breaking newsΔιεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποια είναι η Χαμάς, πού στοχεύει, ποιοι τη στηρίζουν (video)

Πώς μπόρεσε η ομάδα να πραγματοποιήσει την επίθεση;

Επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς, με τους φόβους για γενίκευση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ο απολογισμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται καθώς με βάση τις τελευταίες πληροφορίες έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.300 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το τελευταίο 24ωρο, η αεροπορία έχει πλήξει πάνω από 2.400 στόχους της Χαμάς.

Η άνευ προηγουμένων επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε το Σάββατο, ανατινάζοντας τμήματα του ιδιαίτερα οχυρωμένου διαχωριστικού φράχτη της χώρας και στέλνοντας μαχητές στις ισραηλινές κοινότητες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας. Ακολούθησε ένα από τα χειρότερα μακελειά στο Ισραήλ, αυτό στο Supernova φεστιβάλ, για το οποίο μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για ανεύρεση άνω των 260 πτωμάτων και ομήρους από την εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση.

Η κίνηση ώθησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προειδοποιήσει για «έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο». Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, ισοπεδώνοντας ψηλές κατοικίες και γειτονιές πολιτών.

Ποια είναι όμως η Χαμάς;

Η Χαμάς αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης και στα αραβικά σημαίνει «ζήλος». Πρόκειται για μια φονταμενταλιστική σουνιτική ισλαμιστική ομάδα που, μαζί με τη Φατάχ, αποτελούν μια από τις δύο μεγάλες φατρίες στην παλαιστινιακή πολιτική.

Η ομάδα ελέγχει πολιτικά τη Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή περίπου 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων (141 τετραγωνικά μίλια) που φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους αλλά είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ.

Η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 μετά από έναν σύντομο εμφύλιο κατά των δυνάμεων της Φατάχ, πιστές στον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Η ένοπλη-πτέρυγά της εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 30.000 μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φανατικοί στην αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την παλαιστινιακή γη.

Πότε ιδρύθηκε η Χαμάς και ποιος είναι ο στόχος της;

Το κίνημα της Χαμάς ιδρύθηκε στη Γάζα το 1987 από έναν ιμάμη, τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, και τον βοηθό του Αμπντούλ Αζίζ αλ Ραντίσι, λίγο μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, μιας εξέγερσης κατά της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Το κίνημα ξεκίνησε ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και δημιούργησε μια στρατιωτική πτέρυγα, τη Ταξιαρχία Ιζ αλ Ντιν αλ Κασάμ, για να συνεχίσει έναν ένοπλο αγώνα εναντίον του Ισραήλ με στόχο την απελευθέρωση της ιστορικής Παλαιστίνης.

Προσέφερε επίσης προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας σε Παλαιστίνιους, θύματα της ισραηλινής κατοχής.

Για χρόνια η Χαμάς είχε μια αμφιλεγόμενη σχέση με το αντίπαλο παλαιστινιακό κόμμα, τη Φατάχ, της οποίας ηγείται ο Μαχμούντ Αμπάς. Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005, η Χαμάς κέρδισε τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, νικώντας τη Φατάχ. Το 2007, μετά από μάχες μεταξύ φατριών στη Γάζα, εκτόπισε την Παλαιστινιακή Αρχή που κυριαρχούσε η Φατάχ και κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Τα πρώτα χρόνια, η Χαμάς αγκαλιάστηκε ευρέως από τους Παλαιστίνιους ως η ομάδα που ήταν πιο πρόθυμη να αντισταθεί στο Ισραήλ και θεωρήθηκε από ορισμένους λιγότερο διεφθαρμένη και καλύτερα οργανωμένη από την Παλαιστινιακή Αρχή. Όμως η δυσαρέσκεια αυξήθηκε καθώς η ζωή των Παλαιστινίων επιδεινώθηκε εν μέσω συγκρούσεων και πολυετούς αποκλεισμού από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι οι επιθέσεις της ομάδας έβλαψαν και τους Παλαιστίνιους.

