breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Στο ίδιο έργο θεατές»: Σε πύρινο κλοιό η χώρα

 

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις φωτιές που πλήττουν τις τελευταίες ώρες πολλές περιοχές της χώρας. Πύρινη κόλαση για τέταρτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη. Το νοσοκομείο της πόλης εκκενώθηκε, ενώ στο λιμάνι ψάχνουν καταφύγιο οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Ροδόπη, Καβάλα, Βοιωτία και Κύθνος καίγονται και η κυβέρνηση παρακολουθεί εξ αποστάσεως…

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη είναι ανεξέλεγκτη, με τις εικόνες που έρχονται από την περιοχή να είναι εφιαλτικές. Το πύρινο μέτωπο απείλησε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης με αποτέλεσμα την εκκένωσή του. 

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο λιμάνι με ασθενοφόρα στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής». Συγκεκριμένα, στη διάθεση των Αρχών βρίσκεται το ferry boat στο οποίο πλέον φιλοξενούνται 90 από τους συνολικά 204 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με τους υπόλοιπους να έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομείο. Οι συγγενείς ασθενών είχαν κληθεί να παραλάβουν τους ανθρώπους τους και να τους πάρουν στα σπίτια εφόσον ήταν δυνατή η έκδοση εξιτηρίου. 

Στο ferry boat που επιτάχθηκε νοσηλεύονται 30 άτομα από τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Οι εικόνες τόσο από το λιμάνι της πόλης όσο και από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές καθώς βρέχει στάχτη την ώρα που πυκνά σύννεφα καπνού κάνουν δύσκολη την όλη κατάσταση.

Παράλληλα, την τελευταία ώρα εκκενώνεται και ίδρυμα χρόνιων πασχόντων. 

Η πύρινή λαίλαπα πέρασε την Εγνατία Οδό και απειλείται η ιατρική σχολή.

Εκκενώθηκαν η περιοχή της Χιλής αλλά και της Νέας Μάκρης.

Η Αλεξανδρούπολη ζει δραματικές ώρες. Η φωτιά έχει φτάσει στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης. Εκκενώθηκαν το νοσοκομείο, το γηροκομείο και το ίδρυμα χρονίως πασχόντων.

Από τον χώρο του νοσοκομείου ακούστηκαν και κάποιες εκρήξεις που πιθανώς να οφείλονται σε φιαάλες οξυγόνου που βρίσκονταν στον χώρο. Ο κίνδυνος για το νοσοκομείο λίγο πριν τις 06.00 το πρωί δείχνει ωστόσο να έχει περιοριστεί, με ισχυρές μονάδες της πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο και να επιχειρούν να σβήσουν τις φλόγες.

Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί

Μετά τις 02:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης σε περιοχές δίπλα στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση οκτώ οικισμών. Συγκεκριμένα το μήνυμα εστάλη σε Ελαιώνα, Έλατο, Πεύκη, Άγιο Γεώργιο, Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή ενώ χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνονται από την περιοχή που φλέγεται.

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο. Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία. Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

 Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ’ τα ξενοδοχεία που διαμένουν».

Ένας νεκρός στη Λευκίμμη

Τραγική εξέλιξη στη φωτιά που ξεκίνησε από το δάσος της Δαδιάς. Νεκρός εντοπίστηκε ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης. Ο συγκεκριμένος άνδρας βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή. Εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστη. Κοντά στο χωριό Αισύμη του Έβρου βρίσκεται η φωτιά που εδώ και ώρες κατακαίει το δάσος της Δαδιάς. Οι φλόγες έχουν «διανύσει» απόσταση 20 χιλιομέτρων. Μάχη δίνουν οι κάτοικοι του χωριού για να συγκρατήσουν τις φλόγες και με γεωργικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Οι φλόγες «πνίγουν» τη χώρα 

Μαίνονται τα μέτωπα φωτιάς σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και με τους ισχυρούς ανέμους, που πνέουν στην περιοχή, ξεπερνώντας ακόμη και τα 8 μποφόρ!

Νωρίτερα, είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη. Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με την Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Διαλεκτό Καβάλας επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές ένα πυροσβεστικό όχημα. 

Στη Δαδιά Έβρου επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα. Στο Μίσχο Ροδόπης επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Στην Κύθνο δεν επιχειρούν εναέριες δυνάμεις.

 

newsbreak

Back to top button