breaking newsκοινωνία

Κ. Συνολάκης: «Αισθάνομαι αηδία» με τις συνομιλίες των υπευθύνων για το Μάτι

Τον αποτροπιασμό του για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας με το εισαγγελικό πόρισμα ανάμεσα σε υπαλλήλους της γραμμής 199 και πολιτών από το Μάτι, τις ώρες της καταστροφής τον Ιούλιο, εξέφρασε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο πολυτεχνείο της Κρήτης.

«Αποκαλύφθηκε η πλήρης παράλυση του κρατικού μηχανισμού» σημείωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «παραπολιτικά 90,1» και χαρακτήρισε ήπιο το δικό του πόρισμα σε σχέση με την εισαγγελική έρευνα.

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «αισθάνομαι αηδία με τις αντιδράσεις και τις συνομιλίες που ακούσαμε από το 199, από τις επικοινωνίες που είχαν μαζί τους πολίτες και τις οδηγίες που έδιναν οι υπηρεσίες, αηδία με την αδιαφορία που είχαν για την ανθρώπινη ζωή και την έλλειψη ανθρωπιάς.

Αισθάνομαι αηδία και ντροπή που έχουμε τέτοιους ανθρώπους στην κοινωνία μας που είναι τόσο αδιάφοροι. Δεν το περίμενα αυτό. Στον καιρό και στα χρόνια που είχα διάφορες επικοινωνίες με την πολιτική προστασία και με τους επαγγελματίες που είναι στις υπηρεσίες ανάγκης αυτό δεν το περίμενα».

Και πρόσθεσε: «Το βρίσκω ακατανόητο ως άνθρωπος, και ως Έλληνας απαράδεκτο. Η μόνη επιεικής εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι στην πολιτική προστασία μέχρι τώρα δεν πήγαιναν άνθρωποι και υπάλληλοι επειδή το θέλανε. Όποιος ήθελε μία δουλίτσα, να τον βολέψουμε κάπου, πήγαινε στην πολιτική προστασία χωρίς το πτυχίο του να έχει κάποια σχέση, χωρίς να έχει γνώσεις».

Επίσης, έκανε λόγο για αδιανόητη συμπεριφορά που προκαλεί μόνο αηδία και σημείωσε πως το δικό του πόρισμα είναι εξαιρετικά ήπιο σε σχέση με την εισαγγελική έρευνα που πριν λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας. «Αποκαλύφθηκε η εγκατάλειψη και η πλήρης παράλυση του κρατικού μηχανισμού που λειτούργησε με μεγάλη καθυστέρηση. Το πόρισμα μου τελικά αποδείχτηκε πολύ ήπιο σε σχέση με την εισαγγελική έρευνα. Το πόρισμα μου προσπάθησε να είναι επιστημονικό. Κινηθήκαμε με βάση το τι μας έλεγαν τα μοντέλα, τι μας έλεγαν οι αριθμοί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε όσους του επιτέθηκαν λέγοντας ότι «ήταν η πρώτη αντίδραση να πυροβοληθεί ο αγγελιαφόρος. Εγώ ήμουνα ο πρώτος αγγελιαφόρος που κοίταξε τα στοιχεία, μίλησε με τους ανθρώπους, που προσπάθησε να καταλάβει τι γίνεται. Είναι μια παλιά αρχή πολλών ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν την μεγάλη εικόνα να πυροβολούν τον αγγελιαφόρο. Δεν κατάλαβε τότε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας ότι ήμουν απλώς ο αγγελιαφόρος, ότι αυτά τα πράγματα που έλεγα κάποια στιγμή θα έβγαιναν».

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος ασκήσεων προετοιμασίας για την απομάκρυνση του πληθυσμού και αυτές οι ασκήσεις να γίνονται σε πραγματικές συνθήκες και όχι για να βγάζει ωραίους λόγους ένας υπουργός.

«Οι ασκήσεις γίνονται σε πραγματικές συνθήκες. Η ιδέα της άσκησης είναι ότι πρέπει να αποτύχει. Στην Ελλάδα φοβόμαστε την αποτυχία της άσκησης. Την άσκηση δεν την κάνουμε για να έρθει ένας υπουργός και να μας πει τι ωραία γίνονται τα πράγματα, την κάνουμε για να μάθουμε τις αδυναμίες μας», υπογράμμισε στηλιτεύοντας τις ασκήσεις που γίνονται με καλοπλυμένα πυροσβεστικά οχήματα και καλοπλυμένα αστυνομικά οχήματα και όλοι φορούν τα καλά τους…

Τέλος. υπογράμμισε ότι «έχουμε ένα πολύ μικρό παράθυρο που μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, γιατί μετά η τραγωδία ξεχνιέται όσο μεγάλη και αν είναι» και πως «τώρα είναι η στιγμή να αλλάξουμε και να διορθώσουμε κάποια πράγματα».

 

 

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Back to top button