breaking newsΕλλάδα

«Αποκτήσαμε σύστημα υγείας μιας νόσου» λένε οι γιατροί! – Η κυβέρνηση ετοιμάζει ολικό lockdown στην Θεσσαλονίκη

 

Σοκ προκαλεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για δημιουργία δημόσιου συστήματος υγείας μιας νόσου, δηλαδή μόνο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού: 

«Το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου».

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σχεδόν ακυρώνονται τα χειρουργεία, τα οποία θα ανασταλούν στο 80% στο σύνολο!

Ένα βήμα πιο κοντά στο ολικό lockdown βρίσκεται η Θεσσαλονίκης καθώς η «κρουσματολογία» αυξάνεται καθημερινά και αν αυτό συμβεί αμέσως μετά παίρνει σειρά η Αθήνα.

Το πλήγμα για την ελληνική οικονομία θα είναι συντριπτικό. Ήδη στην Θεσσαλονίκη διαβιούν έναιμισυ εκατομμύριο άνθρωποι ενώ στην Αθήνα τα νέα περιοριστικά μέτρα επί της ουσίας έχουν επιβάλει ένα άτυπο lockdown.

Το ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά δεν σημαίνει κάτι καθώς, με το κλίμα τρόμου που έχει δημιουργηθεί ουδείς πρόκειται αυτοπροσώπως να εισέλθει σε μαγαζί και να αγοράσει οτιδήποτε.

Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης έχει τεθεί η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεδομένου ότι στη Δράμα εντοπίστηκαν χθες 90 κρούσματα, στη Ροδόπη 112 και στον Έβρο άλλα 48.

Γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον ότι στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 100% και μεγάλο βάρος σηκώνουν, με τις νοσηλείες των ασθενών, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-Covid-19 – ειδικότερα προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ “Άγιος Παύλος”, 10 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Γεννηματάς”, 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου” και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής. Μάλιστα, σήμερα στην πόλη μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για να  επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Γεννηματάς”.

Μέχρι τώρα είχαν διατεθεί περίπου 40 κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης – τα οποία βεβαίως καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Ελλάδας – οπότε πλέον οι διαθέσιμες κλίνες διπλασιάζονται.

Στο plan B του υπουργείου περιλαμβάνονται οι αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη προς την Αττική -είτε για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 είτε για άλλα περιστατικά. Για τον λόγο αυτό θα βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο C-130 στο αεροδρόμιο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 449 νέα περιστατικά – αριθμός που θεωρείται χαμηλός λόγω της αργίας της Κυριακής- και το Σάββατο είχαν δηλωθεί άλλα 839.

Στην Αττική χθες δηλώθηκαν 300 και προχθές 464. Ωστόσο, με δεδομένη την μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά των δύο περιφερειών, περίπου 4 εκατ. πληθυσμός στο λεκανοπέδιο, περιπου 1,5 εκατ. στη Θεσσαλονίκη, η συμπρωτεύουσα θεωρείται πιο «κόκκινη».

 

Pronews
Back to top button