breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται την επιστήμη

 

Υπήρξε μια ατυχής αλλαγή στις Δυτικές εκπαιδευτικές πρακτικές τις τελευταίες δεκαετίες απομακρύνοντας τες από αυτό που ονομάζαμε «κριτική σκέψη».

Στην πραγματικότητα, η κριτική σκέψη ήταν κάποτε βασικό στοιχείο των αμερικανικών κολεγίων και τώρα φαίνεται σαν να μην υπάρχει πια η έννοια, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που συνήθιζε. Αντίθετα, έχει προκύψει μια άλλη μορφή μάθησης που προωθεί τη «σωστή σκέψη», μια μορφή κατήχησης που ενθαρρύνει και επιβραβεύει μια συγκεκριμένη ανταπόκριση από τους μαθητές, η οποία συμβαδίζει με την ιδεολογία και όχι απαραίτητα με την πραγματικότητα.

Δεν είναι ότι τα σχολεία επιβάλλουν άμεσα μια κολεκτιβιστική ή εταιρική ιδεολογία (μερικές φορές το κάνουν), είναι περισσότερο ότι φιλτράρουν εναλλακτικές απόψεις καθώς και γεγονότα και στοιχεία που δεν τους αρέσουν έως ότου το μόνο που απομένει είναι ένας μόνο δρόμος και ένα μόνο συμπέρασμα για οποιοδήποτε δεδομένο πρόβλημα. Διδάσκουν στους μαθητές πώς να ΜΗΝ σκέφτονται παρουσιάζοντας πειράματα σκέψης και στη συνέχεια ελέγχοντας τα αποδεκτά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο και χειραγωγό πείραμα σκέψης που χρησιμοποιείται στα σχολεία είναι να ζητηθεί από τους μαθητές να γράψουν μια «ανάλυση» σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται την επιστήμη ή τους επιστήμονες αυτές τις μέρες. Το κόλπο είναι ότι η ερώτηση παρουσιάζεται πάντα με ένα ενσωματωμένο συμπέρασμα – ότι οι επιστήμονες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη και μερικοί άνθρωποι αρνούνται να ακούσουν, οπότε ας καταλάβουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο ανόητοι.

Έχω δει αυτό το πείραμα πολλές φορές, παρουσιάζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχω δει ποτέ καθηγητή κολεγίου ή καθηγητή δημόσιου σχολείου να ρωτά τους μαθητές: «Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες σήμερα;»

Ούτε μία φορά.

Αυτό ΔΕΝ είναι ανάλυση, είναι ελεγχόμενη υπόθεση. Εάν έχετε ήδη ένα συμπέρασμα στο μυαλό σας πριν ξεκινήσετε ένα πείραμα σκέψης, τότε φυσικά θα προσπαθήσετε να προσαρμόσετε το αποτέλεσμα του πειράματος ώστε να ταιριάζει στις προκαταλήψεις σας. Τα σχολεία σήμερα παρουσιάζουν αυτήν την ανοησία ως μια μορφή παιχνιδιού σκέψης, ενώ στην πραγματικότητα είναι προπαγάνδα. Οι μαθητές διδάσκονται να σκέφτονται μέσα στο κουτί, όχι έξω από το κουτί. Δηλαδή διδάσκονται να σκέφτονται συμβατικά και όχι πρωτότυπα και επαναστατικά. Αυτό δεν είναι επιστήμη, είναι αντιεπιστήμη.

Ο εκπαιδευτικός προγραμματισμός, όπως αυτός, είναι πλέον βασικός πυλώνας, ενώ η πραγματική επιστήμη έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Εκατομμύρια παιδιά φεύγουν από τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια χωρίς να κατανοούν την πραγματική επιστημονική μέθοδο ή την επιστήμη γενικά. Ρωτήστε τους ποιες είναι οι εξισώσεις για την Πυκνότητα ή την Επιτάχυνση και δεν θα έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάτε. Ρωτήστε τους για ζητήματα που αφορούν τον εμβολιασμό ή την «κλιματική αλλαγή» και θα βρουν μια σειρά από προ-προγραμματισμένες απαντήσεις σχετικά με το γιατί η επιστήμη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με κανέναν τρόπο.

Στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης συχνά αναφερόμαστε σε αυτό ως «παγιδευμένοι στο Matrix» και είναι δύσκολο να σκεφτούμε μια καλύτερη παρομοίωση. Οι άνθρωποι ανταμείβονται τόσο καιρό για την αποδοχή της συμβατικής και επικρατούσας αφήγησης και την τυφλή απόρριψη οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας που όταν τους παρουσιάζεται η πραγματικότητα είτε γελούν με αυτό αλαζονικά είτε ανατρέπονται με τρόμο. Το Matrix είναι πολύ πιο άνετο και ασφαλές, και δείτε όλους τους καλούς βαθμούς που λαμβάνετε όταν λέτε τα σωστά πράγματα και αποφεύγετε τις δύσκολες ερωτήσεις και συμφωνείτε με τον δάσκαλο.

Δεδομένης της θλιβερής κατάστασης της επιστήμης στη Δύση αυτές τις μέρες γύρω από την ανταπόκριση στον Covid καθώς και την παράλογη και αντιεπιστημονική ώθηση για αναγκαστικούς εμβολιασμούς, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δοκιμάσω αυτήν την άσκηση σκέψης, αλλά από μια οπτική γωνία που δεν επιτρέπεται ποτέ στα σημερινά σχολεία:

Γιατί οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πλέον την επιστήμη και τους επιστήμονες;

Αυτό είναι απλό: Επειδή πολλοί επιστήμονες έχουν συλληφθεί να λένε ψέματα και να παραποιούν τα δεδομένα τους για να ταιριάζουν στα συμπεράσματα που θέλουν και όχι στα γεγονότα. Η επιστήμη συχνά πολιτικοποιείται για να εξυπηρετήσει μια ατζέντα. Αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, αυτό είναι αποδεδειγμένο γεγονός.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Το θέμα είναι ότι καμία επιστήμη δεν πρέπει να γίνεται τυφλά αποδεκτή χωρίς ανεξάρτητη εξέταση ΌΛΩΝ των διαθέσιμων γεγονότων. Αυτό είναι τελικά το όλο νόημα της επιστήμης. Ναι, υπάρχουν ηλίθιες θεωρίες συνωμοσίας εκεί έξω όταν πρόκειται για επιστημονική ανάλυση, αλλά υπάρχουν και ορισμένες απάτες στον κόσμο της επιστήμης.

Ο συνήθης ψευδής ισχυρισμός είναι ότι ο μέσος άνθρωπος έχει άγνοια και δεν έχει την ικανότητα να κατανοήσει τα επιστημονικά δεδομένα. Μου φαίνεται ενδιαφέρον ότι αυτό είναι το γενικό μήνυμα του πειράματος σκέψης εμπιστοσύνης-επιστήμης. Ταιριάζει ακριβώς με την επικρατούσα τάση και την κυβερνητική αφήγηση ότι οι επιστήμονές ΤΟΥΣ, οι επιστήμονες για τους οποίους πληρώνουν και για τους οποίους πληρώνουν οι εταιρείες, είναι ανεπιφύλακτα σωστοί και δεν πρέπει να αμφισβητούνται. Είναι οι αρχιερείς της σύγχρονης εποχής, που εμβαθύνουν σε μεγάλες μαγείες που εμείς οι βρώμικοι αγρότες δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Δεν είναι δικό μας θέμα να αμφισβητούμε την «επιστήμη», είναι δουλειά μας απλώς να την ασπαζόμαστε σαν θρησκεία και να υποκλινόμαστε με ευλάβεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να εξετάζουν τα επιστημονικά δεδομένα, αρκεί να είναι διαφανή. Όταν τα γεγονότα συγκαλύπτονται ή περιστρέφονται ή παραλείπονται, αυτό προκαλεί σύγχυση, και φυσικά μόνο οι επιστήμονες του κατεστημένου μπορούν να ξεμπερδέψουν το χάος γιατί είναι αυτοί που το δημιούργησαν. Ας δούμε μερικά παραδείγματα που σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη υγεία…

