breaking newsΕλλάδα

Ερντογάν – Δημοσιεύθηκε σήμερα ΦΕΚ για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Συνεχίζει τις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση Ερντογάν – Δημοσιεύθηκε σήμερα ΦΕΚ για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Μετά την Αγία Σοφία η κυβέρνηση Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και είχε γίνει μουσείο το 1958, ωστόσο πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί η οποία δεν είχε εφαρμοστεί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση, και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν.

Σημειώνεται ότι στη Μονή συνεχίζονταν τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των ψηφιδωτών.

Η Μονή της Χώρας υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι μέχρι το 16ο αιώνα, όταν οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τζαμί, ενώ από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο. Ο ναός της Χώρας είναι αφιερωμένος στο Χριστό Σωτήρα και θεωρείται ως ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα βυζαντινών εκκλησιών. Του τοίχους της κοσμούν ψηφιδωτά και τοιχογραφίες εξαιρετικού κάλλους αν και πολλά από αυτά καλύφθηκαν με ασβέστη από τους Οθωμανούς.

Ο ναός χτίστηκε σε διάφορα στάδια και επισκευάστηκε/ανακαινίστηκε αρκετές φορές. Οι σημαντικότερες προσθήκες όμως μαζί με την πλειονότητα των ψηφιδωτών και τοιχογραφιών έγιναν με εντολή του Θεόδωρου του Μετοχίτη το 14ο αιώνα.

 

Φωτογραφίες: pamekonstantinoupoli.gr, flickr

Πηγή: https://www.voria.gr/article/thlipsi-o-erntogan-metatrepi-se-tzami-ke-tin-istoriki-moni-tis-choras

Back to top button