breaking newsΔιεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι εθνικές σημαίες οριστικά δεν έχουν θέση στην αίθουσα της Ολομέλειας

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απέρριψε τις αιτιάσεις 13 Ευρωβουλευτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση της επίδειξης εθνικών σημαιών στην αίθουσα συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ετυμηγορία του ΔΕΕ την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, ήταν ότι οι εθνικές σημαίες των χωρών δεν έχουν θέση στο ημίκυκλιο (η αίθουσα της Ολομέλειας) του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεκατρείς Ευρωβουλευτές, 11 Γάλλοι και δύο Γερμανοί, είχαν ζητήσει την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωση, που χρονολογείται από τις 6 Οκτωβρίου 2021.

Μάλιστα, κρίθηκε «απαράδεκτη η προσφυγή τους που ζητούσε την ακύρωση του προφορικού μέτρου του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, της 13ης Ιανουαρίου 2020, που απαγορεύει στους βουλευτές να φέρουν την εθνική σημαία στα έδρανά τους», διευκρινίζει το ΔΕΕ.

Το Δικαστήριο συμφώνησε με την αρχική απόφαση, δηλώνοντας ότι το επίμαχο μέτρο δεν ήταν αμφισβητήσιμο σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Η ιστορία χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2020, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στα πρόθυρα της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρόνια μετά την ψηφοφορία για το Brexit. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν ηλεκτρισμένη.

Κατά τη διάρκεια των συνόδων της 13ης Ιανουαρίου και εκείνων της 29ης και 30ης Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθυμίζουν προφορικά στους Βρετανούς βουλευτές, ότι απαγορεύεται να επιδεικνύουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου όπως κάνουν μέσα στο Κοινοβούλιο.

Στις 29 Ιανουαρίου, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης των υποστηρικτών του Brexit, κυμάτισε εμφατικά την εθνική σημαία, ενώ έδωσε την τελευταία του ομιλία στο ευρωπαϊκό ημίκυκλο.

«Η επίδειξη των σημαιών των κρατών μελών στα έδρανα των βουλευτών που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο, είναι σε αντίθεση με την αντιπροσωπευτική τους λειτουργία όπως ορίζεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», εξηγεί το ΔΕΕ στο σκεπτικό της απόφασής του.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η συμπεριφορά των Βρετανών Ευρωβουλευτών ήταν αντίθετη με τους εσωτερικούς κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το άρθρο 10 του οποίου, ορίζει ότι οι Ευρωβουλευτές δεν μπορούν να εμφανίζουν «ούτε σημαίες, ούτε σημαιάκια».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Κοινοβουλίου, οι Ευρωβουλευτές «εκφράζονται μιλώντας και βάσει αρχής, δεν έχουν άλλα μέσα έκφρασης», επιμένει το ΔΕΕ.

Οι ενάγοντες διατάχθηκαν μάλιστα  να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα στα οποία υποβλήθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή τη διαδικασία, διευκρινίζει το AFP.

PrimeNews.

Back to top button