breaking newsΔιεθνή

Φριχτός θάνατος για δεκάδες ανθρώπους που παγιδεύτηκαν σε φλεγόμενο υπόγειο καταστήματος στην Κίνα

 

12 συλλήψεις

Δώδεκα πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση στην Κίνα εξαιτίας των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τους για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο υπόγειο εμπορικού καταστήματος και στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους το βράδυ χθες, Τετάρτη, μεταδίδει σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Η πυρκαγιά, από τις πλέον πολύνεκρες των τελευταίων ετών στη χώρα, ξέσπασε στη Σινγιού, πόλη που βρίσκεται σε ευθεία γραμμή 740 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης.

Εκδηλώθηκε στο υπόγειο καταστήματος, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές, κατά το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εργάτες «παραβίασαν τους κανόνες ασφαλείας» χρησιμοποιώντας συσκευή ηλεκτροκόλλησης.

Δώδεκα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, μετέδωσε το πρακτορείο, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το προφίλ ή τον ρόλο τους στην καταστροφή.

Πυκνός καπνός κατέκλυσε γρήγορα ψηλότερους ορόφους του κτιρίου, όπου λειτουργούσε το κατάστημα. Άνθρωποι στο εσωτερικό, ανάμεσά τους φοιτητές, παγιδεύτηκαν, γεγονός που εξηγεί τον βαρύ απολογισμό, σύμφωνα με τις Αρχές και όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε να αντληθούν διδάγματα από την καταστροφή, για να αποφευχθεί η επανάληψή της.

Η καταστροφή αυτή ανακοινώνεται πέντε ημέρες έπειτα από πυρκαγιά σε σχολείο στην κεντρική Κίνα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 13 μαθητές. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη κάποια επίσημη εξήγηση για τα αίτια, ωστόσο μέσα ενημέρωσης εκτίμησαν πως η καταστροφή του Σαββάτου οφειλόταν σε ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα που πήρε φωτιά.

Πυρκαγιές και άλλα θανατηφόρα δυστυχήματα καταγράφονται μάλλον συχνά στην Κίνα, γεγονός το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποδίδεται από τις Αρχές στην πλημμελή εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Τον Απρίλιο του 2023, πυρκαγιά σε ξενοδοχείο του Πεκίνου στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους κι ανάγκασε ασθενείς να προσπαθήσουν να βγουν από παράθυρα, κρεμασμένοι από σεντόνια, ή να σκαρφαλώσουν σε εξωτερικές μονάδες συσκευών κλιματισμού για να σωθούν.

Το 2015, έκρηξη σε αποθήκη χημικών προϊόντων στοίχιζε τη ζωή σε τουλάχιστον 165 ανθρώπους στην πόλη Τιαντζίν (βόρεια), λιμάνι σε μικρή απόσταση από το Πεκίνο.

PrimeNews.

Back to top button