breaking newsΕλλάδα

Φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Κατευθύνεται προς Βατώνα – Χαμός σε Έβρο, Ροδόπη, Βοιωτία και Καβάλα

Σε εξέλιξη φωτιές σε Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- Απειλούνται σπίτια, άνεμοι 9 μποφόρ, τραυματίες πυροσβέστες

Φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Κατευθύνεται προς Βατώνα – Χαμός σε Έβρο, Ροδόπη, Βοιωτία και Καβάλα

Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Την τελευταία ώρα οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν και να μετακομίσουν στα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

photo

Αυτή την ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς για να μην προχωρήσει προς τον Βατώνα καθώς εκεί υπάρχει δάσος και από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

Την τελευταία ώρα οι πυροσβέστες έκαναν έναν κλοιό γύρω από μία εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή και μπόρεσαν να τη σώσουν. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, το μέτωπο επεκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις και πλέον η απειλή για τα πρώτα σπίτια είναι άμεση.

photo

«Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώνα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογραμμίζει ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

Την ίδια στιγμή, πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 92 πυροσβέστες, με 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, όπως επίσης μετέχουν και 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα, εθελοντές της περιοχής και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Σε ετοιμότητα πλωτό του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην Αρτάκη

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκεται ένα πλωτό του Λιμενικού ένα περιπολικό όχημα και ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Αρτάκη Ευβοίας προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στα Ψαχνά.

Επίσης για προληπτικούς λόγους περίπου 60 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε δύο αλιευτικά στην παραλία Σαράντη Βοιωτίας όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στον Πρόδρομο Βοιωτίας.

Σε εξέλιξη φωτιές σε Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- Απειλούνται σπίτια, άνεμοι 9 μποφόρ

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στον Πρόδρομο Βοιωτίας. Λόγω της επικινδυνότητας της φωτιάς εστάλη μήνυμα του «112» για προληπτική εκκένωση του οικισμού ενώ επί ποδός βρίσκονται και σκάφη για την απομάκρυνση ατόμων από την περιοχή.

Συγκεκριμένα, σε επιφυλακή λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή παραλίας Θήβας βρίσκονται σκάφη που για προληπτικούς λόγους έχουν επιβιβάσει σε δύο αλιευτικά 60 άτομα από τη παραλία Σαράντη ΒοιωτίαςΣημειώνεται ότι από την πυρκαγιά βρήκε τραγικό θάνατο ένας άτυχος ηλικιωμένος ο οποίος προσπάθησε να σώσει το ποιμνιοστάσιο του στα Χώστια από την καταστροφική πυρκαγιά και εκεί έχασε τη ζωή του άγνωστο αν λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις ή τον πρόλαβαν ζωντανό οι φλόγες σύμφωνα με το Δήμαρχο Θηβαίων Γιώργο Αναστασίου.«Υπάρχει πληροφορία για τον θάνατο ενός ανθρώπου ο οποίος βρισκόταν στο ποιμνιοστάσιο του, δεν ξέρω να σας πω αν πέθανε απο εγκαύματα ή απο αναθυμιάσεις», ανέφερε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο Δήμαρχος Θηβαίων, μιλώντας για την μεγάλη φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυροσεβστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το πρωί.

Την ίδια στιγμή, από τη φωτιά στο Διαλεκτό Καβάλας έχουν τραυματιστεί δύο πυροσβέστες ενώ το 112 ήχησε για εκκένωση τεσσάρων οικισμών.

Κάηκαν τουλάχιστον 75.000 στρέμματα από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων έκαψε μέχρι την Κυριακή, 20 Αυγούστου, η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φωτιά υπολογίζεται ότι έχει κάψει μέχρι τώρα τουλάχιστον 75.000 στρέμματα.

Η αρχική εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

 

Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.

Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων.

 

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση της καμμένης έκτασης, μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.

 

 

Φωτιά σε δασική έκταση στον Μίσχο Ροδόπης – Εκκενώνονται δύο οικισμοί

Νέα φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον Μίσχο, στη Ροδόπη, το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8). Με μήνυμα μέσω του 112 εκκενώνονται οι οικισμοί Μεγάλο Πιστό και Μίσχος με κατεύθυνση προς Ίασμο.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα που έλαβαν κάτοικοι και επισκέπτες σε Μέγα Πιστό και Μίσχο.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τρία οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στην Καβάλα: Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις σε 4 χωριά – Τραυματίες 4 πυροσβέστες

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευυτέρας (21/8) στην περιοχή Διαλεκτό Καβάλας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις πυροσβέστες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο σημείο έσπευσαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενω ρίψεις νερού κάνει ενα αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, από τη φωτιά τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε ένα πυροσβεστικό όχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δυο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους από το 112 με το οποίο οι αρχές τους καλούν να εκκενώσουν τέσσερις περιοχές.