Ποιες είναι οι αρχές της παλαιστινιακής ομάδας;

Σε αντίθεση με την PLO, η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, αλλά αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε μια ίντσα του παλαιστινιακού εδάφους ανεξάρτητα από τις πρόσφατες πιέσεις και ανεξάρτητα από τη διάρκεια της κατοχής», δήλωσε ο Χαλίντ Μεσάλ, ο εξόριστος αρχηγός της παλαιστινιακής ομάδας το 2017.

Η Χαμάς αντιτίθεται βίαια στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο που διαπραγματεύθηκαν το Ισραήλ και η PLO στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Έχει επίσημα δεσμευτεί να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων της. Επιδίωξε αυτόν τον στόχο μέσω επιθέσεων σε Ισραηλινούς στρατιώτες, εποίκους και πολίτες τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στο Ισραήλ.

Η ομάδα στο σύνολό της ή σε ορισμένες περιπτώσεις η στρατιωτική της πτέρυγα χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι και οι υποστηρικτές της;

Η Χαμάς είναι μέρος μιας περιφερειακής συμμαχίας που περιλαμβάνει επίσης το Ιράν, τη Συρία και την ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία αντιτίθεται στις πολιτικές των ΗΠΑ έναντι της Μέσης Ανατολής και του Ισραήλ.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, η δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη ομάδα στην περιοχή, συχνά ενώνονται ενάντια στο Ισραήλ και είναι τα πιο σημαντικά μέλη της κοινής αίθουσας επιχειρήσεων που συντονίζει τη στρατιωτική δραστηριότητα μεταξύ των διαφόρων ένοπλων ομάδων στη Γάζα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τεταμένες όταν η Χαμάς άσκησε πίεση στην Ισλαμική Τζιχάντ για να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Τι προκάλεσε την επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ;

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαλίντ Καντόμι είπε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση πραγματοποίησε τη στρατιωτική της επιχείρηση ως απάντηση στις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες.

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των ιερών μας τοποθεσιών όπως το τέμενος Αλ Άκσα. Όλα αυτά είναι ο λόγος πίσω από την έναρξη αυτής της μάχης», είπε.

Η Χαμάς κάλεσε επίσης άλλες ομάδες να συμμετάσχουν στον αγώνα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Σαββάτου ήταν μόνο η αρχή.

Η Χαμάς στοχεύει αμάχους;

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι η ομάδα δεν επιτέθηκε εναντίον αμάχων, παρόλο που τα βίντεο της ίδιας της οργάνωσης δείχνουν μαχητές της να παίρνουν ηλικιωμένους Ισραηλινούς ομήρους κατά τη διάρκεια των μαχών το Σάββατο.

Ομάδες για τα δικαιώματα όπως η Διεθνής Αμνηστία έχουν επίσης επισημάνει ότι Ισραηλινοί άμαχοι είχαν σκοτωθεί από τη Χαμάς.

Όμως ο Χαμντάν επέμεινε ότι η ομάδα επιτίθεται μόνο σε εποίκους που ζούσαν σε παράνομους οικισμούς, τους οποίους περιέγραψε ως νόμιμους στόχους.

«Πρέπει να κάνετε διάκριση μεταξύ εποίκων και αμάχων. Έποικοι επιτέθηκαν στους Παλαιστίνιους», είπε ο Χαμντάν.

Ερωτηθείς εάν οι άμαχοι στο νότιο Ισραήλ θεωρούνται επίσης έποικοι, ο Χαμντάν είπε: «Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν οικισμοί εκεί».

«Δεν στοχεύουμε επίτηδες τους αμάχους. Έχουμε δηλώσει ότι οι έποικοι είναι μέρος της κατοχής και μέρος της ένοπλης ισραηλινής δύναμης. Δεν είναι πολίτες», πρόσθεσε.

