breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΠΟΥ θεωρεί «εύλογο» το τέλος της πανδημίας COVID19 στην Ευρώπη με την παραλλαγή Omicron!

Ο ΠΟΥ θεωρεί «εύλογο» το τέλος της πανδημίας COVID19 στην Ευρώπη με την παραλλαγή Omicron. (AFP)

Ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, ωστόσο, κάλεσε για προσοχή λόγω της ευελιξίας του ιού.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης θεώρησε «εύλογο» το τέλος της πανδημίας του Covid-19 στη Γηραιά Ήπειρο λόγω των ιδιαιτεροτήτων της παραλλαγής Omicron, η οποία θα μπορούσε να μολύνει το 60% των Ευρωπαίων μέχρι τον Μάρτιο.

«Είναι εύλογο ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», είπε στους δημοσιογράφους του AFP ο Hans Kluge, καλώντας ωστόσο για προσοχή λόγω της ευελιξίας του ιού. «Μόλις υποχωρήσει το κύμα Omicron, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε λόγω του εμβολίου είτε επειδή οι άνθρωποι θα έχουν ανοσία λόγω της μόλυνσης και επίσης μια πτώση λόγω εποχικότητας.», εκτίμησε.
Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε «ενδημική εποχή», υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. “Ενδημικό σημαίνει (…) ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί, αυτός ο ιός έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορές. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, επέμεινε.

Τώρα κυριαρχεί στην Ευρώπη
Στην περιοχή, η οποία έχει 53 χώρες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην Κεντρική Ασία, η Omicron αντιπροσώπευε το 15% των νέων κρουσμάτων Covid στις 18 Ιανουαρίου, περισσότερο από το μισό από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), αυτή η παραλλαγή εμφανίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου, πιο μεταδοτική από το Δέλτα, είναι πλέον κυρίαρχη σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας.
Με την έκρηξη των μολύνσεων, πρόκειται πλέον να «ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση και προστατεύσει τα ευάλωτα άτομα» και όχι να εστιάσει μόνο στη μείωση της μετάδοσης.bfmtv./AFP 23/1/22

dimpenews.com

Back to top button