GMO Καλλιέργειες και το τρένο των Εταιρικών Χρημάτων

Τα αρχικά GMO χρησιμοποιούνται για την φράση Genetically Modified Organism που σημαίνει Γενετικά τροποποιημένος οργανισμός. Η προπαγάνδα γύρω από τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς είναι αδυσώπητη και διάχυτη, με τη γενική ώθηση να είναι ότι είναι απολύτως ασφαλείς και ότι όποιος λέει το αντίθετο είναι συνωμοσιολόγος. Και σίγουρα, υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μελέτες που επιβεβαιώνουν εύκολα αυτό το συμπέρασμα. Λοιπόν, η υπόθεση έκλεισε, σωστά;

ΟΧΙ ακριβως. Εδώ είναι όπου η κριτική σκέψη είναι τόσο χρήσιμη και η πραγματικότητα ξεφεύγει από αυτούς που διδάσκουν τα δόγματα – Ποιος πλήρωσε για αυτές τις μελέτες και έχουν έννομο συμφέρον να λογοκρίνουν τα αρνητικά δεδομένα για τους Γενετικά Τροποιημένους Οργανισμούς (GMO);

Λοιπόν, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι μελέτες GMO χρηματοδοτούνται από δύο πηγές – γίγαντες της βιομηχανίας GMO όπως η Monsanto, η Dupont και η Syngenta, ή κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η FDA (U.S. Food and Drug Administration) και η EPA (U.S. Environmental Protection Agency). Πολύ λίγες μελέτες είναι πραγματικά ανεξάρτητες, και αυτό είναι το πρόβλημα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και εταιρείες όπως η Monsanto έχουν κεκτημένο συμφέρον να αποτρέψουν τη δημοσίευση κρίσιμων μελετών για τους GMO.

Η Monsanto έχει πιαστεί σε πολλές περιπτώσεις να κρύβει τις επικίνδυνες επιπτώσεις των προϊόντων της στην υγεία, από το Agent Orange έως την αυξητική ορμόνη RGBH που χρησιμοποιείται σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Έχουν πιαστεί να συντάσσουν παράνομους φακέλους για τους επικριτές τους. Η βιομηχανία έχει πιαστεί πολλές φορές να πληρώνει ακαδημαϊκούς και επιστήμονες για να εκπονήσει μελέτες για τους GMO με θετική στροφή και ακόμη και να επιτεθεί σε άλλους επιστήμονες που εμπλέκονται σε πειράματα που είναι επικριτικά για τους GMO. Η έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον οι μισές από όλες τις μελέτες GMO χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία GMO, ενώ η πλειοψηφία των άλλων μισών χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις.

Υπάρχει επίσης εδώ και πολύ καιρό μια περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ των κατόχων πληροφοριών της βιομηχανίας GMO, της FDA και της EPA. Οι αξιωματούχοι συχνά εργάζονται για τη Monsanto και στη συνέχεια βρίσκουν δουλειά στην κυβέρνηση και μετά επιστρέφουν ξανά στη Monsanto. Η αμοιβαία παροχή υποστήριξης με ύπουλο ή παράνομο τρόπο είναι τόσο τρομακτική που η κυβέρνηση δημιούργησε ακόμη και ειδικές νομικές προστασίες για εταιρείες GMO όπως η Monsanto βάσει αυτού που είναι τώρα γνωστός ως νόμος προστασίας της Monsanto (τμήμα 735 του νομοσχεδίου HR 993 για τις γεωργικές πιστώσεις) υπό την κυβέρνηση Ομπάμα το 2013. Αυτό καθιστά ουσιαστικά GMO εταιρείες απρόσβλητες σε δικαστικές διαμάχες για GMO και οι ίδιες προστασίες έχουν ανανεωθεί από τότε σε διαφορετικά νομοσχέδια.