«Εάν βρίσκεστε στο Διαλεκτό εκκενώστε με κατεύθυνση νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό», αναφέρει το πρώτο μήνυμα του 112.

Λίγο αργότερα, το 112 απέστειλε νέα ειδοποίηση καλώντας για εκκένωση τους κατοίκους των χωριών Δαμασκηνιά, Εκλεκτό και Αβραμυλιά.

Ζάκυνθος: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους και περιοχές λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, προχώρησε η αντιπεριφέρεια Ζακύνθου.

Στην απόφαση αναφέρονται αναλυτικά οι δρόμοι και οι περιοχές, όπου ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων ενώ επισημαίνεται ότι για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Ζακύνθου

«Έχοντας υπόψη

  1. Την απόφαση που προέκυψε στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζακύνθου στις 22/07/2023
  2. Την αρ. 60034/11486/11-7-2023 ( ΑΔΑ 9ΜΖΑ7ΛΕ-ΚΗΔ) “Απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατά την αντιπυρική περίοδο 2023, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν. 998/1979 (289/Α/1979)”.

Αλεξανδρούπολη: Τα μέτρα προφύλαξης από την εισπνοή καπνού που συστήνει ο ΕΟΔΥ

Τα μέτρα προφύλαξης από την εισπνοή καπνού που μπορούν να ακολουθήσουν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ όσοι πολίτες μένουν ή και βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, γνωστοποιεί με σημερινή της ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου- Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

«Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται ότι «σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού».

Στο πλαίσιο αυτό για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες την απομάκρυνσή τους από την περιοχή όπου επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, και αν δεν μπορούν να φύγουν, τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, παραμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρώντας τον εσωτερικό αέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο δροσερό και καθαρό.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να διατηρούν τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό μόνο εφόσον το μηχάνημα διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα, να αποφύγουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να αερίσουν τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα και να αποφύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Εάν κριθεί απαραίτητο να μετακινηθούν οι πολίτες σε εξωτερικό χώρο, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95), αποφυγή σωματικής καταπόνησης και κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Κελέτσης: Άμεση η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους

Αρκετές είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στον πρωτογενή τομέα από τις πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, οι περισσότερες από αυτές εντοπίζονται στον κλάδο της μελισσοκομίας όπου αρκετοί παραγωγοί έχουν δει τα μελίσσια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς.

«Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που υπέστησαν απώλειες θα αποζημιωθούν το ποσό που προβλέπει ο ΕΛΓΑ» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης προσθέτοντας ότι «όσοι δεν είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα λάβουν το 50% των αποζημιώσεων».

Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες είναι μικρές, με την πλειοψηφία των κοπαδιών να έχει μετακινηθεί σε ασφαλή σημείο, ενώ έχουν καεί πέντε στάβλοι.

Για τα κοπάδια που μετακινήθηκαν γίνεται μια προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ, με τη συμβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να διατεθούν κάποιες ζωοτροφές, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ θα αποζημιωθούν για τα ζώα που χάθηκαν.

Όπως ανέφερε ο κ. Κελέτσης, στη φυτική παραγωγή «δεν εντοπίζονται πολλές καταστροφές, μιας και τα περισσότερα χωράφια είχαν αλωνιστεί, ενώ έχουν καεί ελαιόδεντρα». Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός «ήδη σε περιοχές όπου έχει σβήσει η φωτιά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ προχωρούν στην καταγραφή των καταστροφών» σημειώνοντας ότι «όσες καταστροφές δεν πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ, θα καλυφθούν μέσω κρατικής αρωγής».

Τέλος, επισήμανε ότι για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης «επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων αλλά και τμήματα του στρατού, 16 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 59 οχήματα».

Η τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές

Στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής γνωστοποίησε όλα τα δεδομένα για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλα τα πύρινα μέτωπα.

Έβρος

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, με το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο να μαίνεται βόρεια του οικισμού Νίψα, στους οικισμούς Δορίσκο και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Βοιωτία

«Το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα. (…) Στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα ζήτησε βοήθεια από άντρες της πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άντρα που βρισκόταν μέσα σε κρηνοτροφική μονάδα. Διαπιστώθηκε ότι βρέθηκε χωρίς τις ασθήσεις του», επιβεβαίωσε ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση και πρόσθεσε ότι «οι πυροσβέστες έσπευσαν άμεσα στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν έναν άνδρα περίπου 80 ετών. Η αίτια θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση».

Εύβοια

Για την πυρκαγιά που εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτη Ηλία, Ψαχνών και Αρτάκης στην Εύβοια, ο κ. Αρτοποιός είπε: «Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στα Ψαχνά Ευβοίας. Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Δεκαεννέα Γάλλοι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης».

primenews

Back to top button