breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εύβοια: Ξεσηκώνονται δήμοι, φορείς και σύλλογοι – Δεν μπαίνει φρένο στις ανεμογεννήτριες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι η υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ οδηγεί σε υποβάθμιση της βιοποικιλότητας

Εύβοια: Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ανεμογεννητριών, που έχει γίνει μέχρι στιγμής, σχεδιάζουν δήμοι, φορείς, σύλλογοι της Εύβοιας και της Σκύρου. Ημέρα και ώρα συνάντησης όρισαν την 13η Νοεμβρίου στις 13.00 στο Στρογγυλό Χαλκίδας.

Κι ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη των χερσαίων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για την Εύβοια εξακολουθεί να τηρεί την ίδια στάση που έχει μέχρι σήμερα ως προς την επέκταση των ανεμογεννητριών.

Ήδη στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) το οποίο έχει υποβληθεί από τους μελετητές στα μέλη της Επιτελικής Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης ΕΧΠ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) διαφαίνονται οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις, παρότι δεν είναι το τελικό, όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα από το Βήμα.

Η πρώτη αφορά τον αποκλεισμό των αιολικών πάρκων, κυρίως από τα νησιά των Κυκλάδων (ενδεχομένως και των Δωδεκανήσων). Η δεύτερη περιλαμβάνει την απαγόρευση εγκατάστασης μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας στα απάτητα βουνά της χώρας, μεταξύ αυτών το όρος Κόχυλας Σκύρου. Επίσης, «προτείνεται» η υιοθέτηση της αρχής του «συμπαγούς» σχεδιασμού του χώρου, δηλαδή η αποφυγή εξάπλωσης σταθμών ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια.

Ο λόγος που οι νησιωτικές περιοχές, όπως και οι παράκτιες, μπαίνουν σε… επιτήρηση είναι κυρίως για να αποφευχθούν οπτικές οχλήσεις – «δυσμενείς οπτικές επιπτώσεις», όπως αναφέρουν οι μελετητές του ΕΧΠ για τις ΑΠΕ – αλλά και περιβαλλοντικές. Παράλληλα, για να οριστούν οι περιοχές αποκλεισμού λαμβάνονται υπόψη εθνικές στρατηγικές για τις περιοχές που σχετίζονται με την προστασία του τοπίου, εθνικά πάρκα και Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κ.λπ.

Απώτερος σκοπός να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Αντί για τις χερσαίες ΑΠΕ, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο προωθεί στις νησιωτικές περιοχές τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μέτρων από ακτές, σε κλειστούς κόλπους με εύρος ανοίγματος 1.500 μέτρα, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από μονάδες υδατοκαλλιεργειών κ.λπ. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο να μπει στην… πρίζα εντός της δεκαετίας.

Πέρα από τους περιορισμούς στα νησιά και στα βουνά, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να βάλει φρένο και στη διάχυση των έργων ΑΠΕ ανά τη χώρα. Όπως επισημαίνει πηγή του ΥΠΕΝ, ο μεγάλος πονοκέφαλος των μελών της Επιτελικής Επιτροπής είναι να συγκεντρωθεί, κατά το δυνατόν, η ανάπτυξη έργων στις περιοχές όπου ήδη βρίσκονται χωροθετημένες ΑΠΕ, όπως είναι οι περιοχές Έβρου, Ροδόπης, Νότιας Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Αρκαδίας κ.λπ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη κατεύθυνση θα βρει απέναντι τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι η υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ οδηγεί σε υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.

primenews

Back to top button