breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μηνύθηκαν καθηγητές στην Πάτρα γιατί το μονοκλωνικό που έσωσε τον γιατρό Τζωρτζίδη ΔΕΝ χορηγήθηκε σε άλλους ασθενείς

 

 

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης medlabnews.gr iatrikanea

Μια σκληρή μάxη με τον κοροναϊό έδωσε  στο νοσοκομείο του Ρίου στις αρχές της πανδημίας, Μάρτιο του 2020, ως ασθενής ο γνωστός Πατρινός νευροχειρουργός και διευθυντής στην νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρίου, Φώτης Τζωρτζίδης. 

Ο καταξιωμένος νευροχειρουργός Φώτης Τζωρτζιδης ήταν ένα από τα κρούσματα του κοροναϊού που διαγνώστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου. Περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις ημέρες της μάχης του με τον ιό, και πως βγήκε νικητής.

Έκτοτε έχουμε γράψει επανειλημμένως ότι το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη της εταιρείας Roche, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής Covid-19, ενώ μειώνει και το χρόνο ανάρρωσης καθώς και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών φέρεται να έκανε μηνυτήρια αναφορά

Την πόρτα των ανακριτικών αρχών θα περάσουν την Τετάρτη γιατροί του νοσοκομείου του Ρίου μετά από μηνυτήρια αναφορά κατά πάντων που φέρεται να έκανε καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο καθηγητής ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεση του με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού και είναι μέλος διακεκριμένο του αντιεμβολιαστικού κινήματος Κ. Πουλάς, φέρεται να μηνύει τους γιατρούς καθώς δεν χορηγήθηκε σε όλους τους ασθενείς του νοσοκομείου με covid ένα φάρμακο που χορηγήθηκε στον νευροχειρουργό και διευθυντή στην νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρίου, Φώτη Τζωρτζίδη.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, ο Μάρκος Μαραγκός και η Καρολίνα Ακινόσογλου είναι μεταξύ των λοιμωξιολόγων που έχουν κληθεί να καταθέσουν. Όπως αναφέρει η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, «ουσιαστικά έχει ασκηθεί μήνυση γιατί αυτό το φάρμακο δεν χορηγήθηκε σε όλους και δόθηκε μόνο στον κ. Τζωρτζίδη. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτό συνέβη στην αρχή της πανδημίας όπου υπήρχαν πολλά πειραματικά φάρμακα τα οποία δεν στόχευαν στον ιό αλλά να στο να μειώσουν τη φλεγμονή που αυτός άφηνε. Ο θάνατος έρχεται λόγω της υπερφλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος. Αυτό ήταν ένα φάρμακο που φάνηκε μετά και στην πορεία ότι είχε κάποια αξία. Τότε ήταν πειραματικό φάρμακο, σε κλινική μελέτη και δεν θα μπορούσε να δοθεί σε ευρεία κλίμακα, παρότι αυτές οι κλινικές μελέτες γίνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και το φάρμακο δίνεται πάντα με συναίνεση του ασθενούς. Θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλες ενδείξεις για τη χορήγησή του, δεν μπορεί να το πάρει ο καθένας. Επίσης τα φάρμακα αυτά, τα αντι-ιικά, έχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 30%, δεν είναι πανάκεια και δεν φτάνουν αυτό το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού που φτάνει το 80%. Δεν μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι το φάρμακο σώζει ζωές και πρέπει να δοθεί σε όλους και το εμβόλιο βλάπτει. Είναι αντιεπιστημονική άποψη που δεν μπορεί να σταθεί φυσικά ούτε σε ένα δικαστήριο».

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ για το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη

Στις 6 Ιουνίου 2021 ο ΠΟΥ επειγόντως ενέκρινε το φάρμακο Actemra σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για θεραπεία Covid-19.

Επέκταση ένδειξης, ώστε να χορηγείται και σε ασθενείς με σοβαρή και σε προχωρημένο στάδιο λοίμωξη Covid-19, έδωσε στις 7 Δεκεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) στη δραστική ουσία τοσιλιζουμάμπη. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το φάρμακο μπορεί να χορηγείται σε ενήλικους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι λαμβάνουν συστηματική θεραπεία με κορτικοστεροειδή και χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό (διασωλήνωση). 

Συμπέρασμα

Άρα με καθυστέρηση δύο ετών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) αναγνώρισαν τη θεραπευτική συμβολή του φαρμάκου και στον κοροναϊό. Προφανώς για την λήψη αυτής της απόφασης υπήρξαν κλινικές μελέτες όπου χορηγήθηκε το φάρμακο σε ασθενείς και ανταποκρίθηκαν καλά στην θεραπεία. Γιατί καθυστέρησαν να χορηγήσουν αυτήν την έγκριση αυτοί οι οργανισμοί είναι ίσως κάτι που μπορεί να πει κανείς. Όμως από τη στιγμή που δεν υπήρχαν αυτές οι εγκρίσεις οποιαδήποτε χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς δεν μπορούσε να γίνει χωρίς ευθύνες.

Αυτό σημαίνει ότι θα είχε ευθύνη οποιοσδήποτε χορηγούσε το φάρμακο σε ασθενή με Covid-19 και αυτός αντί να θεραπευτεί, κατέληγε. 

https://medlabgr.blogspot.com/2022/01/minithikan-kathigites-stin-patra-giati-to-monokloniko-pou-esose-ton-giatro-tzortzidi-den-chorigithike-se-allous-astheneis.html#ixzz7I4YOCPrE&gsc.tab=0

Back to top button