breaking newsΚύπρος

ΚΥΠΡΟΣ-Γονάτισαν στο μεταναστευτικό – 5.120 αιτήσεις ασύλου το 2022

Γονάτισαν στο μεταναστευτικό - 5.120 αιτήσεις ασύλου το 2022

 

  Βάσος Βασιλείου
  

Την ώρα που κρατικές υπηρεσίες γονατίζουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ενώ διάφοροι επιτήδειοι κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, οι αφίξεις μεταναστών αυξάνονται τρομακτικά. Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 υποβλήθηκαν 5.120 αιτήσεις ασύλου και το 2021 υποβλήθηκαν 12.600.

Στο Πουρνάρα υπάρχουν 2.680 άτομα χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Αυτό που συγκλόνισε χθες από την όλη εικόνα του προβλήματος, όπως παρουσιάστηκε από τις Υπηρεσίες, είναι η εξαφάνιση 11 ασυνόδευτων παιδιών από το Πουρνάρα, τα οποία ουδείς γνωρίζει πού κατέληξαν.Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, τα τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά εξαφανίστηκαν το 2019, τα τρία το 2021 και τα υπόλοιπα τέσσερα τους πρώτους μήνες αυτού του χρόνου. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας 261 εν δυνάμει ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ζητά εναγωνίως δέκα άτομα για να ενισχύσουν το έργο του, ενώ και η Υπηρεσία Ασύλου παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, κάτι το οποίο οδηγεί στην καθυστέρηση εξέτασης των αιτήσεων (εκκρεμούν περίπου 21.500) και δημιουργεί προβλήματα, όχι μόνο στο κράτος αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες, κάτι το οποίο δυνατόν να εκθέσει την Κύπρο διεθνώς, την ίδια ώρα που οι καθυστερήσεις συνεπάγονται καταβολή χορηγιών μέχρι… νεωτέρας.

Μαζί με τους δικαιούχους και αρκετοί οι οποίοι προέρχονται από ασφαλείς χώρες και τσουβαλιάζονται στις φυλακές, οι οποίες επίσης είναι υπερπλήρεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως ελέχθη χθες στη Βουλή, λόγω του φόβου διείσδυσης τρομοκρατών (εξετάστηκαν τρεις υποθέσεις και μόνο μία οδηγήθηκε στο δικαστήριο), οι Αρχές σε συνεργασία με τη FRONTEX κατάσχουν τα τηλέφωνα αιτητών και κάνουν φύλλο και φτερό τα δεδομένα τους, αναζητώντας τρομοκρατικά ίχνη. Στην απελπισία τους κάποιοι αιτητές πληρώνουν δικηγόρους για υποβολή αιτήσεων, αλλά αυτοί εξαφανίζονται καταδεικνύοντας την τάση «αρπαχτής» που διαμορφώνεται.

philenews

Back to top button