breaking newsΔιεθνή

Ο γερουσιαστής McConnell αποκαλεί την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία Νέο «Άξονα του Κακού»

Ο ηγέτης της μειονότητας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ (R-Ky.), έχει χαρακτηρίσει την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία ως τους νέους «άξονες του κακού» εθνών που αποτελούν αυξανόμενες απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να ανταποκριθείτε σε συνθήκες που υπάρχουν στην πραγματικότητα και αποτελούν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ιρανοί αποτελούν απειλή και για εμάς. Και αυτό είναι επείγον. Είναι επείγουσα ανάγκη να επιταχύνουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον άξονα του κακού –Κίνα, Ρωσία, Ιράν– επειδή αποτελεί άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε σε μια εμφάνισή του στο «Fox News Sunday» .

«Έτσι, από πολλές απόψεις, ο κόσμος κινδυνεύει περισσότερο σήμερα από ό,τι όσο ζω».

Στις 7 Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ο κ. McConnell εξέδωσε αμέσως μια δήλωση επικρίνοντας τη βία, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι τρομοκράτες ήταν «εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από το Ιράν». Μέρες αργότερα, ο γερουσιαστής από το Κεντάκι προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους συμμάχους των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

«Οπότε το ερώτημα είναι, θα ηγηθεί η Αμερική;» είπε. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε λάθος μήνυμα όταν είχε την καταστροφική αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Νομίζω ότι ήταν σαν να δώσαμε το πράσινο φως στον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν να πάει στην Ουκρανία.

«Και βλέπουμε… το Ιράν, ο κύριος χορηγός της τρομοκρατίας, να στέλνει drones στους Ρώσους και να επιτίθεται στη Χεζμπολάχ και στη συγκεκριμένη κατάσταση, τη Χαμάς- να επιτίθεται στους Ισραηλινούς με drones. Έτσι είναι όλα συνδεδεμένα, που δεν μπορείτε να διαχωρίσετε ένα μέρος του και να πείτε, “Ω, θα ασχοληθούμε μόνο με αυτό”. Είναι όλα συνδεδεμένα.»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Cheng Chin-mo, ειδικός στη Ρωσία και τις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Tamkang της Ταϊβάν, δήλωσε στους The Epoch Times σε συνέντευξή του ότι έχει διαμορφωθεί ένας νέος «άξονας του κακού». Σύμφωνα με τον κ. Τσενγκ, η νέα συμμαχία αποτελείται από το Κρεμλίνο, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Ο κ. Τσενγκ κατέληξε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα με βάση τα δημόσια σχόλια του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping και του κ. Πούτιν, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Κίνα για να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ για τη 10η επέτειο του εμβληματικού έργου του κ. Xi, γνωστό ως Belt and Road – Πρωτοβουλία. Κάποια στιγμή, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ο ένας στον άλλο ως «παλιοί» και «αγαπητοί» φίλοι.

Ο γερουσιαστής McConnell αποκαλεί την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία Νέο «Άξονα του Κακού»
Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping (L) δίνει τα χέρια με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του τρίτου Φόρουμ Belt and Road for International Cooperation στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 18 Οκτωβρίου 2023. (Pedro Pardo/AFP μέσω Getty Images)

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η σχέση μεταξύ της Τεχεράνης και του ΚΚΚ έχει επίσης τεθεί υπό έλεγχο. Ένα έγγραφο του 2012 σημείωσε τη στενή σχέση εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, σε τομείς όπως η μεταφόρτωση για την αποφυγή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και ο προηγμένος οπλισμός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές οντότητες επειδή βοήθησαν το Ιράν να αναπτύξει τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του και για συμμετοχή στο εμπόριο πετροχημικών και πετρελαίου του Ιράν. Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε κατασχέσει σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού πετρελαίου που φέρεται να κατευθυνόταν προς την Κίνα τον Απρίλιο.

«Είναι μια συνολική προσπάθεια των Κινέζων ή των Ρώσων, των Ιρανών να κυνηγήσουν τον ελεύθερο κόσμο. Και οι Ισραηλινοί αισθάνονται το τσίμπημα αυτή τη στιγμή περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, και πρέπει να μείνουμε μαζί τους», είπε ο κ. ΜακΚόνελ.

«Οι Κινέζοι δεν έκαναν καμία αναφορά στα ισραηλινά προβλήματα. Απλώς μίλησαν για τη Χαμάς. Ξέρουμε σε ποια πλευρά βρίσκονται. Και πρέπει να το δούμε αυτό ως παγκόσμιο πρόβλημα».

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο «Face the Nation» του CBS στις 22 Οκτωβρίου, ανέφερε επίσης τον νέο «άξονα του κακού», αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.

«Υπάρχει ένας άξονας του κακού στον κόσμο: η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν», είπε ο κ. Μκόνελ. «Και πρέπει να σταθούμε απέναντι στον άξονα του κακού, όχι να προσπαθήσουμε να κάνουμε επιχειρήσεις μαζί τους».

PrimeNews.

Back to top button