίτερα όταν αυτές βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξει με σοβαρότητα ένας διάλογος ουσίας. Όχι ατέρμονος. Τα συμπεράσματα να γίνουν αποφάσεις σε σχέση με την πρόληψη. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία. Η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις γιατί δεν υπήρχε πρόληψη, συντονισμός, σχεδιασμός, υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης.

Δεν μπορεί μια φωτιά που ξεκίνησε μέσα στον κάμπο, με χαμηλή βλάστηση να πήρε τέτοιες διαστάσεις, τροφοδοτώντας πολλαπλά μέτωπα.

Είναι καθοριστικό να ξεκινήσει τάχιστα η καταγραφή των ζημιών. Να δοθούν οι αποζημιώσεις σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους. Να ξεκινήσει η αποκατάσταση των καταστροφών. Ο Συνεταιρισμός της Αγχιάλου να επαναλειτουργήσει, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, οι βιοτεχνίες, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν».

Βομβαρδισμένο τοπίο σε μια πόλη «φάντασμα»

Έρημη πόλη, σπασμένα τζάμια, ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Αυτή είναι η εικόνα της Νέας Αγχιάλου, μια ημέρα μετά την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς που έφτασε σε αποθήκες οπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τρομερές εκρήξεις από τα πυρομαχικά και τις βόμβες των F-16.

Το ωστικό κύμα από δύο μεγάλες εκρήξεις έκανε τους ανθρώπους να βγουν έντρομοι στους δρόμους, αναζητώντας διαφυγή. Κάτοικοι και παραθεριστές απομακρύνθηκαν με πλωτά μέσα από το λιμάνι Αγχιάλου, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή για απομάκρυνση των μαχητικών F-16 από τις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Οι αρχές έδωσαν εντολή για εκκένωση και απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα 3 χλμ από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα πέρασαν το βράδυ στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, το οποίο μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας.

Οι αποθήκες με τα πυρομαχικά – Φωτό: protothema
Οι αποθήκες με τα πυρομαχικά – Φωτό: protothema

«Η πόλη άδειασε από χθες και σήμερα, σιγά σιγά επιστρέφουν ορισμένοι για να δουν από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Νέα Αγχίαλο στις 18:00 χθες το απόγευμα και έφυγαν με ότι μέσο μπορούσαν, αφήνοντας πίσω τους τα αυτοκίνητά τους» μετέδωσε ανταποκριτής της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Με τις εκρήξεις πολλοί έφυγαν ξεχνώντας να κλειδώσουν τα σπίτια τους».

Αποκαρδιοωτικές είναι οι εικόνες και στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «Η Δήμητρα» που τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάτοικοι και επαγγελματίες στην Νέα Αγχίαλο άρχισαν επιστρέφουν να επιστρέφουν σταδιακά στην περιοχή, καθώς οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν σήμερα αντιμτεωπίστηκαν.

Back to top button