breaking newsΔιεθνή

Ιταλία:Πάνω από 200 καταδίκες μελών και συνεργατών της μαφίας στη «σούπερ δίκη» της Ντράγκετα

Ιταλία: Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε πάνω από 200 άτομα για σοβαρά εγκλήματα μεταξύ των οποίων σύσταση συμμορίας, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμός, τοκογλυφία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στη μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Συνολικά 322 ήταν οι κατηγορούμενοι για τη «σούπερ δίκη» που κράτησε τρία χρόνια και διεξήχθη σε δικαστική αίθουσα υψηλής ασφαλείας, η οποία κατασκευάστηκε ειδικά για να χωρέσει έως και 350 κατηγορούμενους, να φιλοξενήσει 400 δικηγόρους και να ακούσει τους 900 μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον μελών που ανήκαν στη διαβόητη Ντράνγκετα.

Πρόκειται για συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο έχει σχεδόν το μονοπώλιο στο ευρωπαϊκό εμπόριο κοκαΐνης. Με έδρα την Καλαβρία, μια από τις φτωχές περιοχή της νότιας Ιταλίας, η Ντράνγκετα είναι η πλουσιότερη και η ισχυρότερη από τις ιταλικές μαφίες, την σισιλιάνικη Κόζα Νόστρα και την ναπολιτάνικη Καμόρα.

Περισσότερα από 100 άτομα αθωώθηκαν από το ίδιο δικαστήριο.

Ο Λουίτζι Μανκούζο, το «αφεντικό» της περιοχής, αφαιρέθηκε πέρυσι από τον κατάλογο των κατηγορουμένων για να παραπεμφθεί σε ξεχωριστή δίκη. Όλα τα βλέμματα ήταν όμως στραμμένα στον ανιψιό του, Εμανουέλε, ο οποίος αποκάλυψε τα μυστικά της φατρίας υπό αστυνομική προστασία.

Η δίκη, όπως αναφέρει ο Guardian, διέφερε από προηγούμενες υποθέσεις, καθώς συμπεριέλαβε μεταξύ των κατηγορουμένων και άτομα που δεν ανήκουν στη μαφία. Το δικαστήριο είχε προτείνει συνολικά 5.000 χρόνια φυλάκισης προτείνονται κατά των κατηγορούμενων, νονών και υφισταμένων της καλαβρέζικης μαφίας, καθώς και συνεργών, δημόσιων λειτουργών, εκλεγμένων αξιωματούχων και υψηλόβαθμων αστυνομικών.

Μεταξύ άλλων, στον πρώην βουλευτή της Forza Italia, του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζιανκάρλο Πιτέλι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 11 ετών για βοήθεια στη μαφία.

Οι ερευνητές εισέφεραν στη δίκη πληθώρα στοιχείων για τις αδίστακτες και καταπιεστικές τακτικές που εφάρμοζε η Ντράνγκετα για τον έλεγχο της τοπικής κοινότητας, όπως επιθέσεις, εκβιασμοί, διαφθορά σε δημόσιες συμβάσεις, χειραγώγηση των εκλογών και δωροδοκία.

Οι πληροφοριοδότες, από την πλευρά τους, αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τις μεθόδους της Ντράνγκετα, όπως όπλα που κρύβονταν σε παρεκκλήσια νεκροταφείων και ναρκωτικά που μεταφέρονταν με ασθενοφόρα.

Όσοι πάλι τολμούσαν να αντιταχθούν στη Ντράνγκετα έβρισκαν νεκρά κουτάβια, δελφίνια ή κεφάλια από κατσίκια στην πόρτα του σπιτιού τους. Σε άλλους κατέστρεφαν με βαριοπούλες τις βιτρίνες των καταστημάτων τους ή έκαιγαν τα οχήματά τους. Ακόμη χειρότερα, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν χωρίς να βρεθούν ίχνη τους.

Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2019 έπειτα από μακρά έρευνα που ξεκίνησε το 2016 και κάλυψε τουλάχιστον 11 ιταλικές περιφέρειες. Περίπου 2.500 αστυνομικοί συμμετείχαν σε επιδρομές που επικεντρώθηκαν σε υπόπτους στο Βίμπο Βαλεντία της Καλαβρίας, την καρδιά μιας περιοχής που ελέγχεται κυρίως από τη φατρία Mancuso της ‘Ndrangheta.

Πολλοί από τους υπόπτους κρύβονταν σε δωμάτια πίσω από συρόμενες σκάλες ή κρυφές καταπακτές. Συλλήψεις έγιναν επίσης στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία.

PrimeNews.

Back to top button