breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σοκ με τις ελλείψεις λόγω των κυρώσεων σε Ρωσία: Άρχισαν σήμερα τα πλαφόν και στα φυσικά καταστήματα

Μέχρι τρεις συσκευασίες – Τρομερό πρόβλημα σε άλευρα, έλαια, λιπάσματα και ζωοτροφές

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε βασικά προϊόντα στην αγορά λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις οποίες να θυμίσουμε ότι υπερψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Όπως πρώτο το pronews.gr ανέδειξε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν βάλει τις προηγούμενες ημέρες πλαφόν στις αγορές που γίνονται από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα, όμως από σήμερα μια από τις κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας προχωρά σε επέκταση του προληπτικού πλαφόν διάθεσης σπορέλαιων και αλεύρων και στα φυσικά καταστήματα της!

Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα οι πελάτες της συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούν να αγοράζουν πάνω από τρεις συσκευασίες 1 ή 2 λίτρων και πάνω από δύο συσκευασίες των 5 λίτρων ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο. Επίσης έθεσε ως ανώτερο όριο την πώληση τριών συσκευασιών για τα άλευρα όλων των τύπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και απ’ τις υπόλοιπες μεγάλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου που έως σήμερα είχαν θέσει περιορισμό κυρίως στις αγορές μέσω διαδικτύου.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης χθες απ’ το βήμα της Βουλής τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας προϊόντων.

Προκειμένου δε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος και αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας εισήγαγε –και τελικά υπερψηφίστηκε – τροπολογία σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας η υποχρέωση να γνωστοποιούν και να επικαιροποιούν στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα αποθέματα τους σε:

  • πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
  • λιπάσματα,
  • ζωοτροφές,
  • ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
  • άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
  • ηλίανθο, και
  • φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο είχε επιβληθεί αρχικά για τα προϊόντα προστασίας έναντι του κορωνοϊού στο ξέσπασμα της πανδημίας, θα έχει ισχύ τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες με την προοπτική παράτασης. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

«Θεσπίζουμε την υποχρέωση όλων των εμπόρων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, πώλησης κλπ διαφόρων προϊόντων (δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια) να δηλώνουν τις ποσότητες των προϊόντων αυτών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να έχει το κράτος πλήρη εικόνα και κυρίως, να μην επιτρέψουμε κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη, και με αυτή να θησαυρίσουν, είτε με τη μαύρη αγορά είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ότι προκαλείται από τη διεθνή κρίση», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

To μόνο βέβαιο είναι ότι έρχεται οικονομικός «Αρμαγεδδών» για «τα μάτια» του Β.Ζελένσκι και η κυβέρνηση προσπαθεί να «κρύψει» την οικονομική καταστροφή που δημιούργησαν τα lockdown και όλα τα μέτρα για τον Covid-19 στον πόλεμο στην Ουκρανία, άλλωστε ο πληθωρισμός ήταν στα ύψη πριν ξεκινήσει η πολεμική σύρραξη.

pronews

Back to top button