Πέρα από την περιστρεφόμενη πόρτα, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει πολλά προϊόντα GMO με ελάχιστα έως καθόλου κρίσιμα δεδομένα για να επιβεβαιώσει την ασφάλειά τους. Όχι μόνο αυτό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει κυριαρχική ασυλία από δικαστικές διαφορές, ακόμα κι αν υπήρξαν αμελείς. Δηλαδή, εάν κάποιο από αυτά τα προϊόντα αποδειχθεί ότι προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη στην υγεία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μηνυθεί για την έγκρισή τους εκτός εάν υπάρχουν ειδικές περιστάσεις.

Εάν μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι, να είστε βέβαιοι ότι η FDA θα εκτελούσε κάθε πιθανή δοκιμή που μπορεί να φανταστεί κανείς για να επιβεβαιώσει ότι οι GMO είναι οριστικά ασφαλείς χωρίς καμία προκατάληψη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Αντίθετα, η κυβέρνηση προπαγανδίζει ενεργά για τις εταιρείες GMO και χρησιμοποιεί μισθωτούς για να εκτροχιάσει οποιαδήποτε δημόσια κριτική.

Εγώ, για παράδειγμα, σίγουρα θα ήθελα να ξέρω με βεβαιότητα εάν οι GMO είναι επιβλαβείς για το ανθρώπινο σώμα μακροπρόθεσμα, και σίγουρα η επιστήμη μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες συγκεκριμένα τρόφιμα GMO αφαιρέθηκαν από την αγορά λόγω δυνητικά επιβλαβών παρενεργειών. Οι ενδογενείς τοξίνες φυτών με τροποποιημένους μεταβολιτές προκαλούν ανησυχία, μαζί με τα «φυτικά ενσωματωμένα προστατευτικά» (φυτά σχεδιασμένα να παράγουν τοξίνες που δρουν ως φυτοφάρμακα).

Υπάρχουν δεδομένα που μας λένε να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά τίποτα το οριστικό. Γιατί; Διότι δισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται από εταιρείες σε έρευνα που έχει σχεδιαστεί για να «αποκαθηλώσει» κάθε έννοια παρενεργειών. Εάν το ίδιο ποσό χρηματοδότησης είχε διατεθεί σε ανεξάρτητες μελέτες χωρίς μεροληψία, τότε μπορεί να ακούγαμε μια διαφορετική ιστορία σχετικά με τους κινδύνους των GMO. Όλα τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την απόρριψη των κινδύνων των GMO. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χρηματοδότηση για να τα μελετήσεις με ειλικρίνεια.

Η επιστήμη φαίνεται να είναι στημένη σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή αφήγηση. Με λίγα λόγια ψεύδονται. Η επιστήμη υποτίθεται ότι παραμένει όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική, αλλά πώς μπορεί να είναι αντικειμενική όταν την πληρώνουν άνθρωποι με ατζέντα; Ο πειρασμός να ξεπουληθείς είναι ακραίος.

Τα εμβόλια Covid και ο θάνατος της επιστήμης

Αναφέρω το παράδειγμα των GMO γιατί πιστεύω ότι είναι αντιπροσωπευτικό του τρόπου με τον οποίο η επιστήμη μπορεί να ελεγχθεί για να παράγει μόνο ένα μήνυμα, ενώ αποκλείει όλες τις άλλες αναλύσεις. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά με βεβαιότητα πόσο επικίνδυνοι είναι οι GMO, επειδή η πλειονότητα των δεδομένων υπαγορεύεται από τους ανθρώπους που επωφελούνται από τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και από τους φίλους τους στην κυβέρνηση. Η έλλειψη γνώσης υποστηρίζεται ως απόδειξη ασφάλειας – αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικό. Η επιστήμη και η ιατρική θα απαιτούσαν να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να μάθουμε με βεβαιότητα.

