breaking newsΔιεθνή

Ουκρανία: Η φωτογραφία – ντοκουμέντο που καίει τον Ζαλούζνι και απειλεί τον Ζελένσκι

Ουκρανία: Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καρατόμησε τον μέχρι πρότινος αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Ζαλούζνι αλλά φαίνεται ότι η σύγκρουση των δύο ανδρών θα συνεχιστεί επί μακρόν και ενώ το Κίεβο οδεύει ολοταχώς προς μία διαλυτική στρατιωτική ήττα.

Το κλίμα στην ουκρανική πρωτεύουσα ήλθε να βαρύνει περισσότερο με την ξαφνική αναβολή της διήμερης επίσκεψης Macron που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη (13/2).

Ο πόλεμος των δύο ανδρών θα συνεχιστεί με κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο και η 15η Μαρτίου είναι μία ημερομηνία με τεράστια σημασία, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί κίνηση κατά του Zelensky.

Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της 67ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας Andriy Stempitsky δημοσίευσε μια φωτογραφία του να χαμογελά δίπλα στον Zaluzhny με ένα πορτρέτο του Ουκρανού συνεργάτη των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Stepan Bandera και τη μαυροκόκκινη σημαία του νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα που πρωτοστάτησε στις αγριότητες κατά των Ρώσων στο Donbass το 2014.

Ο Mark Sleboda αναλυτής διεθνών σχέσεων και ασφάλειας, μιλώντας στο Sputnik εξήγησε τη σημειολογία αυτής της φωτογραφίας που δεν είναι τόσο αθώα όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται, εάν μπορεί να το πει κάποιος αυτό.

Ξεκάθαρη απειλή κατά του Zelensky

«Είδαμε τον Zaluzhny να ποζάρει στις 2/2/2024 σε μια φωτογραφία με έναν διοικητή του Δεξιού Τομέα, το τάγμα των νεοναζί που είναι πλέον επίσημο μέρος του ουκρανικού στρατού», σημείωσε ο Sleboda.

«Πόζαρε μπροστά από το γιγαντιαίο πορτρέτο του Stepan Badera του συνεργάτη των Ναζί που προκάλεσε γενοκτονία στη Δυτική Ουκρανία και δίπλα στη σημαία των νεοναζί με την επιγραφή νίκη χωρίς διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη απειλή κατά του Zelensky» πρόσθεσε ο ειδικός. Και άλλοι ειδικοί ερμήνευσαν την ανάρτηση του Stempitsky ως πρόκληση εναντίον του Zelensky.

Πιστεύεται ότι ο Zaluzhny έκανε επίδειξη δύναμης , καθιστώντας σαφές ότι έχει την υποστήριξη των στρατευμάτων, είναι σε θέση να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης και εάν χρειαστεί, να την πολεμήσει και να την νικήσει. Και αυτό δεν είναι πραγματικά «καινούργιο», αφού πάντα ήταν αυτός ο ρόλος των νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία.

Η επόμενη κίνηση Zaluzhny

Σύμφωνα με τον Sleboda οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν εντολή να παρακολουθούν τους στρατιώτες που εγκαταλείπουν το μέτωπο, αλλά σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πιθανή αναταραχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επόμενη κίνηση του Zaluzhny.

«Κάνει κάτι για να το υποκινήσει αυτό; Κάνει ελιγμούς στα παρασκήνια με άλλα πολιτικά πρόσωπα εναντίον του Zelensky;
Μένει σιωπηλός και βάζει προς το παρόν το συμφέρον του καθεστώτος πάνω από τον προσωπικό του εγώ;» διερωτήθηκε.

Πάντως όλα δείχνουν ότι βάζει το προσωπικό του εγώ πάνω από όλα και είναι έτοιμος να πάρει την εξουσία με κάθε μέσο, καθώς αρνήθηκε να παραιτηθεί, συνέχισε ο Sleboda.

Πιθανό ένα πραξικόπημα στις 15 Μαρτίου 2024

Τονίζει μάλιστα ότι η 15η Μαρτίου 2024 είναι μια ημερομηνία εξόχως σημαντική. Στις 15 Μαρτίου λήγει η προεδρική θητεία του Zelensky αλλά πιθανότατα ο ίδιος ο πρώην ηθοποιός και νυν πρόεδρος θα επιδιώξει να παραμείνει στην ηγεσία επικαλούμενος τον στρατιωτικό νόμο που ισχύει στην Ουκρανία από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Ο Sleboda πιστεύει ότι οι δυνάμεις Zaluzhny στην Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ημερομηνία για να κάνουν πραξικόπημα κατά του Zelensky.

«Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις δυσαρεστημένες με τον Zelensky εντός του καθεστώτος που θα χρησιμοποιήσουν την ημερομηνία ως αφορμή για να διακηρύξουν ότι πλέον δεν είναι νόμιμος ηγέτης και θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι η αποπομπή του Zaluzhny βασίστηκε σε κακή στρατηγική του Zelensky και εκπορεύεται από προσωπικούς λόγους. «Όλα αυτά είναι προσωπικές διαφορές», σημείωσε.

Ο Zelensky έκανε λάθος δεν υπάρχει αμφιβολία ενώ και οι περισσότεροι φαίνεται να θεωρούν τον Zaluzhny πιο έξυπνο και ασφαλώς πιο ικανό από τον αντικαταστάτη του Alexander Syrsky.

