breaking newsΔιεθνή

Κίνα – ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν από την γενική ανάφλεξη στον Ειρηνικό

Σοβαρή κλιμάκωση τις τελευταίες ώρες

Σοβαρή κλιμάκωση διαπιστώνεται στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας λόγω της επικείμενης επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι αύριο 2 Αυγούστου 2022 στην Ταιβάν, με τους Κινέζους να έχουν πολλάκις προειδοποιήσει πως δεν «θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια».
Πριν από λίγη ώρα μάλιστα, η Διοίκηση Μάχης της Ανατολικής Ζώνης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας δημοσίευσε ένα προπαγανδιστικό βίντεο, καλώντας τους πατριώτες «να θαψούν όλους τους εχθρούς που επιχειρούν να εισβάλουν».
Ένα βίντεο εμφανίστηκε στον επίσημο λογαριασμό της διοίκησης στο κοινωνικό δίκτυο WeChat. «Να είμαστε σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας, να ακολουθούμε εντολές, να θάβουμε όλους τους εισβολείς (στο έδαφος της ΛΔΚ. – Περίπου εκδ.) εχθρούς», γράφει χαρακτηριστικά η λεζάντα.

Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την πρόθεση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, να επισκεφθεί την Ταϊβάν στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας της.  Σύμφωνα με το portal ETtoday, ο επίσημος θα φτάσει στο νησί στις 2 Αυγούστου το βράδυ.

 

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα ο πύργος της κρατικής τηλεόρασης μεταδίδει το μήνυμα «Κίνα, η Ρωσία είναι μαζί σου»

 

Λευκός Οίκος: Η Νάνσι Πελόζι έχει κάθε δικαίωμα να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ταϊβάν

Η Νάνσι Πελόζι έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί την Ταϊβάν όπως και κάθε άλλος Αμερικανός βουλευτής, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Κίρμπι, λέγοντας ότι θα αποφασίσει η ίδια για το ζήτημα αυτό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Κίρμπι ανέφερε ότι η Κίνα φαίνεται να ετοιμάζεται να κάνει περαιτέρω βήματα τις επόμενες ημέρες, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και στρατιωτικές προκλήσεις και την αμφισβήτηση του καθεστώτος των Στενών της Ταϊβάν ως διεθνών υδάτων.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κλιμάκωση δεν εξυπηρετεί κανέναν, τόνισε ο Kίρμπι, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες του Πεκίνου μπορεί να έχουν ακούσιες συνέπειες. «Δεν θα τσιμπήσουμε το δόλωμα, ούτε θα φοβηθούμε» υπογράμμισε. Η Κίνα θεωρεί ότι επισκέψεις Αμερικανικών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα προς αυτούς που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου.

 

Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρα και αεροπλάνα στην Ταιβάν λόγω της αναμενόμενης επίσκεψης Πελόζι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αεροπλάνα και αεροπλανοφόρα που θα φτάσουν σε περιοχή κοντά στην Ταϊβάν λόγω της πιθανής άφιξης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Ο αμερικανικός στρατός αναμένει με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει μια «ζώνη ανάσχεσης».

Στην Ταϊβάν αναμένεται να βρεθεί η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσγειωθεί στην πρωτεύουσα το βράδυ της Τρίτης 2/8. H Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρά τη σαφή προειδοποίηση της Κίνας στις ΗΠΑ να μην το πράξει.

Το Πεκίνο υποστηρίζει πως σε αυτήν την περίπτωση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια και ότι τυχόν επίσκεψη της, «θα έχει πρωτοφανή πολιτικό αντίκτυπο». Η στάση — η πρώτη για μέλος της Βουλής των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια — δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο δημόσιο πρόγραμμα της Πελόζι και έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι ήδη τεταμμένες. Η Ταϊβανέζα αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αναμένεται να μείνει στην Ταϊβάν μια νύχτα. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα προσγειωθεί η Πελόζι στην Ταϊπέι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να παρακολουθούν τυχόν κινεζικές κινήσεις στην περιοχή και να εξασφαλίσουν ένα σχέδιο για να την κρατήσουν ασφαλή.

Η Πελόζι έχει ήδη αρχίσει την περιοδεία της στην Ασία, η οποία προβλέπει «στάσεις» σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, το οποίο διαμηνύει πως εάν χρειαστεί, θα το καταλάβει και με τη βία. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στηρίζουν με εξοπλισμό την Ταϊβάν, αν και διατηρούν μια δημιουργική ασάφεια για το τι θα έκαναν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας ενώ διαμηνύουν πως δεν θα ήθελαν μια αλλαγή του καθεστώτος στην Ταϊβάν.

Πυρά Κίνας

Το Πεκίνο θα θεωρήσει μια επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν σοβαρή πρόκληση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» αν τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, διαμηνύοντας πως επειδή η Πελόζι είναι «η τρίτη στη σειρά αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης τυχόν επίσκεψή της θα έχει πρωτοφανή πολιτικό αντίκτυπο».

Από την πλευρά της η Πελόζι εξέδωσε ανακοίνωση για την περιοδεία της στην Ασία, αναφέροντας πως «το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και την δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή του Ινδικού –Ειρηνικού». «Η αντιπροσωπεία μας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο για να συζητήσει πως μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα και αξίες μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επικοινωνία Μπαίντεν – Τζινπίνγκ

Για το θέμα αυτό είχαν επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. O Τζινπίνγκ διατύπωσε σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ «να μην παίζουν με την φωτιά» αναφορικά με τη Ταϊβάν, με την αμερικανική πλευρά να επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία μιας πιθανής επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία προς την Κίνα. Σημειώνεται πως σήμερα αρχίζουν και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με την Ινδονησία.

primenews

Back to top button