breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ο Mεσαιωνικός κόσμος της τεχνολογίας: Αγορά σκλάβων μέσω Instagram και άλλων εφαρμογών (βίντεο)

Μπορεί η εναλλακτική ενημέρωση να διώκεται μετά μανίας με την ταμπελοποίηση των «ψευδών ειδήσεων», μπορεί οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν τον όρο “μαύρη λίστα” και καλά ότι προάγει τον ρατσισμό, αλλά οι εφαρμογές τους που πουλούν σκλάβους είναι γεγονός… πολλών εκατομμυρίων!

 

Μια μυστική έρευνα από το BBC News Arabic τον περασμένο Οκτώβριο, διαπίστωσε ότι οι οικιακοί εργαζόμενοι αγοράζονται και πωλούνται παράνομα στο Διαδίκτυο σε μια ακμάζουσα μαύρη αγορά.

Ορισμένες από τις συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στο Instagram που ανήκει στο Facebook, όπου οι αναρτήσεις έχουν προωθηθεί μέσω hashtags με αλγόριθμο και πωλήσεις με διαπραγμάτευση μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων.

Άλλες καταχωρίσεις έχουν προωθηθεί σε εφαρμογές που έχουν εγκριθεί και παρέχονται από το Google Play και το App Store της Apple, καθώς και από τους ιστότοπους των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αφού ειδοποιήθηκε για το ζήτημα, το Facebook δήλωσε ότι είχε απαγορεύσει ένα από τα εμπλεκόμενα hashtag.

Η Google και η Apple δήλωσαν ότι συνεργάζονται με προγραμματιστές εφαρμογών για την αποτροπή παράνομης δραστηριότητας. Οι παράνομες πωλήσεις αποτελούν σαφή παραβίαση των κανόνων των εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ για προγραμματιστές εφαρμογών και χρήστες.

Ωστόσο, το BBC διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλές σχετικές λίστες που εξακολουθούν να είναι ενεργές στο Instagram και άλλες εφαρμογές διαθέσιμες μέσω της Apple και της Google.

Αγορά σκλάβων

Εννέα στα 10 σπίτια του Κουβέιτ έχουν οικιακή βοηθό που προέρχεται από μερικά από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου στον Κόλπο, με στόχο να βγάλουν αρκετά χρήματα για να στηρίξουν την οικογένειά τους στο σπίτι.

Η 16χρονη Φάτου (όχι το πραγματικό της όνομα) από τη Γουινέα με τον πωλητή της στο Κουβέιτ

Παριστάνοντας ένα ζευγάρι που έφτασε πρόσφατα στο Κουβέιτ, η μυστική ομάδα του BBC μίλησε σε 57 χρήστες εφαρμογών και επισκέφτηκε περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους που προσπαθούσαν να τους πουλήσουν οικιακούς εργαζόμενους μέσω μιας δημοφιλούς εφαρμογής εμπορευμάτων που ονομάζεται 4Sale.

Οι πωλητές σχεδόν όλοι υποστήριξαν τη δήμευση των γυναικείων διαβατηρίων, περιορίζοντάς τες στο σπίτι, και ότι τους αρνείται οποιαδήποτε άδεια, ενώ τους δίνεται λίγη ή καθόλου πρόσβαση σε ένα τηλέφωνο.

Στα περισσότερα μέρη του Κόλπου, οι οικιακές εργαζόμενες εισέρχονται στη χώρα από οργανισμούς και στη συνέχεια εγγράφονται επίσημα στην κυβέρνηση.

Οι πιθανοί εργοδότες πληρώνουν στα πρακτορεία αμοιβή και γίνονται ο επίσημος χορηγός του οικιακού εργαζομένου.

Κάτω από αυτό που είναι γνωστό ως σύστημα Kafala, μια οικιακή εργαζόμενη δεν μπορεί να αλλάξει ή να εγκαταλείψει τη δουλειά της, ούτε να φύγει από τη χώρα χωρίς την άδεια του χορηγού της.

Εφαρμογές όπως το 4Sale και το Instagram επιτρέπουν στους εργοδότες να πωλούν τη χορηγία των οικιακών τους εργαζομένων σε άλλους εργοδότες, για κέρδος. Αυτό παρακάμπτει τα πρακτορεία και δημιουργεί μια ανεξέλεγκτη μαύρη αγορά που αφήνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Αυτή η διαδικτυακή αγορά σκλάβων δεν συμβαίνει μόνο στο Κουβέιτ. Στη Σαουδική Αραβία, η έρευνα διαπίστωσε ότι εκατοντάδες γυναίκες πουλήθηκαν στο Haraj, μια άλλη δημοφιλής εφαρμογή εμπορευμάτων. Υπήρχαν εκατοντάδες ακόμη στο Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook.

Απ’ όταν η ομάδα του BBC επικοινώνησε με τις εφαρμογές και τις εταιρείες τεχνολογίας για τα ευρήματά τους, το 4Sale έχει καταργήσει το τμήμα οικιακών εργαζομένων της πλατφόρμας του.

Το Facebook είπε ότι είχε απαγορεύσει το αραβικό hashtag “خادمات للتنازل #” – το οποίο μεταφράζεται ως “#maidsfortransfer”.

Η Apple δήλωσε ότι “απαγόρευσε αυστηρά” την προώθηση της εμπορίας ανθρώπων και της εκμετάλλευσης παιδιών σε εφαρμογές που διατίθενται στην αγορά της.

“Οι προγραμματιστές εφαρμογών είναι υπεύθυνοι για την αστυνόμευση του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες στις πλατφόρμες τους”, ανέφερε.

“Συνεργαζόμαστε με προγραμματιστές για να λάβουμε άμεσα διορθωτικά μέτρα όποτε εντοπίσουμε προβλήματα και, σε ακραίες περιπτώσεις, θα καταργήσουμε την εφαρμογή από το Store. Συνεργαζόμαστε επίσης με προγραμματιστές για την αναφορά τυχόν παρανομιών στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου”.

Οι εταιρείες συνεχίζουν να διανέμουν τις εφαρμογές 4Sale και Haraj, ωστόσο, με βάση το ότι πρωταρχικός σκοπός τους είναι η πώληση νόμιμων αγαθών και υπηρεσιών.

Το 4Sale μπορεί να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, εκατοντάδες οικιακοί βοηθοί εξακολουθούσαν να ανταλλάσσονται στο Haraj, στο Instagram και σε άλλες εφαρμογές που έχει δει το BBC.

 

 

 

igata

Back to top button