Διεθνή

ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΟΛΟΙ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ 2 ΧΩΡΕΣ ΒΕΛΓΙΟ-ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΓΑΖΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ

Δεν είναι όλοι φερέφωνα του Τελ Αβίβ.. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ 2 ΧΩΡΕΣ ΒΕΛΓΙΟ-ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΓΑΖΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ. Όταν το κάνουν τόσο απροκάλυπτα δημοσίως σε χώρες όπως στην Ισπανία και στο Βέλγιο ας φανταστούμε τι πιέσεις ασκούν σε άλλες χώρες μικρότερου βεληνεκούς…..

Πρωθυπουργός Ισπανίας: ” αν η ΕΕ δεν αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, θα το κάνει η Ισπανία. Πρωθυπουργός Βελγίου: το διεθνές δίκαιο έχει παραβιαστεί, η σφαγή αμάχων να σταματήσει, απαράδεκτη η καταστροφή Γάζας.” Η Χαμάς επικροτεί δηλώσεις τους. Διπλωματική κρίση με Ισραήλ των χωρών που διαφοροποιήθηκαν. Δεν θα ξεχάσουμε όσους υποστηρίζουν τους αντιπάλους μας διαμήνυσε με νόημα σαφώς απειλητικό ο ΥΠΕΞ Ισραήλ.

Πρωθυπουργός Ισπανίας: αν η ΕΕ δεν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, θα το κάνει η Ισπανία μόνη της

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Μαδρίτη είναι ανοιχτή στη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, ακόμη και αν ήταν αντίθετη με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης», είπε ο Σάντσεθ στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πλευρά από το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα.

Ο Σάντσεθ είπε ότι το ιδεατό θα ήταν η αναγνώριση να ερχόταν αμέσως με τη συμμετοχή τουλάχιστον πολλών κρατών μελών.

«Αλλά αν δεν συμβεί αυτό, η Ισπανία, φυσικά, θα λάβει τις δικές της αποφάσεις», είπε ο νεοεκλεγείς Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε υποσχεθεί προηγουμένως ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ήταν προτεραιότητα για την επόμενη θητεία του.

«Τότε θα πρέπει να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι και να συζητήσουμε το θέμα», πρόσθεσε ο De Croo.

O Iσπανός επανήλθε και είπε ότι γι αυτόν το θέμα δεν είναι πολιτικό ή ιδεολογικό αλλά ανθρωπιστικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βέλγιο

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου στο συνοριακό πέρασμα Ράφα, στα σύνορα μεταξύ Παλαιστίνης και Αιγύπτου:

  • Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα, μόνο πολιτική λύση
  • Η μόνιμη κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο θάνατος αμάχων
  • Η καταστροφή της Γάζας είναι απαράδεκτη
  • ο μόνος δρόμος διαφυγής από τη διαμάχη είναι ο διάλογος χωρίς αυτόν όλες οι πλευρές είναι χαμένες
  • “Το διεθνές δίκαιο έχει παραβιαστεί, η σφαγή αμάχων πρέπει να σταματήσει. Η καταστροφή της Γάζας είναι απαράδεκτη, όπως η βία των εποίκων. Οι πρόσφυγες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να λειτουργήσει “

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΧΑΜΑΣ

H Χαμάς «εκτιμά τις σαφείς και τολμηρές θέσεις» που εξέφρασαν ο Bέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo και ο Ισπανός ομόλογός του Pedro Sanchez κατά την επίσκεψή τους στη Μέση Ανατολή, αναφέρει στα αραβικά το Σάββατο η Shebab, το πρακτορείο ειδήσεων Παλαιστινιακού Τύπου που ελέγχεται από τη Χαμάς, στο X (πρώην Twitter). Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε αυτά τα «συγχαρητήρια» ως «ντροπιαστικά και σκανδαλώδη» και πρόσθεσε: «Δεν θα ξεχάσουμε αυτούς που στέκονται (πραγματικά, σημείωμα του συντάκτη) στο πλευρό μας».(lalibre) Που ουσιαστικά θέλει να πει δεν θα ξεχάσουμε όσους πήραν θέση υπέρ του αντιπάλου έμμεση απειλή..

Hamas: «Εκτιμούμε τις σαφείς και τολμηρές θέσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Alexander De Croo, ο οποίος επιβεβαίωσε την αποδοκιμασία του για την καταστροφή της Γάζας και τις δολοφονίες αμάχων, και του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, ο οποίος καταδίκασε τις αδιάκριτες δολοφονίες… ) και έθιξε τη δυνατότητα να αναγνωρίσει η χώρα του το παλαιστινιακό κράτος εάν δεν το κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ 2 ΧΩΡΕΣ

Δεν θα ξεχάσουμε όσος υποστηρίζουν τους αντιπάλους μας διαμήνυσε με νόημα σαφώς απειλητικό ο ΥΠΕΞ Ισραήλ.

Οι παρατηρήσεις αυτές των 2 Πρωθυπουργών προκάλεσαν και την κλήση των πρεσβευτών των δύο χωρών που σταθμεύουν στο Ισραήλ για να ανακληθούν σε τάξη. Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων προκάλεσαν επίσης την οργή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Εξωτερικών του Έλι Κοέν στο X. Ο τελευταίος αντέδρασε και στις δηλώσεις της Χαμάς το Σάββατο. “Τα συγχαρητήρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς προς τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και του Βελγίου είναι επαίσχυντα και σκανδαλώδη. Δεν θα ξεχάσουμε ποιος είναι στο πλευρό μας αυτές τις στιγμές και ποιος υποστηρίζει μια δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση που κρατά περισσότερους από 200 ομήρους”,– δήλωσε στο Χ.

dimpenews.com

Back to top button