breaking newsΕλλάδα

“Καρφιά” Ταξίαρχου ε.α.: “Δεν έγινε καμία αναγνώριση της απειλής”

 

Ευθείες βολές για την οργάνωση της αποστολής αλλά και για τη δημοσίευση του φωτογραφικού υλικού από το ΓΕΕΘΑ, εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, στον απόηχο του τραγικού συμβάντος στη Λιβύη που κόστισε τη ζωή σε πέντε στελέχη της ελληνικής αποστολής ενώ είχαν μεταβεί στη χώρα για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια στιγμή, που σύμφωνα με την ΕΡΤ,  στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ.

Μιλώντας στο Mega στηλίτευσε ευθύς εξ αρχής τον σχεδιασμό αλλά και τις διαδικασίες που τηρήθηκαν λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν σαν να… πηγαίναμε εκδρομή.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με τη Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή από εδώ είναι φίλιες δυνάμεις από εκεί είναι οι εχθρικές. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο: Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. διότι το ατύχημα έγινε σε έναν δρόμο ο οποίος έχει υποστεί φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον σαν οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος. Άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις απειλές τις επιχειρησιακές».

«Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν η προβολή και οι φωτογραφίες»

Ξεκαθάρισε πως πήγαιναν σε μία εμπόλεμη περιοχή και όχι στον… Θεσσαλικό Κάμπο: «Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, κάπου που έχει υποστεί ένα πλήγμα. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαιναν. Ήταν γρήγορο και έχουν αρχίσει τα λάθη. Διότι εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που εδόθηκε γιατί είδαμε φωτογραφίες με ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Βέβαια, οι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Η κατάσταση είναι χαώδης. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει».

Και συνέχισε: «Γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης».

Αναφερόμενος στην οργάνωση της αποστολής, τόνισε: «Τα επιτελεία δείχνουν μία σπουδή, μία ταχύτητα, μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Ουδείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στο λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε λέγοντας: «Βλέπω ένα συνονθύλευμα ειδικών δυνάμεων και υγειονομικών σε ένα λεωφορείο που δεν το εξετάσαμε διότι οι πληροφορίες μου είναι πως το λεωφορείο είχε και δεξαμενή αερίου».

«Δεν έγινε ούτε αναγνώριση απειλής ούτε εκτίμησης κινδύνου», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Τέλος, σημείωσε: «Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ιδίας αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν και φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Δικαιολογίες όπως δεν έπιανε το τηλέφωνο… Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Εδώ πήγαμε εκδρομή, λες και πηγαίναμε… Και αυτό μας κόστισε σε ανθρώπινες ζωές, σε κύρος και πάνω από όλα διεθνώς ο χειρισμός είναι αποτυχημένος».

karditsastakra.

Back to top button