breaking newsΚύπρος

Ξεκίνησαν οι πιέσεις για Κυπριακό – Άγκυρα: «Άμεση λύση ή δύο κράτη» – State Department: «Καίριος ο ρόλος της Ελλάδας στα ενεργειακά» (BINTEO)

 

Ξεκίνησαν τις πιέσεις για το κυπριακό οι Τούρκοι, ζητώντας άμεση λύση, ακόμα και την ακραία των δύο κρατών, ενώ η Ουάσινγκτον επισημαίνει για πολλοστή φορά τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις, σε μια περίοδο που οι στρατηγικές όλων των εμπλεκόμενων κρατών χτίζονται πάνω στις ενεργειακές προοπτικές.

 

Ο πρώην υπουργός ΕΕ της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT World μίλησε σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό. Μάλιστα, πρότεινε και την ακραία λύση για δυο κράτη στο νησί!

«Υποθέτω ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει πρόβλημα μνήμης και βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Ελληνοκύπριους που ψήφισαν κατά του σχεδίου Ανάν και ως εκ τούτου ζήτησαν από τα τουρκικά στρατεύματα να παραμείνουν στο νησί», δήλωσε ο Μπαγίς.

«Δεν θα παρέμενε στρατός στο νησί. Όχι μόνο τα τουρκικά αλλά και τα ελληνικά και τα βρετανικά στρατεύματα θα είχαν φύγε μέχρι τώρα εάν το σχέδιο Ανάν δεν είχε απορριφθεί από μια τεράστια μερίδα Ελληνοκυπρίων», συμπλήρωσε.

«Ο ήλιος λάμπει σε δύο λειτουργικές δημοκρατίες σε αυτό το πανέμορφο νησί κάθε πρωί. Σε αυτό το στάδιο, οι εγγυητές και η διεθνής τάξη μπορούν είτε να ενώσουν αυτές τις δύο δημοκρατίες που λειτουργούν με επιτυχία κάτω από μία ομπρέλα είτε να δημιουργήσουν μια λύση δύο κρατών στο νησί ακόμη και πριν από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Μπαγίς!

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καίριος ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ολοκλήρωση της περιοχής

 

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το συγκεκριμένο ταξίδι που θα λάβει χώρα από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου αντανακλά το μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα που, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής ολοκλήρωσης για την περιοχή». Μάλιστα, ο Αμερικανός υφυπουργός θα συμμετέχει και σε μια συνάντηση της ομάδας εργασίας «3 + 1», με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορικά με το ευρύτερο πλαίσιο της περιοδείας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος είναι η «επέκταση των οικονομικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του φυσικού αερίου και των συναφών εξαγωγών, και να ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία για την μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή».

Τέλος, χρησιμοποιώντας ως βάση την προηγούμενη επίσκεψη του στην περιοχή, ο Φράνσις Φάνον θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να συζητήσει την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Back to top button