breaking newsΔιεθνή

Σουδάν: Οι φονικές μάχες εξαπλώνονται στο Νταρφούρ

Κάπου 2,2 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Σουδάν

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε βομβαρδισμούς του στρατού και των παραστρατιωτικών οι οποίοι πλέον άρχισαν να μάχονται σε ακόμη μια πόλη του Νταρφούρ, αχανούς περιοχής στο δυτικό Σουδάν από όπου συνεχίζεται η μαζική και ακατάπαυστη φυγή χιλιάδων προσφύγων.

«Ο πρώτος προσωρινός απολογισμός είναι 12 άμαχοι νεκροί στη Νιάλα», την πρωτεύουσα της πολιτείας Νότιο Νταρφούρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατρός που εργάζεται στην πόλη αυτή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Όμως ξέρουμε πως πέθανε και τραυματίστηκε κόσμος που δεν είχε δυνατότητα να φθάσει σε νοσοκομείο, καθώς (…) οι μάχες εμποδίζουν τις μετακινήσεις», πρόσθεσε.

Μαίνεται ο πόλεμος από τον Απρίλιο

Από την 15η Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto προέδρου του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», υπαρχηγού της χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.800 ανθρώπους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς είναι χωρίς αμφιβολία αυτός στην Ελ Τζενέινα, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Δυτικού Νταρφούρ, όπου από τα τέλη Απριλίου, μαχητές φυλών και οπλισμένοι άμαχοι έχουν εμπλακεί στις μάχες ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς. Σε αυτή την πόλη έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον «1.100 νεκροί» σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κι έχουν διαπραχθεί ωμότητες που ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του.

Στους δρόμους, που είναι σπαρμένοι πτώματα, θύματα κείτονται κάτω από τον ήλιο που ζεματάει, ενώ μπάρες καταστημάτων είναι κατεβασμένες ή διαλυμένες από αυτούς που τα λεηλάτησαν. Ανάμεσά τους, άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει να φύγουν οικογενειακώς προσπαθούν να αποφύγουν τις σφαίρες τα τριάντα χιλιόμετρα που χωρίζουν την πόλη από το γειτονικό Τσαντ. Σχεδόν 160.000 Σουδανοί έχουν ήδη καταφύγει εκεί για να σωθούν από τον πόλεμο.

Οι βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ συνεχίζονται

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αντρέ, συνωστίζονται κάτω από λινάτσες απλωμένες πάνω σε κομμένα κλαδιά ή σχηματίζουν μεγάλες ουρές για να μπορέσουν να πάρουν νερό ή τρόφιμα. Κάπου 2,2 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Σουδάν και μισό εκατομμύριο έχουν φύγει από τη χώρα. Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν τις οικογένειες που έφυγαν βιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους από τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν καταληφθεί από τους παραστρατιωτικούς.

Αλλά είναι αντιμέτωπος με έλλειψη κεφαλαίων. Ο ΟΗΕ δεν εξασφάλισε υποσχέσεις παρά για το μισό από το ποσό που χρειάζεται στην πρόσφατη σύνοδο της Γενεύης. Οι ΜΚΟ, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν τη σουδανική γραφειοκρατία που εμποδίζει να περάσουν τα φορτία τους από το Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα, και δεν δίνει ούτε βίζες ούτε άδειες μετακίνησης στις ομάδες τους.

Ως πρότινος, οι Αμερικανοί και οι Σαουδάραβες διαπραγματεύονταν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός για να βοηθούν τις ΜΚΟ. Αλλά από την περασμένη Τετάρτη, η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των απεσταλμένων των δύο πλευρών στην πραγματικότητα δεν άρχισαν ποτέ. Και, ενώ οι συνομιλίες σέρνονταν, οι δυνάμεις των δυο πλευρών λάμβαναν θέσεις.

Νέες επιθέσεις

Ο στρατός εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Χαρτούμ. Οι ΔΤΥ πολλαπλασίασαν τις ομοβροντίες του πυροβολικού εναντίον βάσεων του στρατού και της αστυνομίας. Και οι δυο εμπόλεμες πλευρές ανακοινώνουν καθημερινά νέες επιθέσεις.

Χθες πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις τάξεις των παραστρατιωτικών δήλωσε ότι οι ΔΤΥ «κατέλαβαν τον έλεγχο του αρχηγείου της αστυνομίας στο νότιο Χαρτούμ». Μια ημέρα νωρίτερα, οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωναν πως κατέρριψαν δυο αεροσκάφη του στρατού.

Ο τελευταίος από την πλευρά του ανακοίνωσε πως απώθησε το Σάββατο «τρεις επιθέσεις των παραστρατιωτικών ανταρτών», όπως αποκαλεί τις ΔΤΥ. Οι κάτοικοι της σουδανικής πρωτεύουσας, που πέρα από την παραλυτική ζέστη αντιμετωπίζουν ολοένα πιο κραυγαλέες ελλείψεις, νερού, τροφίμων, ηλεκτρικού, τρέμουν όταν ακούν πυρά.

Την Κυριακή, έκαναν λόγο για ομοβροντίες στο νότιο τμήμα της πόλης και μάχες εκ του συστάδην σε προάστια. «Ρουκέτες πλήττουν σπίτια», είπε κάτοικος στην Ομντουρμάν, βορειοδυτικό προάστιο του Χαρτούμ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Back to top button