breaking newsΕλλάδα

ΕΓΚΛΗΜΑ στα Τέμπη: Νέες καταγγελίες για συγκάλυψη από τη ΔΑΕΕ της Πυροσβεστικής – «Ντρέπομαι κύριε Μητσοτάκη» (Φώτο)

 

Σε νέες καταγγελίες σχετικά με «συγκάλυψη» από την Πυροσβεστική στις έρευνες για τα αίτια της έκρηξης στα Τέμπη, προχώρησε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος εα. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Αυτή τη φορά για τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και την αυτοψία που έκανε στο χώρο του δυστυχήματος σχετικά με την έκρηξη που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει σε αναρτήσεις του στο twitter ο έμπειρος αντιστράτηγος εα της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μετέβη στο σημείο της σύγκρουσης. Ωστόσο, δεν προέβη «σε καμία ανακριτική πράξη». Άγνωστο γιατί.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), είναι μια υπηρεσία της Πυροσβεστικής η οποία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετά από πρόταση του κ. Γκουρμπάτση στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα ο κ. Γκουρμπάτσης ήταν ο πρώτος διευθυντής της ΔΑΕΕ. Αντικείμενο της είναι η διερεύνηση των αιτών πυρκαγιών, το ενδεχόμενο εμπρησμού, εκρήξεων κτλ. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της ΔΑΕΕ εκπαιδεύονται τακτικά από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ παρακολουθούν σεμινάρια και ειδικών από τις ΗΠΑ.

Δείτε τα tweets με τις καταγγελίες:

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των υπαλλήλων της ΔΑΕΕ που μετέβησαν ήταν και αξιωματικος που είχε εμπλακεί στις έρευνες για την τραγωδία στο Μάτι και οι ενέργειες του είχαν προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα. Και αυτό διότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε συνυπογράψει την αυτοψία με άλλο αξιωματικό της ΔΑΕΕ. ο οποίος όμως την περίοδο εκείνη βρισκόταν στην…Κεφαλονιά.

Η ΕΔΕ για την έκθεση «παρωδία»
Όσα καταγγέλλει ο κ. Γκουρμπάτσης έχουν μεγάλη σημασία, καθώς,   ήδη διενεργείται  προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας σχετικά με την έκθεση «παρωδία» που διαβίβασε η Πυροσβεστική τον Απρίλιο του 2023 από την αυτοψία στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα. Επρόκειτο για δισέλιδη έκθεση η οποία ουσιαστικά δεν εισέφερε τίποτα στις έρευνες της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στην Πυροσβεστική για την ανεύρεση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών Πυροσβεστών για την έκθεση που διαβιβάστηκε.

Η έκθεση της Πυροσβεστικής διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια του φονικού δυστυχήματος. Ωστόσο η έκθεση δεν περιείχε τίποτα το ουσιώδες, με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα για την ανεύρεση τυχόν ποινικών ευθυνών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής για παράβαση καθήκοντος. Η εισαγγελία επέστρεψε την έκθεση στην Πυροσβεστική θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς συμπλήρωση. Ακολούθησε νέα αυτοψία στις 29 Μαρτίου του 2023 από την Πυροσβεστική και συμπληρωματική έκθεση η οποία κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη στις αρχές Ιουλίου του 2023.

karditsastakra

Back to top button