breaking newsΔιεθνή

Al Jazeera: Η εισβολή στη Γάζα θα γίνει νύχτα – Ανάλυση για το σχέδιο της επίθεσης των Ισραηλινών

Πώς θα γίνει η επίθεση στη Γάζα από το Ισραήλ. Τι θα επιδιώξει ο στρατός τις πρώτες ώρες.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί και οι Παλαιστίνιοι μαχητές ετοιμάζονται να υπερασπιστούν τη Γάζα. Και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες και έμπειρες, διαπιστώνει σε ανάλυσή του το Al Jazeera.

Αφήνοντας στην άκρη προς το παρόν το πολύ σημαντικό ερώτημα του τι θα αποτελούσε νίκη για οποιαδήποτε από τις αντιμαχόμενες πλευρές, είναι σκόπιμο σε αυτό το σημείο να εξετάσουμε την αντίστοιχη προσέγγισή τους στην επικείμενη μάχη.

Ισραηλινός στρατός vs Χαμάς

Κάθε διοικητής προσπαθεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνάμεις του και τις αδυναμίες του εχθρού – ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς δεν διαφέρουν. Γνωρίζονται μεταξύ τους από προηγούμενες συγκρούσεις και οι δύο έχουν μεγάλη εμπειρία μάχης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι δύο είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και πρόσφατες εμπειρίες από φίλους και συμμάχους τους.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία των ισραηλινών δυνάμεων; Πρώτα και κύρια, μια συντριπτική υπεροχή σε εκπαιδευμένο και καλά εξοπλισμένο ανθρώπινο δυναμικό, με μισό εκατομμύριο επί του παρόντος με στολή και ανεπτυγμένο σε όλο το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή αντίσταση στη Γάζα μπορεί πιθανώς να συγκεντρώσει μόνο 10.000 μαχητές με την κατάλληλη εκπαίδευση και όπλα κατάλληλα για τα εξειδικευμένα καθήκοντα που θα εκτελέσουν οι ομάδες τους. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει τους 100.000 εθελοντές πρόθυμους να πολεμήσουν, αλλά, χωρίς την κατάλληλη τακτική εκπαίδευση και εξοπλισμό, θα στηριχθούν σε μεγάλο βαθμό στη θέληση και την αποφασιστικότητά τους.

Ο ισραηλινός στρατός θα βασιστεί στην υπεροχή σε ποσότητα και ποιότητα εξοπλισμού, καλύτερη και πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση, πειθαρχία, σαφώς καθορισμένες γραμμές διοίκησης, μαχητική ευελιξία και συντονισμό σε όλα τα τμήματα του πεδίου μάχης και τακτικό αιφνιδιασμό χρησιμοποιώντας νέες προσεγγίσεις και νέα όπλα.

Απέναντί ​​τους, η παλαιστινιακή αντίσταση φαίνεται πολύ πιο αδύναμη στα χαρτιά, αλλά μπορεί να διαθέτουν έντονη επιμονή και αφοσίωση για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Αυτό που μετράει επίσης προς όφελός τους είναι το γεγονός ότι αγωνίζονται στην έδρα τους όπου γνωρίζουν κάθε γωνιά, κτίριο, στέγη, μέχρι και σωρό από μπάζα. Τέλος, οι σήραγγες που έσκαψε η Χαμάς όλα αυτά τα χρόνια κάτω από τη Γάζα είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αμυντικό πλεονέκτημα.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου επίθεσης στη Γάζα

Μόνο οι ισραηλινοί ανώτατοι στρατιωτικοί και πολιτικοί διοικητές γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου επίθεσης και το χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι δυνατό να προβλεφθούν οι κύριες γραμμές της ισραηλινής δράσης:

Η ολοκληρωτική επίθεση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεκινήσει τη νύχτα. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν λάβει γυαλιά νυχτερινής όρασης και έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν για να βλέπουν στο σκοτάδι. Πολύ πιο σημαντικό, είναι ότι τα ισραηλινά εναέρια μέσα, τα επανδρωμένα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα drones χωρίς πιλότους μπορούν επίσης να λειτουργούν στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν σίγουρα κάποιο εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, αλλά όχι την ικανότητα να στοχεύουν και να χτυπούν ιπτάμενα μέσα τη νύχτα, εκτός πιθανώς από κάποια μια περίεργη κατά τύχη βολή σε ένα ελικόπτερο χαμηλής πτήσης. Λόγω της στενότητας της Λωρίδας, τα περισσότερα ισραηλινά βομβαρδιστικά θα μπορούν να εκτοξεύουν τα θανατηφόρα ωφέλιμα φορτία τους έξω από τον εναέριο χώρο της Γάζας – πάνω από το ισραηλινό έδαφος στην ανατολική πλευρά και πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα στη δυτική πλευρά.

