breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σκοπιμότητα εμβολιασμού με αεροζόλ σε ανθρώπους

 

Η σκοπιμότητα της χρήσης εμβολίων αεροζόλ για την επίτευξη μαζικής και ταχείας ανοσοποίησης, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες και πληγείσες περιοχές, αξιολογείται με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες.

Ο τρόπος εισαγωγής του εμβολίου με αεροζόλ, που ακολουθεί καλύτερα τη φυσική οδό πολλών λοιμώξεων, μπορεί πρώτα να οδηγήσει σε ανάπτυξη ανοσίας στην πύλη εισόδου και μπορεί επίσης να προκαλέσει μια πιο γενικευμένη άμυνα.

Ο συνιστώμενος βέλτιστος τρόπος εισαγωγής ενός εμβολίου αεροζόλ είναι η ρινική αναπνοή, η οποία είναι πιο κατάλληλη για γηριατρικούς και παιδιατρικούς πληθυσμούς, επιτρέπει τη χρήση μεγαλύτερων όγκων αντιγόνου και επιτρέπει την ευκολότερη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Οι τεχνικές απαιτήσεις για ιδανικά εμβόλια αεροζόλ και συστήματα χορήγησης, πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας είναι άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζονται.

Αρκετές χιλιάδες ανθρώπινα υποκείμενα έχουν εμβολιαστεί με αεροζόλ για μια περίοδο πολλών ετών στη Ρωσία με ζωντανά εξασθενημένα στελέχη έναντι πολλών ασθενειών. Εκτεταμένες επιτόπιες δοκιμές στη Νότια Αμερική με εμβόλιο ζωντανής εξασθενημένης ιλαράς με αεροζόλ ήταν επίσης επιτυχείς και έχουν αναφερθεί εξαιρετικά αποτελέσματα με πιλοτικά έργα που χρησιμοποιούν εμβόλιο αδρανοποιημένου ή ζωντανού εξασθενημένου αερολύματος κατά της γρίπης Α.

Συμπεραίνουμε ότι η ανοσοποίηση με αεροζόλ φαίνεται μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος εμβολιασμού. Αν και εξακολουθούν να λείπουν ορισμένες βασικές πληροφορίες, αυτή η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε μεγάλους πληθυσμούς και ως εκ τούτου έχει περάσει τη φάση της αρχικής αξιολόγησης σκοπιμότητας.

Αλήθεια, σας ενημέρωσε ποτέ κανείς πως έχουν γίνει τέτοιες δοκιμές; Πως “ψεκάζουν” τον κόσμο με εμβόλια σε μορφή αερολυμάτων; Αν γίνει αυτό η κύρια μέθοδος και ρουτίνα, ποιοι θα είναι οι “ψεκασμένοι” και ποιοι οι “αψέκαστοι”;

 

primenews
Back to top button