NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Guardian: Τα βασανιστήρια της CIA στο Γκουαντάναμο – Ανατριχιαστικά σκίτσα του «αιώνιου κρατούμενου»

Τα ανατριχιαστικά σκίτσα που ζωγράφισε ο Αμπού Ζουμπάιντα, γνωστός και ως «αιώνιος κρατούμενος», δίνει μια ολοκληρωμένη και αναλυτική περιγραφή των βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αλλά και το πώς ο ίδιος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Guardian.

Ο Αμπού Ζουμπάιντα σχεδίασε 40 σκίτσα που εξιστορούν τα ακριβή βασανιστήρια που υπέστη στις «σκοτεινές τοποθεσίες» της CIA (dark sites), μεταξύ 2002 και 2006 αλλά και στις διαβόητες φυλακές του Γκουαντάναμο. Καθώς δεν υπήρχε μια πλήρης και επίσημη καταγραφή του προγράμματος βασανιστηρίων, το οποίο CIA και FBI προσπαθούσαν για χρόνια να κρατήσουν κρυφό, τα συγκεκριμένα σκίτσα απεικονίζουν μια φρικτή περίοδο στην ιστορία των ΗΠΑ, αναφέρει ο Guardian.

Τα σχέδια, τα οποία ο Ζουμπάιντα σχολιάζει, απεικονίζουν αποτρόπαιες βίαιες πράξεις, σεξουαλικής και θρησκευτικής ταπείνωσης και πρακτικών ψυχολογικής τρομοκρατίας που διαπράττονται κατά αυτού, όπως και κατά άλλων κρατουμένων. Τα σκίτσα τα σχεδίασε ο ίδιος μέσα στο κελί του στο Γκουαντάναμο και στάλθηκαν σε έναν από τους δικηγόρους του, τον καθηγητή Μαρκ Ντεμπό.

Μαζί με τους φοιτητές του από το Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας στη Νομική Σχολή του Seton Hall, ο Ντεμπό συγκέντρωσε τα σκίτσα και τα σχόλια του Ζουμπάιντα, συντάσσοντας μια αναλυτική έκθεση. Ο Guardian έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση με τον τίτλο: «American Torturers: FBI and CIA Abuses at Dark Sites and Guantánamo», μαζί με μερικά αδημοσίευτα σκίτσα. Τα σκίτσα, πολλά από τα οποία δείχνουν σκληρές εικόνες, δημοσιεύονται στο άρθρο.

Ποιος είναι ο «αιώνιος αιχμάλωτος»

«Ο Αμπού Ζουμπάιντα είναι το πρότυπο για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της Αμερικής», είπε ο Ντεμπό. «Ήταν το πρώτο άτομο που βασανίστηκε, υπό την έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με βάση στοιχεία που η CIA γνώριζε ότι ήταν ψευδή», πρόσθεσε

Ο Ζουμπάιντα είναι γνωστός ως ο «αιώνιος αιχμάλωτος», επειδή δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα, ούτε του έχει προσφερθεί καμία προοπτική να αφεθεί ελεύθερος. Την περασμένη εβδομάδα, όργανο του ΟΗΕ ζήτησε ο Ζουμπάιντα να αποφυλακιστεί αμέσως, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη κράτησή του μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τα σκίτσα του Ζουμπάιντα δίνουν μια μοναδική οπτική καταγραφή της χρήσης βασανιστηρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Βιντεοκασέτες των βασανιστηρίων του Ζουμπάιντα κινηματογραφήθηκαν από τη CIA, αλλά στη συνέχεια οι βιντεοκασέτες αυτές καταστράφηκαν κατά παράβαση δικαστικής απόφασης, ενώ μια έκθεση βασανιστηρίων 6.700 σελίδων από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας παραμένει απόρρητη σχεδόν μια δεκαετία μετά την ολοκλήρωσή της.

Αν και η πλήρης έκθεση της Γερουσίας δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, το συμπέρασμά της είναι γνωστό: η κακοποίηση του Ζουμπάιντα και άλλων κρατουμένων δεν κατάφερε να αποσπάσει νέα στοιχεία. Με άλλα λόγια, τα βασανιστήρια δεν έχουν αποτέλεσμα.

cia-turture.jpg

Ο 52χρονος Ζουμπάιντα συνελήφθη στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2002 και μεταφέρθηκε σε πολλές σκοτεινές τοποθεσίες της CIA σε Πολωνία και Λιθουανία. Ήταν το πρώτο θύμα αυτού που επρόκειτο να γίνει η ευρεία χρήση βασανιστηρίων από τις ΗΠΑ κατά υπόπτων για τρομοκρατία. Ο Ζουμπάιντα μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο το 2006, και έκτοτε κρατείται εκεί.

Οι ΗΠΑ αρχικά ισχυρίστηκαν ότι ήταν κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα, αλλά αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δεν ήταν καν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. «Όλοι συμφωνούν ότι βασάνισαν τον λάθος τύπο. Το έκαναν ούτως ή άλλως για να μπορέσουν να πάρουν άδεια να βασανίσουν άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Ντεμπό στον Guardian.

Τα βασανιστήρια κατά του Ζουμπάιντα

Τα σκίτσα του Ζουμπάιντα αποδίδουν με ακρίβεια τα βασανιστήρια που υπέστη, κάτι που οδήγησε την ομάδα του Seton Hall να «σβήσει» τα πρόσωπα των πρακτόρων της CIA και του FBI για να προστατεύσει την ταυτότητά τους. Αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραβίασε διεθνείς νόμους, ακόμη και τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με αυτό που αποκάλεσε «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης».

viasmos.webp

Μεταξύ των σκίτσων που δημοσιεύει ο Guardian είναι ένα που δείχνει πράκτορες με μάσκες να απειλούν τον Ζουμπάιντα με πρωκτικό βιασμό. Ο κρατούμενος ανασυνθέτει μια άλλη μέθοδο βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA, γνωστή ως «Walling», κατά την οποία ο λαιμός ενός ατόμου δένεται από ένα κολάρο και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να χτυπήσει το άτομο στον τοίχο.

5100.webp

Σε ένα άλλο σκίτσο, ο Ζουμπάιντα είναι αλυσοδεμένος και γυμνός μπροστά σε μια γυναίκα ανακρίτρια. Ένα άλλο, δείχνει φρουρούς να απειλούν να σκίσουν το Κοράνι, τεχνικές που δεν εγκρίθηκαν ποτέ επίσημα από το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

6600.webp
korani.webp

Ο Ζουμπάιντα υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό 83 φορές. Ο κρατούμενος καταγράφει διάφορες παραλλαγές της τεχνικής, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία τον τοποθετούσαν σε ένα κουτί σε μέγεθος φέρετρου το οποίο στη συνέχεια γέμισε με νερό μέχρι τη μύτη του.

pnigmos.webp

Guardian: Τα βασανιστήρια της CIA στο Γκουαντάναμο – Ανατριχιαστικά σκίτσα του «αιώνιου κρατούμενου» Prime News.

Back to top button