Οι έξυπνες βόμβες μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, επαρκείς για να κρατήσουν το αεροσκάφος μακριά από πολύ λίγους, περιορισμένης ικανότητας, αντιαεροπορικούς εκτοξευτές που πιστεύεται ότι διαθέτει η Χαμάς.

Ο εναέριος χώρος σε σχήμα πετάλου στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας θα είναι γεμάτος με ισραηλινά αεροσκάφη. Λίγα λεπτά πριν εισέλθουν οι δυνάμεις, τα αεροσκάφη Gulfstream και Super King Air της ισραηλινής αεροπορίας, θα αρχίσουν να εμποδίζουν τις επικοινωνίες με ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Οι πρώτοι στόχοι

Οι ηλεκτρονικές παρεμβολές θα καταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα ανενεργά και οι πύργοι επικοινωνιών θα στοχοποιηθούν στο πρώτο κύμα βομβαρδισμών. Άλλες επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων γραμμών Διαδικτύου και τηλεφώνου θα παρεμποδιστούν ηλεκτρονικά και θα καταστούν άχρηστες.

Θα ακολουθήσουν συντονισμένες χερσαίες και θαλάσσιες επιθέσεις, που θα προέρχονται από πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, πιθανότατα γύρω στα μεσάνυχτα. Αυτό θα δώσει στους επιτιθέμενους έξι ώρες πλεονέκτημα νυχτερινής όρασης τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης κοιμάται και η αμερικανική ήπειρος ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη μέρα.

Οι χερσαίες δυνάμεις θα περάσουν από το διαχωριστικό τείχος που έχτισε το Ισραήλ γύρω από τη Γάζα με τις πανταχού παρούσες θωρακισμένες μπουλντόζες να παραβιάζουν τα φράγματα, να σκάβουν και να παραμερίζουν νάρκες αντιαρματικών και κατά προσωπικού που πιθανότατα έβαλαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές.

Θα πλαισιωθούν από άρματα μάχης Merkava και αποβίβαση πεζικού και θα ακολουθήσουν πεζοπόροι λόχοι με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Ο αρχικός στόχος θα είναι να φτάσουν σε κατοικημένες περιοχές πριν την αυγή, καθώς οι Ισραηλινοί θα θέλουν να δουν το φως της ημέρας μέσα από οχυρωμένες αμυντικές θέσεις όταν γίνουν οι αναμενόμενες πρώτες αντεπιθέσεις της Χαμάς.

Γνωρίζοντας την ισραηλινή στρατιωτική σκέψη, ο κύριος στόχος της πρώτης νύχτας της εισβολής θα είναι πιθανώς να περικυκλωθεί η πόλη της Γάζας και να αποκοπεί από τα νότια της Λωρίδας, για να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός των Παλαιστινίων μαχητών. Το έδαφος προσφέρεται για αυτή τη δυνατότητα, με την περιοχή νότια της πόλης της Γάζας να είναι κυρίως αγροκτήματα, χωρίς μεγάλα κτίρια.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν δυτικά από το Ισραήλ από την κατεύθυνση του Μνημείου ANZAC και θα μπορούσαν να κάνουν χρήση μιας κλασικής στρατιωτικής τακτικής για να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους.

Στην αντίθετη πλευρά των δυνάμεων που κινούνται από την έρημο κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ μπορεί, σε μια τακτική και επιχειρησιακή καινοτομία, να χρησιμοποιήσει ναυτικό πεζικό που αποβιβάζεται σε παραλίες και αναπτύσσεται στα άδεια πεδία.

PrimeNews.

Back to top button