Διεθνή

Όσιος Γεώργιος της Τσερνίκα… ένας χριστιανός με όραμα! Άλλο ονειροπόλος χριστιανός και άλλο οραματιστής χριστιανός..

Όσιος Γεώργιος της Τσερνίκα… ένας χριστιανός με όραμα! Άλλο ονειροπόλος χριστιανός και άλλο οραματιστής χριστιανός..

Σήμερα γιορτάζει ο έτερος άγιος της Τσερνίκα Ρουμανίας ο όσιος Γεώργιος της Τσερνίκα, ο άλλος είναι ο Άγ. Καλλίνικος. Έδρασε τον 18ο αι. όταν η Ρουμανία δοκιμαζόταν από την Ουνία και αναδείχθηκε ως ο ανανεωτής του Ορθόδοξου μοναχισμού στη χώρα του.

Γεννήθηκε το 1730 στη Σάλιστα του Σιμπίου στη Τρανσυλβανία αλλά εκτοπίστηκε λόγω Ουνίας πέρασε τα Καρπάθια όρη κι εγκαταστάθηκε στη Μπουντένια. Εκεί άναψε μέσα του ο πόθος να πάει στο Άγιον Όρος αλλά επειδή ήταν φτωχός δεν είχε τα ναύλα και προσευχόταν στην Παναγία να εξοικονομήσει ένα τρόπο η Χάρη της να μεταβεί. Και η Παρηγορήτρια Γορκουπήκοος τον βοήθησε και έτσι γνώρισε στο Βουκουρέστι έναν μητροπολίτη κατά κάποιες πηγές Έλληνα που τον πήρε μαζί του αρχικά στην Κωνσταντινούπολη για μια 3ετία και τέλος κατέληξαν στο Περιβόλι της Παναγίας.

Προσήλθαν στη Μονή Βατοπαιδίου όπου ο Γεώργιος χειροτονήθηκε διάκονος. Όταν κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης ο Γεώργιος εντάχθηκε στη συνοδεία του λογιότατου και οσιότατου Αγ. Παισίου Βελιτσκόφκυ στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία. Οι συχνές επιδρομές Τούρκων πειρατών κατά του Αγ. Όρους ανάγκασαν όλη τη αδελφότητα ν΄αναχωρήσει για Ρουμανία και να μετεγκατασταθεί στη μονή Νεάμιτς. Ο πόθος του για το Άγιον Όρος ήταν ωστόσο ασίγαστος και επιχείρησε να επανέλθει.

Αλλά ο Θεός είχε άλλο σχέδιο.. ήρθε σε επαφή με τον δεσπότη Ουγγροβλαχίας Γρηγόριο τον Β που τον ήθελε κοντά του και του πρότεινε ν΄αναλάβει ηγούμενος μονής. Ο όσιος Γεώργιος επιδόθηκε σε θερμή προσευχή πριν απαντήσει. Και ο Θεός απάντησε πρώτος..

Είδε σε όραμα τον Άγιο Νικόλαο που τον παρακαλούσε ν΄ανακαινίσει το ερειπωμένο του μοναστήρι στη λίμνη Τσερνίκα.. Αυτό θα πει να έχεις όραμα .. να είσαι χριστιανός με όραμα.. Άλλο το ιδεολογικό όραμα και άλλο το όραμα στον πνευματικό χώρο δεν είναι ιδεολόγημα αλλά άμεση διαδραστική μετοχή στην πνευματική σφαίρα..αλληλοπεριχώρηση 2 κόσμων..

Άλλο ονειροπόλος χριστιανός και άλλο οραματιστής χριστιανός…

Καθ΄υπόδειξην του Αγ. Νικολάου που γιορτάζει μεθαύριο οδηγήθηκε στο νησάκι της λίμνης Τσερνίκα πλησίον του Βουκουρεστίου όπου ήταν η ερειπωμένη μονή του Αγίου Νικολάου.. Αγάπη των υδάτων αυτός ο άγιος. Από τη θάλασσα στη λίμνη και από λίμνη σε ποταμό….

ο άγιος και το φίδι…

Εισερχόμενος στο ναό με τη συνοδεία του είδε στο ιερό ένα τρομερό φίδι στο ιερό σύμφωνα με κάποιες πηγές κουλουριασμένο στην Αγία Τράπεζα.. Ο άγιος δεν έχασε την ψυχραιμία του και άκακος ως ο όφις αποδείχθηκε πιο πείσμων από το θηρίο... Του απευθύνθηκε με πραότητα: ”μέχρι τώρα εσύ έμεινες εδώ, τώρα είναι η σειρά μας να μείνουμε”. Και το φίδι τον υπάκουσε και έφυγε ελευθερώνοντας το πεδίο.. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους..Δηλαδή έκανε διαπραγμάτευση.. εσύ του λέει πήρες το μερίδιο σου σειρά μας τώρα.. Ως και τα άλογα όντα τα πιο φοβερά γίνονται ανθρωπονόητα και αντιλαμβάνονται τους αγίους ενώ αναντίστοιχα δεν τους καταλαβαίνουν ούτε οι πιο καλοί χριστιανοί …γιατί υπεισέρχεται ο φθόνος κι ο ανταγωνισμός η ίντριγκα η αγάπη της πρωτοκαθεδρίας τα προνόμια και τα οφίτσια .. σου λέει είναι δυνατόν ”ο γιος του τέκτων”’ . Εκεί είμαστε κολλημένοι 2000 χρόνια μετά στις ίδιες προκαταλήψεις με ανάλογη νοοτροπία. Τι κι αν πήρε ψαράδες και τους έκανε θεολόγους ο Κύριος τι κι αν προσέλαβε βοσκούς σαν τον Άγιο Σπυρίδωνα για να κατηχήσουν τους θεολόγους και τους πατριάρχες… Υπάρχει πάντα αυτή η σιδηρά προκατάληψη…

Ανακαίνισε τη Μονή ο όσιος Γεώργιος και τέλη 18ου αι απαριθμούσε ως και 130 μοναχούς. Ποιμενάρχης μέγας. Ασκητικός, διορατικός χαρισματικός αναζωογόνησε την μοναχική ζωή στη Ρουμανία. Το 1906 είχε οσιακό ειρηνικό τέλος σαν σήμερα στις 3 Δεκεμβρίου..

δεν γνώριζα την ύπαρξη του και πριν 1 βδομάδα περίπου έλαβα από ένα πρόσωπο ( από αυτά που δεν το περιμένεις) που πρόσφατα είχε πάει στη Ρουμανία την εικονίτσα του τη ρουμάνικη που είναι στη φωτογραφία. ε αφού με καταδέχθηκε να μου γνωστοποιήσει την υπαρξή του να μην του κάνω και εγώ ως αντίδωρο ένα μικρό άρθρο;

dimpenews.com

Back to top button