breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρόεδρος COP28: «Δεν υπάρχει καμία επιστήμη πίσω από την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων»

Ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής της COP28 για το κλίμα, Σουλτάνος Al Jaber, υποστήριξε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει «καμία επιστήμη» που να λέει ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σχόλια που έχουν ήδη προκαλέσει διάφορες συζητήσεις.

Ο μελλοντικός ρόλος των ορυκτών καυσίμων είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP28. Ενώ κάποιοι πιέζουν για «σταδιακή κατάργηση», άλλοι ζητούν μια πιο αδύναμη προσέγγιση όσον αφορά τη «σταδιακή κατάργηση».

Επιστημονικές αναφορές έχουν δείξει ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να περικοπούν γρήγορα για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5 βαθμούς -στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και ένα όριο πάνω από το οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα είναι πιο δύσκολο για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα να προσαρμοστούν.

Ο Al Jaber έκανε τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του πάνελ She Changes Climate στις 21 Νοεμβρίου, η οποία ήρθε στο φως την Κυριακή σε ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε από τον Guardian και σε βίντεο που είναι στην κατοχή του CNN. Ο Al Jaber ρωτήθηκε από τη Mary Robinson, πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας και νυν πρόεδρο της Ομάδας Elders, μιας ανεξάρτητης ομάδας παγκόσμιων ηγετών, εάν θα ηγηθεί της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Στην απάντησή του, ο Al Jaber είπε στην Robinson, «δεν υπάρχει καμία επιστήμη εκεί έξω ή κανένα σενάριο εκεί έξω, που να λέει ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αυτό που πρόκειται να επιτύχει το 1,5». Είπε ότι περίμενε να έρθει στη συνάντηση She Changes Climate για να έχει μια «νηφάλια και ώριμη συνομιλία» και ότι «δεν συμμετείχε σε καμία συζήτηση που να τον ανησυχεί».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ο στόχος του 1,5 αποτελεί το «βόρειο άστρο» του και ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήταν «αναπόφευκτη», αλλά «πρέπει να είμαστε πραγματικοί, σοβαροί και πραγματιστές σχετικά με αυτό».

Με την Robinson να τον σπρώχνει διαρκώς προς το συγκεκριμένο θέμα, ο Al Jaber της ζήτησε «παρακαλώ, βοηθήστε με, δείξτε μου έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που θα επιτρέψει τη βιώσιμη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, εκτός αν θέλετε να πάει ο κόσμος πίσω στις σπηλιές».

Η προεδρία του Al Jaber στη σύνοδο κορυφής της COP28 υπήρξε όντως αμφιλεγόμενη. Ο Εμίρης επιχειρηματίας είναι ο απεσταλμένος των ΗΑΕ για το κλίμα και προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά είναι επίσης επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

PrimeNews.

Back to top button