breaking newsΔιεθνή

Ο Νετανιάχου δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας, λέει υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος

 

Οισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας» μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, δήλωσε ο Ρον Ντέρμερ, ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, σε συνέντευξη που έδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Αποσυρθήκαμε πλήρως από τη Γάζα πριν από 17 χρόνια και πήραμε πίσω ένα τρομοκρατικό κράτος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό, είναι προφανές. Μόλις η Χαμάς δεν θα είναι πια στην εξουσία και μετά τη διάλυση της υποδομής της, το Ισραήλ θα πρέπει να έχει τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ’ αόριστον», δήλωσε ο Ντέρμερ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς για το πώς θα οργανωθεί αυτή η ευθύνη, ο Ντέρμερ παραδέχθηκε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, όμως υποστήριξε «πως δεν θα πρόκειται για μια κατοχή».

Οι δηλώσεις αυτού του πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, γίνονται αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε πως αντιτίθεται σε μια νέα μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ.

«Εν γένει δεν υποστηρίζουμε μια νέα κατοχή της Γάζας και ούτε το Ισραήλ την υποστηρίζει», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πατέλ.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη δηλώσει προχθές, Δευτέρα πως θέλει να αναλάβει το Ισραήλ μετά τον πόλεμο «τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια» του εδάφους.

«Έχουμε ενεργές συνομιλίες με τους ισραηλινούς ομολόγους μας σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι η Λωρίδα της Γάζας μετά τη σύγκρουση. Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) διατηρεί τη θέση του, σύμφωνα με την οποία μια νέα κατοχή από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν υφίσταται καμιά αμφιβολία: η Χαμάς δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κάνου αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές μέσω της πλατφόρμας Telegram υποστηρίζοντας πως «αυτό που είπε ο Κίρμπι για το μέλλον της Γάζας μετά τη Χαμάς ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Ο λαός μας συμβιώνει με την αντίσταση και αυτός και μόνο θα αποφασίσει για το μέλλον του».

«Ποιoς θα διοικεί τη Γάζα; Αν είναι μια παλαιστινιακή δύναμη η οποία θα κυβερνήσει τη Γάζα για την ευημερία των κατοίκων της και χωρίς να θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέρμερ.

 

PrimeNews.

Back to top button