breaking newsΕλλάδα

«Τυπική διαδικασία» για την κυβέρνηση η αναγνώριση από τον ΟΗΕ των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης

 

Προφανώς στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να… παραιτούνται από την ιδέα της υπεράσπισης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλιώς δεν εξηγείται πως θεωρούν την ανάρτηση των συντεταγμένων του τουρκολιβυκού μνημονίου από τον ΟΗΕ, «ως τυπική διαδικασία» (κάτι σαν business as usual).

Τη στάση που θα τηρήσει η Αθήνα σε περίπτωση ανάρτησης στον ΟΗΕ, των χαρτών με τα θαλάσσια σύνορα όπως αυτά ορίζονται από το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Είναι μια τυπική διαδικασία η ανάρτηση αυτών και όπως λέει ο ΟΗΕ δε σημαίνει ότι παράγουν οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα ή ότι αναγνωρίζονται», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως πρόκειται για μια τυπική καταγραφή και χαρακτήρισε «επιτυχία» της Ελλάδας που με επιστολές της κατάφερε να μην αναρτηθούν ακόμα οι σχετικοί χάρτες.

«Είναι μια τυπική διαδικασία και δεν είναι σαφής και ο ορίζοντας στον οποίο θα αναρτηθούν αν αναρτηθούν. Επομένως αφήνουμε ανοιχτό το θέμα. Αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει να μείνουμε μόνο στο τυπικό ζήτημα αλλά να επικεντρωθούμε στο ουσιαστικό που είναι ότι δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα αυτή η άκυρη συμφωνία γι’ αυτούς τους χάρτες καθώς δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα νόμιμο. Παρόμοια κίνηση που είχε κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2014», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Να σημειώσουμε πως τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του εκπροσώπου τους δήλωσαν ότι όσα περιλαμβάνονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και θα αναρτηθούν το επόμενο διάστημα στους ιστοτόπους του δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από τον ΟΗΕ!

Προφανώς και στον ΟΗΕ «τυπικά» τα κάνουν όλα…

Εμείς βέβαια έχουμε την εύλογη απορία, γιατί τότε η Τουρκία έστειλε το μνημόνιο προς ανάρτηση στον ΟΗΕ αν είναι απλώς «τυπικό» το θέμα; Και αφού όλα είναι τόσο «τυπικά» γιατί σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία  σήμερα στις Βρυξέλλες κατά την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς σκοπίμως ο προεδρεύον εμπόδιζε τα μέλη της να επιχειρηματολογήσουν κατά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου με το οποίο η Άγκυρα αρπάζει ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Μάλλον δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak σήμερα ανέφερε ότι μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στον ΟΗΕ «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».

Tο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή για τις έρευνες.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι μετά την ανάρτηση των χαρτών στον ΟΗΕ, θα προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Προφανώς και αυτό στην κυβέρνηση το θεωρούν «τυπική διαδικασία».

Pronews
Back to top button