breaking newsΔιεθνή

Στην κόψη του ξυραφιού το Μάλι – Η στρατιωτική χούντα ζήτησε την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ

 

Οι μεταβατικές, στρατιωτικές αρχές του Μάλι ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να αποσύρουν την ειρηνευτική δύναμη MINUSMA από τη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Abdoulaye Diop στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση του Μάλι ζητά την χωρίς καθυστέρηση απόσυρση της MISUSMA» η οποία «απέτυχε» στην ειρηνευτική αποστολή της, είπε ο Diop διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το Μπαμακό είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η απόφαση αυτή θεωρείται σημείο καμπής για το Μάλι. Η MINUSMA συγκροτήθηκε το 2013 με στόχο να σταθεροποιήσει τη χώρα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ, την προηγούμενη χρονιά, που εξελίχθηκε σε ανταρτοπόλεμο με τζιχαντιστικές οργανώσεις, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η δυσφορία για την εντεινόμενη ανασφάλεια στο Μάλι οδήγησε σε δύο πραξικοπήματα, το 2020 και το 2021. Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά σήμερα τη χώρα ήρθε σε αντιπαράθεση με τη MINUSMA και άλλους συμμάχους, όπως η Γαλλία.

Ο Diop είπε στο συμβούλιο ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών του Μάλι και της MINUSMA». Η διατήρηση μιας ειρηνευτικής αποστολής χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας είναι «σχεδόν αδύνατη», σχολίασε ο επικεφαλής της MINUSMA.

«Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας όμως αυτό που πιστεύω –και όλοι συμφωνούν– είναι ότι η διατήρηση της ειρήνης βασίζεται στην αρχή της συγκατάθεσης της χώρας (που φιλοξενεί την αποστολή) και χωρίς αυτή τη συγκατάθεση οι επιχειρήσεις της είναι σχεδόν αδύνατες», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Prime News.

Back to top button