Η ίδια δυναμική υπάρχει και στον κόσμο των εμβολίων κατά του Covid. Η Big Pharma έχει έννομο συμφέρον να διασφαλίσει ότι ΔΕΝ θα δημοσιευθούν αρνητικές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια mRNA, επειδή υπάρχει ένας διαρκής ποταμός χρημάτων που πρέπει να κερδηθεί όσο το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο για χρήση έκτακτης ανάγκης από τον FDA. Ίσως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η FDA έχει πει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 55 χρόνια για να δημοσιοποιηθούν όλα τα δεδομένα που έχει για τα εμβόλια της Pfizer κατά του Covid, γεγονός που υποδηλώνει και πάλι ότι υπάρχει μια ευεργετική συμπαιγνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρικών κολοσσών.

Εν τω μεταξύ, όποιος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του εμβολίου δέχεται αμέσως επίθεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα οποία πληρώνονται με διαφημιστικά δολάρια από τη Big Pharma. Αυτές οι επιθέσεις δεν περιορίζονται στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, το ίδρυμα έχει επίσης αναζητήσει οποιονδήποτε επιστήμονα ή γιατρό με ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.

Υπάρχουν σαφείς και ανοιχτά παραδεκτές ιδεολογικές ατζέντες γύρω από την επιστήμη του Covid που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον πολιτικό έλεγχο. Όταν έχετε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Klaus Martin Schwab) να επικροτεί την πανδημία του Covid ως μια τέλεια «ευκαιρία»  για να προωθήσει τον παγκόσμιο σοσιαλιστικό συγκεντρωτισμό και να διαγράψει τα τελευταία υπολείμματα των ελεύθερων αγορών και της ατομικής ελευθερίας, κάθε λογικό άτομο θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν η επιστήμη του Covid είναι επίσης στημένη για την υποστήριξη ειδικών συμφερόντων.

Ευτυχώς, το ζήτημα του Covid είναι τόσο εκτενή και μαζικό που είναι αδύνατο να ελέγξουν κάθε μελέτη. Αντίθετα, το ίδρυμα αγνοεί τις μελέτες και τα δεδομένα που δεν του αρέσουν.

Ο ιός προμοτάρεται ως απειλή για την πλειοψηφία του κοινού και ως αιτιολογία για ποσοστά εμβολιασμού 100%, με τη ζόρι εάν χρειαστεί. Ωστόσο, το διάμεσο ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση του κορωνοϊού είναι μόνο 0,27%. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το 99,7% του πληθυσμού ανά πάσα στιγμή δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον ιό. Αυτό επιβεβαιώνεται από δεκάδες ανεξάρτητες ιατρικές μελέτες, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε αυτόν τον αριθμό να συζητείται από επιστήμονες της κυρίαρχης κυβέρνησης όπως ο Anthony Fauci;

Δεν τους άκουσα ποτέ να μιλάνε γι’ αυτό. Αλλά πώς είναι επιστημονικό να αγνοείς δεδομένα μόνο και μόνο επειδή δεν ταιριάζουν στους πολιτικούς σου στόχους; Και πάλι, η σκόπιμη παράλειψη δεδομένων είναι μια μορφή ψεύδους.

Τι γίνεται με τις πολλαπλές μελέτες που δείχνουν ότι η φυσική ανοσία  είναι πολύ καλύτερη προστασία από τα εμβόλια mRNA; Τι γίνεται με το γεγονός ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού έχουν επίσης τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και οι νοσηλείες τους έχουν πράγματι αυξηθεί;  Τι γίνεται με το γεγονός ότι οι χώρες με τα πιο σκληρά μέτρα lockdown και μάσκας έχουν επίσης τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης; Τι γίνεται με το γεγονός ότι το μέσο εμβόλιο δοκιμάζεται για 10-15 χρόνια πριν εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση, ενώ τα εμβόλια mRNA του Covid τέθηκαν σε παραγωγή μέσα σε μήνες; Δηλαδή ΔΕΝ υπάρχουν μακροπρόθεσμα δεδομένα που να αποδεικνύουν την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου.

