Ελλάδα

Το ξερατε αυτo; Aπαγoρευσn από την Oυκραvικn Βoυλn της Eλλnvικnς και της Pωσικnς γλώσσας από τους Eλλnvες oμoγεvεiς…

Αυτους στηριζει ο Μητσοτακης…

Ομοιος τον ομοιο…

Διαβαστε την επερωτηση στην Ευρωβουλη το 2014…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα(1)(2), η Ουκρανική Βουλή, με νόμο, έχει απαγορεύσει τη χρήση μειονοτικών γλωσσών όπως τα ελληνικά, τα ρωσικά και τα ουγγρικά, αντίθετα σε κάθε αρχή δικαίου, ελευθεριών, πολιτισμού, προόδου και δημοκρατίας.

Ειδικότερα για τους Έλληνες ομογενείς, η ουκρανική ένωση επαγγελματιών εκπαιδευτικών απαίτησε με έγγραφό της να σταματήσει άμεσα η χρήση της εχθρικής γλώσσας του «Πούτιν». Στο απαντητικό έγγραφό της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσάτζη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απαγόρευση αυτή συνιστά γλωσσικό εξτρεμισμό, άμεση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «προνόμιο» ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος(3).

Επιπρόσθετα, η κ. Προτσένκο-Πιτσάτζη έκανε λόγο, σε τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας, για απειλητική ατμόσφαιρα και κατήγγειλε προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς. Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, καθώς έχουν σημειωθεί επιθέσεις κατά της ουγγρικής μειονότητας.

Τα μέτρα για την απαγόρευση της χρήσης των μειονοτικών γλωσσών καταδίκασε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, σε συνέντευξη Τύπου(4).

Ερωτάται η Επιτροπή:

Προτίθεται να καταδικάσει τόσο την ενέργεια της Ουκρανικής Βουλής, όσο και τις αλυτρωτικές ενέργειες που υφίστανται οι μειονότητες στην Ουκρανία;

Προτίθεται να προστατεύσει εν συνόλω την πολιτιστική εν γένει κληρονομιά της Ελληνικής αλλά και των άλλων μειονοτήτων;

πηγη 

Back to top button