Πώς μπόρεσε η ομάδα να πραγματοποιήσει την επίθεση;

Η Χαμάς είπε ότι οι μαχητές της αιχμαλώτισαν αρκετούς Ισραηλινούς στον θύλακα, δημοσιεύοντας βίντεο με μαχητές να σέρνουν αιμόφυρτους στρατιώτες. Ανέφερε ότι μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και ανώτεροι ισραηλινοί στρατιωτικοί.

Δεν ήταν δυνατή η άμεση επαλήθευση των βίντεο, αλλά ταίριαζαν με γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Οι φόβοι ότι οι Ισραηλινοί έχουν απαχθεί ξύπνησαν μνήμες από τη σύλληψη του στρατιώτη Τζιλάντ Σαλίτ το 2006, τον οποίο μαχητές που συνδέονται με τη Χαμάς συνέλαβαν σε μια διασυνοριακή επιδρομή. Η Χαμάς κράτησε τον Σαλίτ για πέντε χρόνια έως ότου ανταλλάχθηκε με περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που κρατούσε το Ισραήλ.

Η Χαμάς έστειλε επίσης αλεξίπτωτα πλαγιάς που πετούσαν στο Ισραήλ, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Η επίθεση θυμίζει μια διάσημη επίθεση στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν Παλαιστίνιοι μαχητές πέρασαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ με αλεξίπτωτα και σκότωσαν έξι Ισραηλινούς στρατιώτες.

Τι είναι η Λωρίδα της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας είναι ένα από τα δύο κύρια εδάφη, μαζί με την πολύ μεγαλύτερη Δυτική Όχθη, που αποτελούν τα παλαιστινιακά εδάφη.

Μια μικρή λωρίδα γης κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, συνορεύει με την Αίγυπτο, έχει μήκος μόλις 41 χιλιόμετρα και πλάτος μεταξύ έξι και 12 χιλιομέτρων, αλλά φιλοξενεί περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας την ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο, η περιοχή είχε αραβική πλειοψηφία και εβραϊκή μειονότητα.

Μετά τον πόλεμο, με τους διωκόμενους Εβραίους να εγκαταλείπουν την Ευρώπη αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν, τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν ότι η Παλαιστίνη θα διαιρεθεί σε ένα εβραϊκό κράτος με την ονομασία Ισραήλ και ένα αραβικό κράτος με την ονομασία Παλαιστίνη.

Η εβραϊκή πλευρά αποδέχθηκε αυτή τη ρύθμιση, αλλά τα γειτονικά αραβικά κράτη την απέρριψαν, προκαλώντας τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948.

Για τις επόμενες δύο δεκαετίες η Γάζα διοικούνταν με διάφορους τρόπους από την Αίγυπτο, μέχρι που καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Έκτοτε το Ισραήλ έχει καταλάβει ή αποκλείσει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα παλαιστινιακού εδάφους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, μια ενέργεια που τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι είναι παράνομη.

Η Χαμάς κέρδισε τις τοπικές εκλογές το 2006 και στη συνέχεια ανέλαβε τον αποκλειστικό έλεγχο της περιοχής το 2007, μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο εναντίον του αντίπαλου παλαιστινιακού κόμματος Φατάχ.

Έκτοτε, η Γάζα τελεί υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό, εξαρτώμενη από την ισραηλινή κυβέρνηση όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ η ακτογραμμή και ο εναέριος χώρος της ελέγχονται από το Ισραήλ.

Το ποσοστό ανεργίας της είναι λίγο πάνω από 45%, ενώ οι υποδομές και τα συστήματα υγείας υποβαθμίζονται.

Τα αγαθά που εισάγονται στη Γάζα ελέγχονται αυστηρά και οι κάτοικοί της, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στο Ισραήλ, επιτρέπεται να εξέλθουν από το έδαφος μόνο με τις κατάλληλες άδειες.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

PrimeNews.

Back to top button