Αυτά είναι εύκολα παρατηρήσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά ποτέ δεν ακούμε για αυτά από εταιρικούς επιστήμονες ή κυβερνητικούς επιστήμονες όπως ο Fauci. Αντίθετα, ο Fauci υποστηρίζει ότι η κριτική των πολιτικών του είναι επίθεση εναντίον του και ότι η επίθεση εναντίον του είναι το ίδιο με την «επίθεση στην επιστήμη».  Με άλλα λόγια, ο Fauci πιστεύει ότι ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ η επιστήμη.

Και αυτό δεν δείχνει απλώς πόσο έχει πέσει η επιστήμη στη νέα χιλιετία. Πραγματικοί επιστήμονες όπως ο Kary Mullis, ο εφευρέτης του τεστ PCR, αποκαλούν τον Fauci απάτη,  αλλά αγνοούνται όσο ο Fauci λατρεύεται. Δεν μπορώ καν να ασχοληθώ με την «επιστήμη» της κλιματικής αλλαγής εδώ, θα έπρεπε να γράψω ένα ολόκληρο ξεχωριστό άρθρο σχετικά με τις πλάνες που διαπράττουν ακαδημαϊκοί για την υπερθέρμανση του πλανήτη (ξέρατε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν μόνο κατά 1 βαθμό Κελσίου τον περασμένο αιώνα; Ναι, μόλις 1 βαθμός σύμφωνα με τα δεδομένα του NOAA,  ωστόσο, ιδρύματα όπως το NOAA συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη).

Το αυστηρό σημείο συμφόρησης στην επιστήμη σήμερα μου θυμίζει την Καθολική Εκκλησία υπό τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ’ όταν οι εκκλησιαστικές αρχές απαγόρευαν στους απλούς ανθρώπους να έχουν ή να διαβάζουν μια Βίβλο. Αυτοί οι νόμοι παρέμειναν σε ισχύ μέχρι τον 13ο αιώνα. Αντίθετα, οι αγρότες έπρεπε να πηγαίνουν στην εκκλησία και να τους διαβάζουν τα κείμενα από συγκεκριμένους κληρικούς. Συχνά οι αναγνώσεις της Αγίας Γραφής γίνονταν στα Λατινικά τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μιλούσαν και ερμήνευαν όπως ήθελε η εκκλησία.

Ήταν μόνο η εφεύρεση του τυπογραφείου το 1400 που άλλαξε τη δυναμική της ισχύος και επέτρεψε την ευρεία διανομή των Βίβλων και τη διάδοση πληροφοριών χωρίς την επίβλεψη της εκκλησίας. Όπως ακριβώς η δημιουργία του Διαδικτύου επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση σε βουνά επιστημονικών δεδομένων και μεθοδολογιών στα χέρια του. Η ελεύθερη ροή των πληροφοριών είναι ένα ανάθεμα σύμφωνα με το κατεστημένο, υποστηρίζουν ότι μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να επεξεργάζονται πληροφορίες για δημόσια κατανάλωση.

Η πίστη σε μια αίρεση απαιτεί υπερβολικό έλεγχο των δεδομένων και τον πλήρη περιορισμό των εξωτερικών ερμηνειών. Καθώς οι πληροφορίες γίνονται ανοιχτά διαθέσιμες, το κοινό μπορεί να μάθει όλη την αλήθεια, όχι μόνο τις εγκεκριμένες αφηγήσεις του κατεστημένου.

Η επιστήμη γίνεται γρήγορα πολιτική θρησκεία παρά προπύργιο της κριτικής σκέψης. Τα αντικρουόμενα δεδομένα αγνοούνται ως «μη επιστημονικά» ή ακόμη και λογοκρίνονται ως «επικίνδυνα».

Οι κρατικές και εταιρικές αμειβόμενες μελέτες αντιμετωπίζονται ως ιερές. Είναι περίεργο που τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πλέον την επιστήμη; Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα είχε ερωτήσεις και υποψίες. Εκείνοι που δεν έχουν μυηθεί σε μια αίρεση, δεν ξέρουν καν ότι ανήκουν σε αυτήν.

primenews

Back to top button