«Ο Zaluzhny θα έχει με το μέρος του στρατό και κοινωνία σε ένα πραξικόπημα»

Συνεχίζοντας αποσαφηνίζει ότι ενώ ο Zaluzhny έχαιρε εκτίμησης στο στράτευμα και στον ουκρανικό πληθυσμό ο Syrsky προκαλεί το ακριβώς αντίθετο.

«Ήταν ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων και ήταν υπεύθυνος για την ανεπιτυχή άμυνα του Bakhmut (Artemovsk) και του Soledar», εξήγησε ο Sleboda.

«Τον αποκαλούν Στρατηγό – Χασάπη και Στρατηγό 200 (στρατιωτική αργκό που χρησιμοποιείται στα σοβιετικά και μετασοβιετικά κράτη καθ αναφέρεται στη μεταφορά των νεκρών στρατιωτών) και κανένας από αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν είναι ευνοϊκός για τον ίδιο», επισήμανε.

Παρά τη ρωσική καταγωγή του, ο Syrsky επιλέχθηκε λόγω της πίστης του στον Zelensky, εξήγησε ο Sleboda.
Υποθέτει επίσης ότι ο Syrsky θα είναι πιο πρόθυμος να δεσμεύσει ενισχύσεις για τον ολετήρα της Avdiivka από τον Zaluzhny.

Εξάλλου το ίδιο έκανε ο Syrsky και στο Bakhmut ενώ γενικότερα φαίνεται πως θα αυξηθούν περαιτέρω οι ήδη δραματικές απώλειες των Ουκρανών στον πόλεμο.

Johnson (πρώην CIA): Η διαφορά των δύο ανδρών θα λυθεί με τα όπλα

Να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο ο Sleboda, που προβλέπει στρατιωτικό κίνημα κατά του Zelensky από τον Zaluzhny. Ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των δύο θα επιλυθεί με τα …όπλα. Με άλλα λόγια, η πλευρά που θα λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον στρατό θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης.

Για το λόγο αυτό, ο Zaluzhny χρησιμοποίησε τη θέση του ως στρατιωτικού ηγέτη για να κερδίσει πλεονέκτημα και να προετοιμαστεί για μια πιθανή αντιπαράθεση ενάντια στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Zelensky.

Η τακτική που χρησιμοποίησε ο στρατηγός, σύμφωνα με τον Johnson, εστιάστηκε κυρίως στην προσέλκυση των νεοναζί μαχητών, όπως οι Azov.

Ο Zaluzhny δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για την αναζήτηση μαζικής υποστήριξης από τους στρατιώτες των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς πρόκειται για στρατεύματα που τείνουν να παραμένουν υπάκουα στην τρέχουσα κυβέρνηση.

Έτσι, καλεί τους μαχητές που συνδέονται με τα υπερεθνικιστικά τάγματα να ενωθούν μαζί του εναντίον του Zelensky. Υπό αυτή την έννοια, τα μέλη των νεοναζιστικών οργανώσεων γλιτώνουν από τη μάχη στην πρώτη γραμμή, επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

Κρατούσε τους Azov μακριά από τις αιματηρές μάχες

Σύμφωνα με τον Leiroz, o Zaluzhny στέλνει πρόσφατα στρατευμένους και ανεκπαίδευτους στρατεύσιμους στο μέτωπο, ενώ διασώζει νεοναζί που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν εάν προκύψει η ανάγκη να αντιμετωπίσει τον Zelensky.

«Ο τύπος με το όπλο συνήθως κερδίζει και την τελευταία φορά που έλεγξα διαπίστωσα ότι ο Zaluzhny έχει περισσότερα όπλα από τον Zelensky. Δεν θέλω να παρουσιάσω τον Zaluzhny ως κάποιο είδος στρατιωτικής ιδιοφυΐας ή πραγματικά καλόκαρδο άνθρωπο. Ασπάζεται τη νεοναζιστική ιδεολογία.

Ήταν πολύ προσεκτικός να μην στέλνει τα πιο ιδεολογικά καθοδηγούμενα στρατεύματα – τις μονάδες Azov και Kraken – στις πρώτες γραμμές όπου σκοτώνονται, επειδή θέλει να τις συντηρήσει», εκτιμά ο Larry Johnson.

Το κλίμα βάρυνε με την αναβολή της επίσκεψης Macron

Γενικότερα στο Κίεβο επικρατεί μία ατμόσφαιρα επικείμενου ολέθρου, κατάσταση που επιδεινώθηκε την Κυριακή (11/2) με την απόφασή του να αναβάλλει ξαφνικά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 13 – 14 Φεβρουαρίου, ανέφερε η επιχειρηματική εβδομαδιαία εφημερίδα Challenges, επικαλούμενη πηγή στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου ελήφθη για λόγους ασφαλείας. Οι Ουκρανοί διπλωμάτες είναι συγκλονισμένοι από αυτή την απόφαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εκτός αυτού, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου των Επιχειρήσεων της Γαλλίας (MEDEF) ακυρώνει επίσης την επίσκεψή της στο Κίεβο. Μάλιστα δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για επίσκεψη του Macron στην Ουκρανία.

on PrimeNews.

Back to top button